Foto: Ieva Berga
Šis nebūs ātri. Iepirkšanās vien prasīs pāris stundas, pati gatavošana – kādas četras stundas. Bet rezultāts ir totāli tā vērts. Dizainere un kulināre Ieva Berga šo zupu gatavo savā stilā un pēc gadiem izstrādātas kārtības un metodes. Ne velti zupas nosaukums nav vienkārši "soļanka" – šī ir solJanka. Zupa ar attieksmi, zupa – process, kad izbaudīts tiek katrs mirklis, sākot no tirgus iepirkšanās tūres, līdz pēdējai olīvai un šņabim no ledus glāzītes.
240Minūtes
22Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
5 gab.cūku nieres2 gab.cūku mēles1 kgcūkas šķiņķis1 kgliellopa gaļas šķiņikis500 gkūpināta cūkas karbonāde - liesa500 gkūpināta cūkgaļa - trekns cauraudzītis1 gab.cieti žāvēta desa1 gab.vārītā desa4 gab.sīpoli2 gab.kartupeļi0.5 ltomātu pasta7 gab.sālīti gurķi1 gab.citrons1 glāzemelnās olīvas pēc garšaslauru lapas1 gab.burkāns1 gab.selerija0.5 gab.čili pēc garšasgraudu pipari pēc garšassāls3 saujasdilles, pētersīļi200 gskābais krējums

Sagatavošana

1

Noskalo cūkgaļu, liellopu gaļu un mēles, liek lielā katlā ar aukstu ūdeni un vāra.

2

Otrā katlā liek vārīties nieres – ūdenim pēc tilpuma jābūt vismaz četrreiz vairāk nekā nierēm.
Tiklīdz abi katli sāk vārīties, jāseko līdzi, lai ar putu karoti varētu nosmelt putas – lai buljons abos katlos būtu tīrs.

3

Nieru buljonam pievieno sāli.

4

Katlā, kurā vārās gaļa, pievieno sāli, burkānu, seleriju, lauru lapas, graudu piparus. Ja vēlas īpaši izsmalcināti izrīkoties, lai panāktu vēl izcilāku garšu, burkānu un seleriju mazliet apdedzina uz dzīvas uguns – tas atbrīvo ēteriskās eļļas. Burkānu un seleriju pirms likšanas katlā var arī vienkārši nedaudz apcept uz pannas.

5

Sagriež treknāko no kūpinājumiem strēmelītēs – apmēram 3 milimetru biezas, 40 milimetru garas. Jāatceras, ka visām zupas sastāvdaļām jābūt sagrieztām apmēram vienādos gabaliņos.

6

Sagriež salmiņos sīpolus.

7

Sagriezto gaļu liek uz pannas, lēnām sāk čurkstināt. pievieno gaļai un pacep uz mērenas uguns.

8

Sagriež gabaliņos cieto desu, smalki sagriež nedaudz čili un visu pievieno gaļai un sīpoliem pannā, vēl mazliet pacep.

9

Kad vārītā cūkgaļa, liellopu gaļa un mēles mīkstas, ņem ārā no katla, atdzesē un sagriež gabaliņos. Mēlēm pirms griešanas noņem neēdamās sastāvdaļas.

10

Kad nieres mīkstas, ņem ārā no katla un iztīra – izņem no nierēm urīndziedzerus. Sagriež nieres gabaliņos.

11

Sagriež gabaliņos vārīto desu un lieso kūpinājumu.

12

Nokāš buljonu, kurā vārījās gaļa un mēles un pievieno buljonam visu, kas sagriezts un sacepts.

13

Sagriež salmiņos nomizotus sālītos gurķus, pievieno zupai.

14

Pievieno zupai tomātu pastu – tieši pastu, nevis mērci vai kečupu.

15

Nomizo kartupeļus, sagriež salmiņos, pievieno zupai. Jāizvēlas kartupeļi, kas nav miltaini un neizšķīst. Klasiskajai soļankai kartupeļus klāt neliek – tā ir gaumes lieta.

16

Vāra, kamēr kartupeļi mīksti.

17

Kad gatavs, uz brīdi atstāj katlu ar uzliktu vāku mierā, lai garšas savelkas.

18

Pasniedz ar sakapātām dillēm, pētersīļiem, citronu šķēlītēm un melnajām olīvām. Blakus zupai noliek lielu bļodu ar treknu skābo krējumu, pievienošanai pēc katra vēlmēm.

Pēc soļanku ēšanas senām tradīcijām, pirms zupas jāpasniedz maza glāzīte ar ledusaukstu šņabi. Īpaši stilīgi, ja to pasniedz no ledus glāzītēm. Tās sasaldē iepriekšējā dienā, izmantojot īpašu formu, kurā var ieliet ūdeni un sasaldēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!