Foto: DELFI
Ja speķa pīrāgi apnikuši vai nav iecienītākā uzkoda, bet ir nepārvarama vēlme kaut ko uzcept, tad laiks sāļajiem mafiniem ar, kā jau Jāņos pienākas, siera līdzdalību! Sātīgi, aromātiski, ēdami tāpat, izmantojami kā pamatbāze uzkodu tornim. Uzcept šos mafinus ir krietni vieglāk nekā speķa raušus!

2017.gadā "Jāņa Rozes apgāds" iznākusī grāmata " Siera ēdieni" manā plauktā nokļuva kā dāvana no draudzenes, zinot manu patikšanu pret ēst gatavošanu un sieru. Dāvana glīti stāvēja plauktā līdz pašas uzstādītam izaicinājumam – katru nedēļu pagatavot kaut ko pēc kādas pavārgrāmatas.

Foto: DELFI

Par to, ka Jāņu nedēļā godā celšu šo grāmatu, šaubu nebija – kur Jāņu svinēšana, tur arī siers! Jā, uz galda jābūt pašu sietam ķimeņu sieram, bet neviens jau nav atcēlis arī citus siera veidus.

Izsalcis gan šo grāmatu nedrīkst skatīties, jo bildes ļoti rosina apetīti!

Recepšu sarežģītība ir dažādiem līmeņiem: ir receptes, kur gardo rikotas pīrāgu pagatavot attur 20 sastāvdaļas un garš apraksts, kā pagatavot sicīliešu picas mīklu. Taču nekas, gan jau kādreiz taps arī tas!

Grāmatā vērts nošpikot dažādas salātu kombinācijas, piemēram arbūzs + rikota + raudene vai Rokforas siers + pekanrieksti + ābols. Pavārgrāmata ir sadalīta astoņās daļās. Viena veltīta siera salātiem un zupām, cita – omletēm un pankūkām.

Mana izaicinājuma recepte šoreiz top no sadaļas "Maize un cepumi". Šī recepte tika izvēlēta, jo zināju, ka speķa pīrāgu cepšana nav mana stihija. Es priekšroku dodu tiem, ko izcepuši citi. Mafini ar fetas sieru man šķita lieliska alternatīva Jāņu dienas ciemkukulim.

Recepti ievēroju maksimāli precīzi, izdarot atkāpes tikai pie vītinātiem tomātiem, ko aizstāju ar kaltētiem tomātiem eļļā (manuprāt, tie piedeva mafiniem papildu mīkstumu) un mafinu pannu ar 10 iedobēm aizstāju ar 12, jo citas man mājās nav. Mīklu kristīgi izdalīju pa visām iedobēm!
Atzīšos, ka bija kārdinājums aizstāt pašbriestošos miltus ar parastajiem, jo neesmu tak pirmo reizi virtuvē, bet, ja recepte, tad recepte. Ar ko pašbriestošie atšķiras no parastajiem miltiem, lasi šeit!

Viss gatavošanas process gāja bez aizķeršanās, nekādu pārsteigumu! Arī recepte uzrakstīta saprotami, mērvienības neliek uzdot papildu jautājumus. Domāju, ka liela nozīme ir tam, ka grāmatu tulkojusi Iveta Galeja, kas pati ir aizrautīga gatavotāja un pavārgrāmatu autore.

50Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

75 gkausēts sviets2 gab.olas300 gpašbriestošie milti1 TKcepamais pulveris1 TKsāls3 šķipsnaskaltēta raudene14 gab.sakapāti saulē vītināti tomāti100 gfetas siers

Sagatavošana

1

Sakuļ olas ar kausētu sviestu, pienu un olām.

2

Lielā bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri un pievieno sāli, iemaisa raudeni.

3

Miltos lej olu un piena maisījumu un rūpīgi visu samaisa.

4

Pievieno sagrieztos tomātus un fetu (raugies, lai tā būtu cietā feta, nevis krēmsieram līdzīgā!)

5

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem, mafinu pannas iedobēs liek papīra formiņas.

6

Mīklu saliek iedobēs un liek cepties 20– 25 minūtes, līdz mafini uzpūšas un kļūst zeltaini brūni.

Foto: DELFI

Mafini visgardākie ir svaigi izcepti un viegli atdzisuši. Nākamajā dienā tie jau zaudējuši savu šarmu. Tad tos vislabāk sagriezt šķēlītēs, uzsildīt, pārsmērēt ar sviestu un pagatavot karalisku uzkodu ar kādu prušoto šķēli vai tomātu.

Domāju, ka šī recepte būtu lieliska arī kā maizes recepte. Visu mīklu tad būtu jālej garā kēksa formā, jācep gatava un pa šķēlītei jāgriež un jābauda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!