Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI
4.5000 2
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
mīklai:
500 g
500 g rudzu milti + galda apkaisīšanai
rudzu milti + galda apkaisīšanai
1 ĒK
1 ĒK sāls
sāls
80 g
80 g sviests
sviests
200 ml
200 ml auksts ūdens
auksts ūdens
kartupeļu pildījumam:
800 g
800 g vārīti kartupeļi
vārīti kartupeļi
150 g
150 g biezpiens
biezpiens
200 g
200 g skābais krējums
skābais krējums
100 g
100 g izkausēts sviests
izkausēts sviests
3 gab.
3 gab. lauku olas
lauku olas
naža gals
naža gals sāls
sāls
1 ĒK
1 ĒK ķimenes
ķimenes
burkānu pildījumam:
6 gab.
6 gab. lieli burkāni
lieli burkāni
100 g
100 g izkausēts sviests
izkausēts sviests
3 gab.
3 gab. lauku olas
lauku olas
3 ĒK
3 ĒK skābais krējums
skābais krējums
200 g
200 g cukurs
cukurs
dekorēšanai:
 
skābais krējums
skābais krējums
 
cukurs
cukurs
 
kanēlis
kanēlis
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Ziemassvētku receptes
  • Pīrāgi un smalkmaizītes
  • Pasaules Virtuve
  • Vasaras saulgriežu svētkos bez pīrāgiem, alus kausiem, plātsmaizēm un siera rituļiem galdā vajadzētu būt arī sklandu raušiem jeb sklandraušiem, jo kad tad, ja ne šajos svētkos tos gatavot un baudīt?

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Vispirms gatavo mīklu. Bļodā ber miltus, sāli, gabaliņos sagrieztu, aukstu sviestu. Nedaudz pamīca visas sastāvdaļas un sāk liet pamazām klāt ūdeni. Visas sastāvdaļas rūpīgi jāmīca, lai veidojas viendabīga, stingra un blīva mīkla. Mīkla ir gatava, kad to var samīcīt desas formā un tā nedrūp.

    Apkaisa galdu ar miltiem, mīklu izrullē vēlreiz un sagriež aptuveni centimetra biezās šķēlēs. Katru šķēļi ar pirkstiem saspaida, lai mīkla padodas rullēšanai. Izrullē katru šķēli plānā kārtā un ar pirkstiem veido rauša pamatni ar stingrām, taisnām malām. Ieteicams uzreiz taisīt visas pamatnes un uzreiz likt tās uz cepamās plāts, kur ieklāts cepamais papīrs.

    Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
    Foto: DELFI

    Sastampā novārītos kartupeļus atsevišķi. Šim nolūkam var izmantot kartupeļu biezputras stampu, derēs arī dakšiņa, bet noteikti ne blenderis. Burkānus gan var blenderēt kā biezeni vai rīvēt – tas atkarīgs no tā, vai patīk sajust burkānu gabaliņus, vai nē.

    Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
    Foto: DELFI

    Vienā bļodā sajauc sastampātos kartupeļus ar biezpienu, krējumu, olām, sviestu, sāli un ķimenēm. Samaisa viendabīgā masā.

    Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
    Foto: DELFI

    Otrā bļodā sajauc sastampātus burkānus ar sviestu, krējumu, olām un cukuru.

    Izveidotajās raušu pamatnēs vispirms bagātīgi pilda kartupeļu masu un virsū tai izlīdzina oranžo burkānu masu. Nežēlo nedz vienu, nedz otru, jo pildījums cepšanas laikā saplaks.

    Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
    Foto: DELFI

    Cep 200 grādos 40-50 minūtes vai tik ilgi, līdz raušu maliņas izcepušās un virskārta arī ir zeltaini brūna.

    Izceptajiem raušiem pārsmērē skābo krējumu, kamēr tie vēl karsti, uzber cukuru un kanēli.

    Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
    Foto: DELFI

    Sklandu rauši vislabāk garšo tikko cepti, tāpēc cep tos īsi pirms viesu cienāšanas. No šī daudzuma sanāks divas pilnas plātis ar vidēja lieluma sklandu raušiem.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form