
Kvass ir radniecīgs alum. Tas ir atspirdzinošs dzēriens, ko gatavo, fermentācijas veidā pievienojot raugu un cukuru. Pirmās lietuviešu kvasa receptes pierakstītas XVI gadsimtā. Izrādās, to bija iecienījuši Lietuvas augstmaņi. Kulinārijas speciālisti ir saskaitījuši ap 100 šī dzēriena receptes. Kvass gatavots ne tikai no graudaugu iesala, maizes, bietēm, bet arī no piena, medus, augļiem, ogām, ziedlapām, pumpuriem, pīrāgiem, sēklām, kadiķa ogām u.c. Mūsdienās populārākais ir maizes kvass, ko raudzē no svaigas vai kaltētas maizes garozas.
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.
Sagriež melno maizi riciņās un uz 10 minūtēm liek iepriekš līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī, lai maize viegli apdegtu.

Maizi noņem no plāts, liek traukā, pievieno rozīnes.
Visu pārlej ar vārītu, bet nedaudz atdzesētu ūdeni (ieteicamā temperatūra – aptuveni 50 grādi pēc Celsija skalas) un iemaisa ar cukuru sajauktu raugu.

Dzērienu atstāj istabas temperatūrā rūgt.
Pēc diennakts nokāš un liek ledusskapī, lai apstādinātu kvasa rūgšanas procesu.
Lai labi garšo!