Foto: DELFI
Sulīga, mitra, salda, bet ne pārāk šķebinoša, ar kārdinošu glazūru un patīkamu dzērveņu kraukšķi.
90Minūtes
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
300 gauzu cepumi saujarieksti pēc izvēles100 gsviests400 gkrēmsiers1 ĒKkukurūzas ciete0.5 TKvaniļas cukurs3 olas100 gskābais krējums250 gķirbju biezenis150 gtumšā šokolāde100 mlsaldais krējums150 gcukurs dzērvenes dzērvenes pūdercukurā

Sagatavošana

1

Sasmalcina cepumus (var izmantot arī piparkūkas) un riekstus smalkās drupačās. Katliņā izkausē sviestu un pievieno drupačām, sajauc, lai tās paliek mitras. Drupačas ber kūkas veidnē (diametrs 23 cm) un, ar glāzes pamatni piespiežot, izlīdzina vienādā biezumā. Liek ledusskapī sastingt.

2

Ja ķirbju biezenis nav iepriekš pagatavots, vadies pēc šīm norādēm un atliec receptei nepieciešamo daudzumu.

3

Bļodā saputo krēmsieru viendabīgā, krēmīgā masā. Pievieno kukurūzas cieti, cukuru, vaniļas cukuru un puto, līdz cukurs izkūst un krēms kļuvis gaisīgāks. Pa vienai pievieno olu un ieputo. Beigās iemaisa skābo krējumu, ķirbju biezeni.

4

Gatavo krēmu lej uz sacietējušās cepumu pamatnes.

5

Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Uzmanīgi ieliek kūkas veidni vidējā nodalījumā un cep aptuveni stundu (bez ventilatora). Kūka sanāks mīkstāka, zīdaināka, ja krāsnī ieliksi arī kādu karstumizturīgu trauku ar ūdeni. Tas arī palīdzēs kūkai neieplaisāt. Kūka ir gatava, kad vidus vēl šķiet nedaudz jēls un kustas, pannu pagrozot. Kad krāsns izslēgta, durtiņās ieliek dvielīti vai koka karoti, lai tā pamazām atdziest, un atstāj kūku tajā uz nakti.

6

Nākamajā dienā katliņā uzsilda saldo krējumu līdz pirmajiem burbulīšiem. Uzlej uz gabalos salauztas šokolādes un ļauj tai pašai izkust. Pēc dažām minūtēm apmaisa šokolādi un tad maisa, līdz krēms kļūst viendabīgs un nedaudz sabiezējis. Jo ilgāk krēms dzisīs, jo biezāks tas kļūs.

7

Uz atdzisušās kūkas lej šokolādes glazūru un ļauj tai notecēt gar malām. Dekorē ar lielogu dzērvenēm (dažas pārgiež uz pusēm) un dzērvenēm pūdercukurā. Var dekorēt arī ar augļiem, timiāna zariņiem vai piparkūkām. Liek ledusskapī uz vairām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!