Foto: Shutterstock
"Kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē ir pasakaina piedeva jebkuram gaļas ēdienam, šmorim, sautējumam, rīsiem, kartupeļiem vai zupai. Esmu arī sutinājusi kimči ar gaļu un no tiem zupu vārījusi – nu ļoti garšīgi! Parasti nevaru nociesties un jau pāris dienas ieskābētus kāpostus ēdu nost. Kaut sarakstītais teksts ir visai garš, patiesībā kimči ir ļoti vienkārši pagatavojami. Internetā atrodama 1000 un viena kimči recepte, bet šī ir mana versija par tēmu," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Anna Putāne.
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1.5 kgĶīnas kāposti sāls2 burkāni gredīsi bunte sīpolloku buntīte pētersīļu TKčili piparu pulveris vai pārslas1 liela paprika ingvera sakne (cm) ķiploka daiviņas1 sīpols1 ābols glāzeūdens ĒKsojas mērce ĒKzivju mērce

Sagatavošana

1

Kāpostu, sākot no saknes puses, sagriež četrās daļās (var griezt arī uz pusēm). Katru ceturtdaļu sasāla, ieberot sāli starp katru lapiņu un pielūkojot, lai tas tiek līdz pat saknei. Liek traukā ar iegriezuma pusi uz augšu, lai sāls nebirst ārā.

2

Ik pēc 20-30 minūtēm kāpostu ceturtdaļas samaina vietām, it kā apmaisot, lai veicinātu sulas izdalīšanos.

Foto: Privātais arhīvs
3

Pa to laiku sagatavo pārējās sastāvdaļas. Burkānus sarīvē plānās sloksnītēs un noblanšē, pārlejot ar verdošu ūdeni. Redīsus sagriež plānās ripiņās. Lociņus sagriež 3-4 cm salmiņos. Pētersīļus sakapā. Visas sagatavotās sastāvdaļas liek atsevišķā bļodā.

Foto: Privātais arhīvs
4

Gatavo pastu, sablendējot visas sastāvdaļas viendabīgā masā. Pastu liek bļodā pie sagatavotajiem dārzeņiem un apmaisa.

5

Pēc 3-4 stundām (reizēm pietiek arī ar stundu, atkarībā no tā, cik cieti kāposti patrāpījušies), kad biezās kāpostu lapas ir vēl elastīgas, nelūst, bet tomēr ir kraukšķīgas, kāposti ir gatavi fermentēšanai.

6

Kāpostus kārtīgi noskalo, izskalojot lieko sāli starp lapiņām, līdz kāposti ir patīkami sāļi (ja liekas, ka ir par sāļu, skalo vēl). Tad kāpostus, gluži kā izgriežot grīdas lupatu, atbrīvo no liekā ūdens.

7

Starp kāpostu lapām pilda sagatavoto masu, Sarullē katru ceturtdaļu vīstoklītī un liek traukā, pārlejot ar pāri palikušo masu.

Foto: Privātais arhīvs
8

Pēc pāris dienām pagaršo. Ja prasās, pievieno vēl sāli, cukuru vai sojas mērci. Karstā laikā vai slitās telpās kimči būs ēdami jau pēc pāris dienām, bet ziemā vai vēsumā fermentēšanai var būt pieciešamas pat 5-7 dienas.

9

Kad kimči ir tīkami garšas kārpiņām, tos pārliek burciņās vai aizvākojamā traukā un liek ledusskapī. Arī ledusskapī stāvot, kimči turpinās fermentēties, tikai nu jau lēnāk.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!