Soli pa solim: kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē
Foto: Shutterstock
0 0
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
1,5 kg
1,5 kg Ķīnas kāposti
Ķīnas kāposti
 
sāls
sāls
2
2 burkāni
burkāni
200-250 g
200-250 g redīsi
redīsi
 
bunte sīpolloku
bunte sīpolloku
 
buntīte pētersīļu
buntīte pētersīļu
1/2 TK
1/2 TK čili piparu pulveris vai pārslas
čili piparu pulveris vai pārslas
PASTAI
1
1 liela paprika
liela paprika
2-3
2-3 ingvera sakne (cm)
ingvera sakne (cm)
5-7
5-7 ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
1
1 sīpols
sīpols
1
1 ābols
ābols
1/2 glāze
1/2 glāze ūdens
ūdens
2-3 ĒK
2-3 ĒK sojas mērce
sojas mērce
2-3 ĒK
2-3 ĒK zivju mērce
zivju mērce
  • Ass un pikants ēdiens
  • Mazkaloriju ēdieni
  • Ikdienas maltītei
  • Korejiešu nacionālā virtuve
  • Marinēšana
  • Salāti ziemai
  • Sālīšana un mazsālīšana
  • "Kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē ir pasakaina piedeva jebkuram gaļas ēdienam, šmorim, sautējumam, rīsiem, kartupeļiem vai zupai. Esmu arī sutinājusi kimči ar gaļu un no tiem zupu vārījusi – nu ļoti garšīgi! Parasti nevaru nociesties un jau pāris dienas ieskābētus kāpostus ēdu nost. Kaut sarakstītais teksts ir visai garš, patiesībā kimči ir ļoti vienkārši pagatavojami. Internetā atrodama 1000 un viena kimči recepte, bet šī ir mana versija par tēmu," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Anna Putāne.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kāpostu, sākot no saknes puses, sagriež četrās daļās (var griezt arī uz pusēm). Katru ceturtdaļu sasāla, ieberot sāli starp katru lapiņu un pielūkojot, lai tas tiek līdz pat saknei. Liek traukā ar iegriezuma pusi uz augšu, lai sāls nebirst ārā.

    Ik pēc 20-30 minūtēm kāpostu ceturtdaļas samaina vietām, it kā apmaisot, lai veicinātu sulas izdalīšanos.

    Soli pa solim: kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē
    Foto: Privātais arhīvs

    Pa to laiku sagatavo pārējās sastāvdaļas. Burkānus sarīvē plānās sloksnītēs un noblanšē, pārlejot ar verdošu ūdeni. Redīsus sagriež plānās ripiņās. Lociņus sagriež 3-4 cm salmiņos. Pētersīļus sakapā. Visas sagatavotās sastāvdaļas liek atsevišķā bļodā.

    Soli pa solim: kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē
    Foto: Privātais arhīvs

    Gatavo pastu, sablendējot visas sastāvdaļas viendabīgā masā. Pastu liek bļodā pie sagatavotajiem dārzeņiem un apmaisa.

    Pēc 3-4 stundām (reizēm pietiek arī ar stundu, atkarībā no tā, cik cieti kāposti patrāpījušies), kad biezās kāpostu lapas ir vēl elastīgas, nelūst, bet tomēr ir kraukšķīgas, kāposti ir gatavi fermentēšanai.

    Kāpostus kārtīgi noskalo, izskalojot lieko sāli starp lapiņām, līdz kāposti ir patīkami sāļi (ja liekas, ka ir par sāļu, skalo vēl). Tad kāpostus, gluži kā izgriežot grīdas lupatu, atbrīvo no liekā ūdens.

    Starp kāpostu lapām pilda sagatavoto masu, Sarullē katru ceturtdaļu vīstoklītī un liek traukā, pārlejot ar pāri palikušo masu.

    Soli pa solim: kimči jeb fermentēti kāposti korejiešu gaumē
    Foto: Privātais arhīvs

    Pēc pāris dienām pagaršo. Ja prasās, pievieno vēl sāli, cukuru vai sojas mērci. Karstā laikā vai slitās telpās kimči būs ēdami jau pēc pāris dienām, bet ziemā vai vēsumā fermentēšanai var būt pieciešamas pat 5-7 dienas.

    Kad kimči ir tīkami garšas kārpiņām, tos pārliek burciņās vai aizvākojamā traukā un liek ledusskapī. Arī ledusskapī stāvot, kimči turpinās fermentēties, tikai nu jau lēnāk.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form