Foto: Ārija Avota

Interaktīvās pavārgrāmatas bērniem "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota iesaka savas vīramāsas Ilzes Pētersones biezpienmaizes recepti. Ārija raksta: "Ir ēsta simtiem reižu, vienmēr izcila un garšo pilnīgi visiem. Tagad tā – visu pametiet (ja vien neesat ķirurgs vai pilots) un ejiet cept šo biezpienmaizi, jo tas būs tā vērts. Tā smarža mājā, tā mājīgā garša, tas drupanums un sulīgums kopā – mmmmmmm!"

105Minūtes
16Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

MĪKLAI:200 gsaldkrējuma sviests istabas temeratūrā150 gcukurs - gaiši brūnais vai baltais300 gmilti2 TKcepamais pulveris (bez kaudzītes)1 saujamannas putraimi (dos jauku kraukšķīti)1 šķipsnasāls BIEZPIENA MASAI:600 gbiezpiens 9%400 grikotas biezpiens bez sāls6 gab.olas150 gcukurs2 TKvaniļas cukurs vai pasta4 ĒKskābs krējums ar kaudzi 25%4 TKkartupeļu ciete2 gab.citronu miziņa no 2 citroniem

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Mīksto sviestu ar koka karoti saberž ar cukuru.

2

Citā bļodā miltus sajauc ar cepamo pulveri, sāli un mannā.
Miltu masu sajauc ar sviesta masu līdz sanāk drupačaina mīkla, no sākuma ar karoti, tad ar rokām.

3

Drupačaino mīklu ar visu bļodu ieliek ledusskapī.

4

Gatavo biezpiena masu. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem.

5

Saputo olu baltumus stingrās putās.

6

Cukuru saputo ar olu dzeltenumiem un vaniļas cukuru, iemaisa biezpienu un rikotas biezpienu, iemaisa cieti, pievieno skābo krējumu, citrona miziņu un samaisa (nekuļ).

7

Masā ar diviem piegājieniem iecilā olu baltumus.

8

Cep biezpienmaizi. Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

9

Ņem lielo cepeškrāsns cepampannu, labāk dziļāko, ieeļļo un pārklāj ar cepampapīru un uz cepamā papīra uzber drumstalas. Izlīdzina pa visu pannu un piespiež, lai tā turas kopā un ir stingra. Var nedaudz atstāt drumstalas, ko pārkaisīt biezpienam.

10

Liek uz mīklas biezpiena masu, izlīdzina.

11

Cep 180 grādos apmēram 45 min.

Tā ir liela porcija. Ja nav daudz ēdāju, uzreiz vienu daļu, kad tā atdzisusi, var likt aizspiežamajā maisiņā un saldētavā. Pēc kāda brīža, ui, kā noderēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!