Foto: Shutterstock
Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Piedāvājam klasisku tītara cepeša recepti, kurā nav nekā lieka. Neraugoties uz šķietami pieticīgo garšvielu un garšaugu klāstu, gaļa izdosies ļoti aromātiska un sulīga!

180Minūtes
15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

tītars olīveļļa pēc garšassāls, pipari liels sīpols citrons svaigi vai kaltēti garšaugi (pētersīļi, rozmarīns, timiāns, salvija) DZĒRVEŅU MĒRCEI:200 gdzērvenes liels ābols2 sarkanie sīpoli3 ķiploka daiviņas ingvera sakne, apmēram 3 cm3 ĒKaugu eļļa0.5 glāzeūdens pēc garšascukurs un sāls

Sagatavošana

1

Kā pagatavot tītara cepeti?
Nomazgā tītaru un rūpīgi nosusina, izslaukot arī vēdera dobumu.

2

Putna vēderu no iekšpuses ierīvē ar sāli un pipariem. Kārto vēderā garšaugus (ja izmanto kaltētus zaļumus, tad ar tiem ierīvē putnu, neskopojoties), citronu un sīpolu, kas sagriezti uz pusēm vai četrās daļās, vienu ceturtdaļu citrona un sīpola pietaupot.

3

Astes daļu ieloka uz iekšu un sasprauž vēdera ādu tā, lai maksimāli aizvērtu dobumu. Šim nolūkam izmanto koka irbulīšus vai arī aizšuj ar kulinārijas diegu.

4

Tītara kājas sasien kopā.

5

Malā atliktās citrona un sīpola daiviņas liek kakla daļā zem ādas un nostiprina ar koka irbulīšiem.

6

Tītara ādu ierīvē ar sāli, pipariem un garšvielām, pēc tam pārsmērē ar eļļu. Liek putnu cepamtraukā ar krūtiņu uz leju.

7

Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 grādos. Pēc stundas samazina temperatūru līdz 150 grādiem. Ja šķiet, ka cepetis sāk apdegt, to var pārsegt ar foliju.

8

Cep vēl stundu tad putnu apgriež ar krūtiņas daļu uz augšu un turpina cept, līdz putns pilnībā izcepies. Cepšanas beigās foliju var noņemt, lai iegūtu kraukšķīgu ādiņu.

9

Cik ilgi jācep tītars? Aptuveni stundu uz katriem 2 kilogramiem. Proti, 6 kilogramus smags milzenis cepsies aptuveni 3 stundas.

10

Pēdējais un svarīgākais norādījums! Izņemot tītaru no cepeškrāsns, nesteidzies to celt galdā! Apsedz cepeti ar foliju un ļauj tam "atpūsties" vēl pusstundiņu - gaļa kļūs sulīgāka un gardāka.

11

Kā pagatavot dzērveņu mērci?
Ābolu nomizo un izņem serdi. sagriež sīkos kubiņos. Sīpolu sagriež smalkos salmiņos, ķiploku - plānās šķēlītēs. Ingveru sarīvē.

12

Kastrolī sakarsē augu eļļu, kurā apcep sīpolu. Pievieno ķiploku, ābolu un ingveru un visu karsē 5 minūtes.

13

Pievieno katliņa saturam dzērvenes un ūdeni. Uz lielas liesmas topošo mērci strauji uzvāra un tad, nedaudz samazinot karstumu, maisot vāra aptuveni 10 minūtes, līdz mērce sabiezē.

14

Pievieno cukuru un sāli pēc garšas, pirms pasniegšanas atdzesē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!