Suitu novada garšas: sklandrauši jeb suitu rauši
Foto: Shutterstock
5.0000 1
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
MĪKLAI
2 kg
2 kg rudzu milti
rudzu milti
0,5 kg
0,5 kg kviešu milti (mīklas rullēšanai)
kviešu milti (mīklas rullēšanai)
1 l
1 l ūdens
ūdens
1 ĒK
1 ĒK sāls
sāls
3-4 ĒK
3-4 ĒK tauki vai eļļa
tauki vai eļļa
3-4 ĒK
3-4 ĒK rūgušpiens
rūgušpiens
KARTUPEĻU PILDĪJUMAM
2 kg
2 kg kartupeļi
kartupeļi
0,3 kg
0,3 kg biezpiens
biezpiens
0,7 l
0,7 l piens, uzkarsēts
piens, uzkarsēts
10
10 olas
olas
500 g
500 g krējums
krējums
200 g
200 g cukurs
cukurs
1 ĒK
1 ĒK sāls
sāls
1 ĒK
1 ĒK ķimenes
ķimenes
1 ĒK
1 ĒK kviešu milti
kviešu milti
BURKĀNU PILDĪJUMAM
3,5 kg
3,5 kg burkāni
burkāni
10
10 olas
olas
700 g
700 g krējums
krējums
300 g
300 g cukurs
cukurs
1 ĒK
1 ĒK ķimenes
ķimenes
1 TK
1 TK sāls
sāls
2 ĒK
2 ĒK kviešu milti
kviešu milti
  • Latvijas svētku receptes
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Lieldienu receptes
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pīrāgi un smalkmaizītes
  • Sklandrauši ir ēdami atdzesēti, auksti - vislabāk otrā dienā pēc pagatavošanas. Pārgriežot uz pusēm, jābūt redzamām trīs kārtām: rudzu maize, kartupeļu kārta un burkānu kārta. Galdā tos tradicionāli pasniedz māla traukos vai pītos groziņos, klāt dodot aukstu pienu. Mielojoties rausi var apziest ar sviestu vai medu. Ēdot sklandrausi, garšām jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē ar rudzu maizes, kartupeļu, burkānu un ķimeņu pieskaņu. Vienīgā suitu raušu garšviela ir ķimenes. Neder ne modīgais kanēlis, ne vaniļa. Turklāt sklandrausis nedrīkst būt arī pārsaldināts, jo tad tas vairs nav īsts suitu rausis, skaidrots Suitu novada mājas lapā.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Produktu daudzums paredzēts 30 – 40 gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).

    Gatavo mīklu pamatnēm. Palielā bļodā ielej ūdeni, pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti izmaisa viendabīgu.

    Iemaisa rudzu miltus. Ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj nobriest 30 minūtes.

    Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm biezās, apaļās plātnēs 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo pamatnes uz cepamām plātēm.

    Gatavo kartupeļu pildījumu. Pusi no kartupeļu daudzuma nomizo un nevārītus sarīvē uz kartupeļu rīves. Marlē stingri nospiestu kartupeļu masu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu.

    Otru pusi kartupeļu izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā kopā ar biezpienu.

    Liek bļodā abas kartupeļu masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus un sastrādā viendabīgā masā.

    Gatavo burkānu pildījumu. Burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, lielāko daļu burkānu sarīvē, pārējo izmaļ gaļas mašīnā. Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa.

    Vispirms sagatavotajās mīklas formiņās liek kartupeļu pildījumu, tad burkānu masu. Pārkaisa nedaudz ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes sprēgā un raušu maliņas kraukšķīgas.

    Izņemtus no krāsns nedaudz pārkaisa ar cukuru.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form