Foto: DELFI
Vasaras saulgriežu svētkos bez pīrāgiem, alus kausiem, plātsmaizēm un siera rituļiem galdā vajadzētu būt arī sklandu raušiem jeb sklandraušiem, jo kad tad, ja ne šajos svētkos tos gatavot un baudīt?
105Minūtes
23Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

MĪKLAI:500 grudzu milti + galda apkaisīšanai1 ĒKsāls80 gsviests200 mlauksts ūdens KARTUPEĻU PILDĪJUMAM:800 gvārīti kartupeļi150 gbiezpiens200 gskābais krējums100 gizkausēts sviests3 gab.lauku olas naža galssāls1 ĒKķimenes BURKĀNU PILDĪJUMAM:6 gab.lieli burkāni100 gizkausēts sviests3 gab.lauku olas3 ĒKskābais krējums200 gcukurs DEKORĒŠANAI: skābais krējums cukurs kanēlis

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo mīklu. Bļodā ber miltus, sāli, gabaliņos sagrieztu, aukstu sviestu. Nedaudz pamīca visas sastāvdaļas un sāk liet pamazām klāt ūdeni. Visas sastāvdaļas rūpīgi jāmīca, lai veidojas viendabīga, stingra un blīva mīkla. Mīkla ir gatava, kad to var samīcīt desas formā un tā nedrūp.

2

Apkaisa galdu ar miltiem, mīklu izrullē vēlreiz un sagriež aptuveni centimetra biezās šķēlēs. Katru šķēļi ar pirkstiem saspaida, lai mīkla padodas rullēšanai. Izrullē katru šķēli plānā kārtā un ar pirkstiem veido rauša pamatni ar stingrām, taisnām malām. Ieteicams uzreiz taisīt visas pamatnes un uzreiz likt tās uz cepamās plāts, kur ieklāts cepamais papīrs.

Foto: DELFI
3

Sastampā novārītos kartupeļus atsevišķi. Šim nolūkam var izmantot kartupeļu biezputras stampu, derēs arī dakšiņa, bet noteikti ne blenderis. Burkānus gan var blenderēt kā biezeni vai rīvēt – tas atkarīgs no tā, vai patīk sajust burkānu gabaliņus, vai nē.

Foto: DELFI
4

Vienā bļodā sajauc sastampātos kartupeļus ar biezpienu, krējumu, olām, sviestu, sāli un ķimenēm. Samaisa viendabīgā masā.

Foto: DELFI
5

Otrā bļodā sajauc sastampātus burkānus ar sviestu, krējumu, olām un cukuru.

6

Izveidotajās raušu pamatnēs vispirms bagātīgi pilda kartupeļu masu un virsū tai izlīdzina oranžo burkānu masu. Nežēlo nedz vienu, nedz otru, jo pildījums cepšanas laikā saplaks.

Foto: DELFI
7

Cep 200 grādos 40-50 minūtes vai tik ilgi, līdz raušu maliņas izcepušās un virskārta arī ir zeltaini brūna.

8

Izceptajiem raušiem pārsmērē skābo krējumu, kamēr tie vēl karsti, uzber cukuru un kanēli.

Foto: DELFI

Sklandu rauši vislabāk garšo tikko cepti, tāpēc cep tos īsi pirms viesu cienāšanas. No šī daudzuma sanāks divas pilnas plātis ar vidēja lieluma sklandu raušiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!