Par 2020. gada uzlecošo zvaigzni nenoliedzami varam dēvēt ierauga maizi. Kurš gan var pretoties smaržīgai, mīkstai un kraukšķīgai maizes šķēlei, kuras siltums viegli izkausē sviestu? Maize jau izsenis ir vienojusi ģimeni, nu ir laiks šo arodu ieviest par ikdienišķu rutīnu. Izmēģiniet pagatavot klasisko ierauga maizes recepti un sajūtiet, kā jūsu māju piepilda pasakaini gards aromāts.

Kā pagatavot raugu?


Rauga pagatavošana prasīs apmēram nedēļu.

  1. Pirmajā dienā burkā vai citā stikla burkā sajauc 50 g pilngraudu miltu ar 50 g ūdens. Pārklāj ar dvieli un atstāj 24 stundas sasilt.
  2. Atkārto to otrajā dienā.
  3. Trešajā dienā noņem un izmanto 50 gramus sagatavotā rauga un pievieno 50 gramus pilngraudu miltu un 50 gramus ūdens.
  4. Ceturtajā, piektajā, sestajā un septītajā dienā atkārto trešās dienas darbību: saglabājot 50 gramus rauga un atjaunojot to minētajās vienādās daļās.

Pēc nedēļas raugam jābūt pietiekami aktīvam un gatavam maizes cepšanai – ātri augot, tam ir patīkama, skāba smarža un burbuļi.


Kā pagatavot maisījumu?


Maisījumam ņem 25 g aktīvā rauga un atjauno to ar 50 gramiem kviešu miltu, 50 g pilngraudu kviešu miltiem un 100 g ūdens. Atstāj uz 4-6 stundām.

Cepsim maizi!

11Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
pilngraudu milti ūdens25 gaktīvais raugs50 gkviešu milti50 gpilngraudu kviešu milti100 gūdens225 gRauga maisījums735 gūdens800 gaugstākās kvalitātes kviešu milti200 gpilngraudu kviešu milti20 gsmalkais jūras sāls

Sagatavošana

1

Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot sāli.

2

Atstāj šo maisījumu fermentācijas procesā apmēram stundu. Pēc vienas stundas "ieslēdz" sāli, iemīcot to mīklā. Atstāj mīklu raudzēties 4-5 stundas.

3

Šajā laikā maizes mīklu ieteicams "salocīt" katru stundu, apmēram trīs reizes, saliekot to no četrām malām uz vidu.

4

Pēc pēdējās salocīšanas atstāj maizi uz stundu atpūsties. Pēc tam mīklai vajadzētu uzrūgt divtik lielākai.

5

Pēc fermentācijas novieto mīklu uz virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem un sagrieziet. Sadala mīklu divās daļās, no šī daudzuma sanāks divi maizes klaipi.

6

Veido mīklu taisnstūrī. Ar pirkstiem satver mīklas divas pretējās malas un saliek tās uz iekšu. Dara to ar malām pretējā virzienā. Paņem klaipu un pagriež to tā, lai šuve, t. sk. visas saliektās malas, būtu apakšā.

7

Pabeidz veidošanu: ar abām rokām satver klaipa augšdaļu un ar vieglām kustībām velk mīklu uz ķermeņa pusi, lai klaips kļūtu stingrs.

8

Ievieto klaipu ar dvieli izklātā un ar miltiem pārkaisītā traukā ar locījuma šuvēm uz augšu.

9

Pārklāj un atdzesē to visu nakti.

10

Nākamajā dienā trauku izņem no ledusskapja. Sagatavo cepamo papīru, uzmanīgi pārceļ uz tā klaipu, apgriežot otrādi.

11

Pārkaisa klaipa virsmu ar miltiem un uzmanīgi iegriež.

12

Uzkarsē cepeškrāsni līdz iespējami augstākajai temperatūrai (vēlams 250–260 grādus).

13

Cepšanai būs nepieciešams karstumizturīgs trauks ar vāku, lai katla iekšpusē noturētu mitrumu (piemēram, čuguna vai emaljas sautējamais katls).

14

Cepot šajos podos, pirmās 20-30 minūtes maize tiek cepta ar uzliktu vāku. Šajā laikā tā paceļas. Vislabākā temperatūra tam ir vismaz 260–250 grādi.

15

Pēc tam temperatūra tiek pazemināta līdz 235–220 grādiem un cep apmēram 20–30 minūtes, līdz maizes garoziņa ir brūna.

16

Sagriež maizi jau nedaudz atdzesētu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!