Suitos šis ēdiens zināms kā leitis, Rucavā – baltais sviests, bet Lietuvā – kastinis: maigs mīkstais krējumsiers, ko gatavo no skābā krējuma. Kaut rezultāts ir līdzīgs, gatavošanas tehnikas nedaudz atšķiras. Suitu novada saimnieces skaidro, kā tradicionāli tiek gatavots suitu iecienītais leitis, ko pasniedz ar vārītiem rāceņiem (tā suiti dēvē kartupeļus).

4Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 ltrekns skābais krējums vārīti kartupeļi pasniegšanai pēc garšassāls pēc garšaszaļumi

Sagatavošana

1

Jāņem skābs krējums vidēja biezuma konsistencē un istabas temperatūrā. Krējumu sadala apmēram trijās vienādās daļās. Pirmo daļu liek māla bļodiņā un ar koka karoti maisa vienā virzienā, līdz sāk veidoties sviestam līdzīga masa, bet nedrīkst atdalīt paniņas.

2

Tad liek bļodiņu karstā ūdenī, apmēram 60 grādos, un sildot maisa, kamēr paniņas iemaisītas krējumā. Pēc tam beidz sildīt un pieliek nākošo krējuma porciju, un visu atkārto. Maisa līdz gandrīz paniņām, sildot piemaisa paniņas klāt, beidz sildīt, pieliek atlikušo krējumu, un atkal gandrīz līdz paniņām, sildot maisa, līdz paniņas piemaisās klāt. Maisot sāli pieliek pēc garšas. Ja patīk sīpolloku vai sīpolu garša, tad var pievienot arī tos, smalki sagrieztus.

3

Jāievēro, ka krējumu nedrīkst sasildīt par daudz, tad tas izkusīs. Jābūt ļoti lielai pacietībai un sildīšanu vislabāk veikt virs katliņā, kurā vārās kartupeļi ar visu mizu, kurus vēlāk pasniedz kā piedevu leitim.

4

Ja viss labi veicas, tad leitis ir gatavs reizē ar kartupeļiem. Leiti pasniedz galdā uz atsevišķa šķīvīša un ēd ar vārītajiem kartupeļiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!