'SolJanka' jeb kārtīga soļanka Ievas gaumē
Foto: Ieva Berga
4.0000 2
10 porcijas 
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
8 veidu gaļa zupai
5 gab.
5 gab. cūku nieres
cūku nieres
2 gab.
2 gab. cūku mēles
cūku mēles
1 kg
1 kg cūkas šķiņķis
cūkas šķiņķis
1 kg
1 kg liellopa gaļas šķiņikis
liellopa gaļas šķiņikis
500 g
500 g kūpināta cūkas karbonāde - liesa
kūpināta cūkas karbonāde - liesa
500 g
500 g kūpināta cūkgaļa - trekns cauraudzītis
kūpināta cūkgaļa - trekns cauraudzītis
1 gab.
1 gab. cieti žāvēta desa
cieti žāvēta desa
1 gab.
1 gab. vārītā desa
vārītā desa
Citas zupas sastāvdaļas
4 gab.
4 gab. sīpoli
sīpoli
2 gab.
2 gab. kartupeļi
kartupeļi
0,5 l
0,5 l tomātu pasta
tomātu pasta
7 gab.
7 gab. sālīti gurķi
sālīti gurķi
1 gab.
1 gab. citrons
citrons
1 glāze
1 glāze melnās olīvas
melnās olīvas
pēc garšas
pēc garšas lauru lapas
lauru lapas
1 gab.
1 gab. burkāns
burkāns
1 gab.
1 gab. selerija
selerija
0,5 gab.
0,5 gab. čili
čili
pēc garšas
pēc garšas graudu pipari
graudu pipari
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
3 saujas
3 saujas dilles, pētersīļi
dilles, pētersīļi
200 g
200 g skābais krējums
skābais krējums
  • Ass un pikants ēdiens
  • Gaļas zupas
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Šis nebūs ātri. Iepirkšanās vien prasīs pāris stundas, pati gatavošana – kādas četras stundas. Bet rezultāts ir totāli tā vērts. Dizainere un kulināre Ieva Berga šo zupu gatavo savā stilā un pēc gadiem izstrādātas kārtības un metodes. Ne velti zupas nosaukums nav vienkārši "soļanka" – šī ir solJanka. Zupa ar attieksmi, zupa – process, kad izbaudīts tiek katrs mirklis, sākot no tirgus iepirkšanās tūres, līdz pēdējai olīvai un šņabim no ledus glāzītes.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Noskalo cūkgaļu, liellopu gaļu un mēles, liek lielā katlā ar aukstu ūdeni un vāra.

    Otrā katlā liek vārīties nieres – ūdenim pēc tilpuma jābūt vismaz četrreiz vairāk nekā nierēm.
    Tiklīdz abi katli sāk vārīties, jāseko līdzi, lai ar putu karoti varētu nosmelt putas – lai buljons abos katlos būtu tīrs.

    Nieru buljonam pievieno sāli.

    Katlā, kurā vārās gaļa, pievieno sāli, burkānu, seleriju, lauru lapas, graudu piparus. Ja vēlas īpaši izsmalcināti izrīkoties, lai panāktu vēl izcilāku garšu, burkānu un seleriju mazliet apdedzina uz dzīvas uguns – tas atbrīvo ēteriskās eļļas. Burkānu un seleriju pirms likšanas katlā var arī vienkārši nedaudz apcept uz pannas.

    Sagriež treknāko no kūpinājumiem strēmelītēs – apmēram 3 milimetru biezas, 40 milimetru garas. Jāatceras, ka visām zupas sastāvdaļām jābūt sagrieztām apmēram vienādos gabaliņos.

    Sagriež salmiņos sīpolus.

    Sagriezto gaļu liek uz pannas, lēnām sāk čurkstināt. pievieno gaļai un pacep uz mērenas uguns.

    Sagriež gabaliņos cieto desu, smalki sagriež nedaudz čili un visu pievieno gaļai un sīpoliem pannā, vēl mazliet pacep.

    Kad vārītā cūkgaļa, liellopu gaļa un mēles mīkstas, ņem ārā no katla, atdzesē un sagriež gabaliņos. Mēlēm pirms griešanas noņem neēdamās sastāvdaļas.

    Kad nieres mīkstas, ņem ārā no katla un iztīra – izņem no nierēm urīndziedzerus. Sagriež nieres gabaliņos.

    Sagriež gabaliņos vārīto desu un lieso kūpinājumu.

    Nokāš buljonu, kurā vārījās gaļa un mēles un pievieno buljonam visu, kas sagriezts un sacepts.

    Sagriež salmiņos nomizotus sālītos gurķus, pievieno zupai.

    Pievieno zupai tomātu pastu – tieši pastu, nevis mērci vai kečupu.

    Nomizo kartupeļus, sagriež salmiņos, pievieno zupai. Jāizvēlas kartupeļi, kas nav miltaini un neizšķīst. Klasiskajai soļankai kartupeļus klāt neliek – tā ir gaumes lieta.

    Vāra, kamēr kartupeļi mīksti.

    Kad gatavs, uz brīdi atstāj katlu ar uzliktu vāku mierā, lai garšas savelkas.

    Pasniedz ar sakapātām dillēm, pētersīļiem, citronu šķēlītēm un melnajām olīvām. Blakus zupai noliek lielu bļodu ar treknu skābo krējumu, pievienošanai pēc katra vēlmēm.

    Pēc soļanku ēšanas senām tradīcijām, pirms zupas jāpasniedz maza glāzīte ar ledusaukstu šņabi. Īpaši stilīgi, ja to pasniedz no ledus glāzītēm. Tās sasaldē iepriekšējā dienā, izmantojot īpašu formu, kurā var ieliet ūdeni un sasaldēt.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Soļanka Skābais krējums Kūpināta karbonāde Zaļumi Liellopu gaļa Burkāni Čili Citroni Cūkas mēle Cūkas šķiņķis Desa Kartupeļi Kūpināts bekons Lauru lapas Melnās olīvas Nieres Pipari Salami Sālīti gurķi Sāls Selerijas Sīpoli Tomātu pasta Ass un pikants ēdiens Cepšana Vārīšana Gaļas zupas Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas Pusdienas Vakariņas vidēji
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form