Šurpa – jēra gaļas zupa uzbeku gaumē
Foto: Jolanta Roze
5.0000 2
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg jēra gaļa
jēra gaļa
4-5
4-5 vidēja lieluma kartupeļi
vidēja lieluma kartupeļi
2
2 burkāni
burkāni
3
3 sīpoli
sīpoli
3
3 paprikas
paprikas
5
5 tomāti
tomāti
4 ĒK
4 ĒK eļļa
eļļa
1
1 diļļu bunte
diļļu bunte
1
1 pētersīļu bunte
pētersīļu bunte
1
1 kinzas bunte
kinzas bunte
4 TK
4 TK sāls
sāls
1
1 čili pipars
čili pipars
4,5 l
4,5 l ūdens
ūdens
  • Biezzupas un krēmzupas
  • Gaļas zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Piknika ēdienu receptes
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Uzbeku nacionālā virtuve
  • Parasti šurpai tiek iedalīta vieta zupu kategorijā, tomēr šis uzbeku virtuves ēdiens ir tik biezs un sātīgs, ka to var celt galdā arī kā pilnvērtīgu pamatēdienu, ar buljonu piekoriģējot vēlamo konsistenci. Katrai uzbeku saimniecei ir savi šurpas noslēpumi, bet tradicionāli tā tiek gatavota no jēra gaļas. Gaļa un dārzeņi tiek griezti lielos gabalos, lai būtu labāk izbaudāma garša un aromāts. Vislabāk šurpa garšos, gatavota kazanā vai lielā čuguna katlā virs ugunskura.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos. Katru tomātu sagriež četrās daļās. Burkānus sagriež lielos gabalos. Papriku sagriež lielās daivās.

    Katru kartupeli pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. Ja zupas vārīšanai izmanto mazus kartupeļus, tos var negriezt, bet uzreiz likt zupā. Jaunos kartupeļus tikai kārtīgi noberž, bet nemizo.

    Jēra gaļu (vislabāk izmantot ribiņas) sagriež gabalos.

    Katlā uzkarsē eļļu. Gaļu liek eļļa un apbrūnina. Pievieno sīpolus, apmaisa un cep 2–3 minūtes. Liek katlā tomātus, apmaisa un cep 2–3 minūtes. Pievieno kartupeļus un burkānus, apmaisa un cep 2–3 minūtes. Pievieno papriku, nesagrieztu čili piparu, apmaisa katla saturu un cep vēl 2–3 minūtes.

    Pārlej katla saturu ar ūdeni, pievieno sāli un vāra, noputojot pēc nepieciešamības. Kad katla saturs sāk burbuļot, turpina vārīt pusotru stundu uz nelielas liesmas, neliekot katlam virsū vāku.

    Kad šurpa gatava, tai pirms pasniegšanas pievieno zaļumus un iemaisa.

    Katra ēdāja bļodiņā liek 1–2 gaļas gabalus, dārzeņus un visu pārlej ar dzidro, aromātisko buljonu. Piedevās pasniedz uzbeku maizi.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form