Ķimenes pirmajā mirklī varētu šķist visai neparasta piedeva tādam klasiskam Ziemassvētku kraukšķim, kā piparkūkas. Tomēr garšu kombinācija nostrādā tik veiksmīgi, ka roka stiepsies pēc vēl vienas piparkūkas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.

21Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

200 gsviests2 olas300 gcukurs200 gmedus0.5 TKcepamais pulveris550 gkviešu milti1 ola (apsmērēšanai)1.5 TKķimenes GARŠVIELĀM:1 TKmelnie pipari1 TKkardamons1 TKkanēlis1 TKkrustnagliņas1 TKmuskatrieksts1 TKkaltēta apelsīnu miziņa (sarīvēta)1 TKingvers (sarīvēts)1 TKanīss (sarīvēts) GLAZŪRAI:1 olas baltums200 gpūdercukurs pavisam nedaudz citronu sula

Sagatavošana

1

Pirms ķeras pie mīklas gatavošanas, sajauc visas piparkūku garšvielu maisījumam nepieciešamās sastāvdaļas kopā.

2

Katliņā uz nelielas uguns izkausē sviestu, pievieno medu un cukuru. Karsē, bet nevāra – masu maisa ar koka karoti, līdz cukurs izkusis.

3

Pēc tam pievieno trīs ceturtdaļas no visiem miltiem, cepamo pulveri un divas ēdamkarotes no garšvielu maisījuma. Pievieno arī olas. Visu apmaisa un pieber klāt arī ķimenes. Vēl karstā mīkla palīdzēs ķimenēm "atvērties" un radīs pasakainu garšu un aromātu. Ar mikseri lēnā režīmā visu sakuļ.

4

Atlikušos miltus izbārsta uz galda virsmas, liek miltiem virsū piparkūku mīklu un mīca ar rokām, kamēr tā vairs nelīp pie pirkstiem (aptuveni 15 minūtes).

5

Padoms: mīcot mīklu, ja liekas, ka miltu ir par maz, nepievieno tos papildus. Pārāk daudz miltu padarīs piparkūkas cietas un tās nebūs baudāmas.

6

Piparkūku mīklu pēc tam ar rokām saveido taisnstūra formā, aptin ar pārtikas plēvi un notur ledusskapī vai tumšā un vēsā vietā trīs dienas.

7

Kad pienācis laiks cept piparkūkas, uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

8

Mīklu plāni izrullē, izgriež vēlamās formiņas, apsmērē tās ar sakultu olu un cep 4-6 minūtes, rūpīgi vaktējot, lai nesadeg. Jo plānākas piparkūkas, jo ātrāk tās būs gatavas.

9

Kad piparkūkas izcepušās, tās izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

10

Gatavo glazūru: olu baltumu sakuļ, iecilā stingajās putās pūdercukuru un pievieno pavisam nedaudz citronu sulas. Visu samaisa. Glazūru klāj uz atdzesētām piparkūkām un ļauj sastingt.

11

Piparkūkas dekorē ar ķimenēm, cukura lodītēm vai graudiņiem vai ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!