Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI
5.0000 1
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas

Vasaras saulgriežu svētkos bez pīrāgiem, alus kausiem, plātsmaizēm un siera rituļiem galdā vajadzētu būt arī sklandu raušiem jeb sklandraušiem, jo kad tad, ja ne šajos svētkos tos gatavot un baudīt?

Vispirms gatavo mīklu. Bļodā ber miltus, sāli, gabaliņos sagrieztu, aukstu sviestu. Nedaudz pamīca visas sastāvdaļas un sāk liet pamazām klāt ūdeni. Visas sastāvdaļas rūpīgi jāmīca, lai veidojas viendabīga, stingra un blīva mīkla. Mīkla ir gatava, kad to var samīcīt desas formā un tā nedrūp.

Apkaisa galdu ar miltiem, mīklu izrullē vēlreiz un sagriež aptuveni centimetra biezās šķēlēs. Katru šķēļi ar pirkstiem saspaida, lai mīkla padodas rullēšanai. Izrullē katru šķēli plānā kārtā un ar pirkstiem veido rauša pamatni ar stingrām, taisnām malām. Ieteicams uzreiz taisīt visas pamatnes un uzreiz likt tās uz cepamās plāts, kur ieklāts cepamais papīrs.

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI

Sastampā novārītos kartupeļus atsevišķi. Šim nolūkam var izmantot kartupeļu biezputras stampu, derēs arī dakšiņa, bet noteikti ne blenderis. Burkānus gan var blenderēt kā biezeni vai rīvēt – tas atkarīgs no tā, vai patīk sajust burkānu gabaliņus, vai nē.

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI

Vienā bļodā sajauc sastampātos kartupeļus ar biezpienu, krējumu, olām, sviestu, sāli un ķimenēm. Samaisa viendabīgā masā.

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI

Otrā bļodā sajauc sastampātus burkānus ar sviestu, krējumu, olām un cukuru.

Izveidotajās raušu pamatnēs vispirms bagātīgi pilda kartupeļu masu un virsū tai izlīdzina oranžo burkānu masu. Nežēlo nedz vienu, nedz otru, jo pildījums cepšanas laikā saplaks.

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI

Cep 200 grādos 40-50 minūtes vai tik ilgi, līdz raušu maliņas izcepušās un virskārta arī ir zeltaini brūna.

Izceptajiem raušiem pārsmērē skābo krējumu, kamēr tie vēl karsti, uzber cukuru un kanēli.

Soli pa solim: tradicionālie sklandrauši
Foto: DELFI

Sklandu rauši vislabāk garšo tikko cepti, tāpēc cep tos īsi pirms viesu cienāšanas. No šī daudzuma sanāks divas pilnas plātis ar vidēja lieluma sklandu raušiem.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form