Foto: DELFI
Iepriekš apcepti un tad saldā krējuma mērcē sutināti cepelīni ir daudz drošāks šī debešķīgi gardā lietuviešu un latgaliešu iecienītā ēdiena gatavošanas variants. Vārītajiem cepelīniem piemīt nejauks niķis ūdenī izšķīst, savukārt, pateicoties skaisti zeltainajai garoziņai, apceptie cepelīni, sautējoties krējuma mērcē neizjuks, bet gan kļūs maigi un mutē kūstoši.
90Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

400 mlsaldais krējums1 lauru lapa KARTUPEĻU MASAI:12 kartupeļi1 olas pēc garšassāls3 ĒKkartupeļu ciete PILDĪJUMAM:2 lieli sīpoli200 gkūpināta krūtiņa pēc garšasmalti melnie pipari1 TKķimenes

Sagatavošana

1

Piecus kartupeļus sagriež mazākos gabaliņos, novāra aptuveni 20 minūtes, līdz tie mīksti, tad nokāš, bet ūdeni neizlej. Kartupeļus samīca, atstājot arī pa kādam mazam nesaspiestam gabaliņam.

2

Septiņus kartupeļus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves, pievienojot nedaudz citronu sulas vai citronskābes, lai masa nekļūtu tumša. Tad masu lej marlē, liek virs bļodas un, spaidot ar rokām, nospiež lieko šķidrumu, lai kartupeļi būtu pavisam sausi. Pēc pāris minūtēm šķidrumu nolej, atstājot vien bļodā palikušo cieti.

3

Padoms: es marlei esmu atradusi lielisku aizvietotāju bērnu rotaļlietu lādē – tauriņu ķeramo tīkliņu, kas šim nolūkam ir gluži kā radīts.

4

Sastampātajiem kartupeļiem pievieno sarīvētos, liek klāt sāli, olu, cieti no kartupeļu nospiešanas un vēl pāris karotes cietes – drošībai.

Foto: DELFI
5

Tad gatavo pildījumu, pannā apcepot kubiņos sagrieztu krūtiņu, kam pēc laiciņa pievieno ķimenes, sīpolus un turpina cept, līdz tie ir zeltaini. Pievieno piparus, samaisa, nedaudz atdzesē.

Foto: DELFI
6

Ņem sauju kartupeļu masas, izplacina plaukstā, vidū liek tējkaroti pildījuma, kam pāri pārloka kartupeļu masu, ar abām plaukstām veidojot cepelīna formu. Šādi visus cepelīnus sagatavo cepšanai.

Foto: DELFI
7

Pannā uzkarsē eļļu vai sviestu, pa kārtām liek cepties cepelīnus, nepārblīvējot ar tiem pannu, un apcep minūti no katras puses.

Foto: DELFI
8

Tad tos liek karstumizturīgā traukā, pārlej ar pāris kausiņiem no kartupeļu vārīšanas pāri palikušā ūdens, pārkaisa ar no pildījuma pāri palikušajiem sīpoliem un krūtiņu, pārlej ar saldo krējumu, pievieno lauru lapu.

Foto: DELFI
9

Traukam uzliek vāku vai pārklāj to ar foliju, liek līdz 190 grādiem uzkarsētā krāsnī un sautē aptuveni 30 minūtes.

10

Pasniedz ar aukstu skābo krējumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!