Foto: Shutterstock
Turons ir viens no mandeļu kārumiem, kuru spāņi tradicionāli gatavo Ziemassvētku laikā. Kārumam ir ļoti sena vēsture, tas Spānijā ienācis līdz ar mauru virtuves tradīcijām pirms vairāk kā 500 gadiem. Kopumā izšķir trīs turona veidus: olu dzeltenuma turonu, cieto turonu un mīksto turonu. Piedāvājam mīkstā turona recepti.
120Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

350 gmandeles150 glazdu rieksti250 gmedus250 gcukurs5 olu baltumi1 citrona smalki rīvēta miziņa1 TKkanēlis

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni uz 180°C. Kad krāsns sakarsusi, apgrauzdē mandeles un lazdu riekstus. Kad rieksti atdzisuši, daļu sakapā smalkāk, samaļ piestā. Var uzreiz jaukt daļu veselo riekstu ar mandeļu miltiem.

2

Katliņā lej medu, pievieno cukuru un karsē, līdz cukurs izšķīdis, noņem no uguns. Stīvās putās sakuļ olbaltumus un sajauc ar medus masu. Iesākumā masa būs kunkuļaina, to maisa, līdz masa kļūst vienmērīga, apmēram 10 minūtes. Ja nepieciešams, uz nelielas uguns pasilda.

3

Pēc tam masai pievieno citrona miziņu, kanēli, riekstus, labi izmaisa un lej platā traukā, kas izklāts ar cepamo papīru (vai rīspapīru), pa virsu uzliek vēl vienu papīra loksni. Masu labi nospiež un noslogo. Visērtāk izmantot divas vienādas formas - vienā lejot medus masu, bet otru liekot pa virsu un piepildot ar kaut ko smagu. Turonu var slogot, liekot pa virsu arī griežamo dēlīti, kas pēc tam noslogots ar smagumu. Ļauj turonam atdzist. Griež gabalos un pasniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!