Foto: Shutterstock
Sklandrauši ir ēdami atdzesēti, auksti - vislabāk otrā dienā pēc pagatavošanas. Pārgriežot uz pusēm, jābūt redzamām trīs kārtām: rudzu maize, kartupeļu kārta un burkānu kārta. Galdā tos tradicionāli pasniedz māla traukos vai pītos groziņos, klāt dodot aukstu pienu. Mielojoties rausi var apziest ar sviestu vai medu. Ēdot sklandrausi, garšām jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē ar rudzu maizes, kartupeļu, burkānu un ķimeņu pieskaņu. Vienīgā suitu raušu garšviela ir ķimenes. Neder ne modīgais kanēlis, ne vaniļa. Turklāt sklandrausis nedrīkst būt arī pārsaldināts, jo tad tas vairs nav īsts suitu rausis, skaidrots Suitu novada mājas lapā.

Produktu daudzums paredzēts 30 – 40 gabaliem (pamatnēm 10 – 12 cm diametrā).

22Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

2 kgrudzu milti0.5 kgkviešu milti (mīklas rullēšanai)1 lūdens1 ĒKsāls ĒKtauki vai eļļa ĒKrūgušpiens2 kgkartupeļi0.3 kgbiezpiens0.7 lpiens, uzkarsēts10 olas500 gkrējums200 gcukurs1 ĒKsāls1 ĒKķimenes1 ĒKkviešu milti3.5 kgburkāni10 olas700 gkrējums300 gcukurs1 ĒKķimenes1 TKsāls2 ĒKkviešu milti

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu pamatnēm. Palielā bļodā ielej ūdeni, pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti izmaisa viendabīgu.

2

Iemaisa rudzu miltus. Ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj nobriest 30 minūtes.

3

Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5 – 2 mm biezās, apaļās plātnēs 10 – 12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu, kam jābūt plānai, glītai, noturīgai 1 – 1,5 cm augstai. Rindo pamatnes uz cepamām plātēm.

4

Gatavo kartupeļu pildījumu. Pusi no kartupeļu daudzuma nomizo un nevārītus sarīvē uz kartupeļu rīves. Marlē stingri nospiestu kartupeļu masu liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu.

5

Otru pusi kartupeļu izvāra ar mizu, nomizo, samaļ gaļas mašīnā kopā ar biezpienu.

6

Liek bļodā abas kartupeļu masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus un sastrādā viendabīgā masā.

7

Gatavo burkānu pildījumu. Burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, lielāko daļu burkānu sarīvē, pārējo izmaļ gaļas mašīnā. Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa.

8

Vispirms sagatavotajās mīklas formiņās liek kartupeļu pildījumu, tad burkānu masu. Pārkaisa nedaudz ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus karstā krāsnī, lai ķimenes sprēgā un raušu maliņas kraukšķīgas.

9

Izņemtus no krāsns nedaudz pārkaisa ar cukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!