Foto: DELFI

Aukstā gaļa ir viena no gardākajām uzkodām pie alus. Ja nekad neesi gatavojis liellopu vaigus, tagad ir īstais brīdis - tas ir vienkaršs un salīdzinoši nedārgs liellopa gabals, ko meistarīgs pavārs spēj padarīt par īstu delikatesi. Recepti piedāvā restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis.

180Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
600 gliellopa vaigi (divi gab.)2 gab.šalotes sīpoli1 gab.burkāns5 gab.ķiploks, daiviņas10 ggaršaugi, dažādi0.5 gab.selerijas sakne pēc garšassāls pēc garšaspipari2 gab.kadiķogas200 gsausais sarkanvīns30 geļļa2 gab.lauru lapas MĀRRUTKU ZAĻUMU KRĒMAM:100 gFiladelfijas vai līdzīgs krēmsiers110 gtrekns skābais krējums25 gsvaigi garšaugi1 ĒKmārrutki

Sagatavošana

1

Liellopa vaigus attīra, apcep katlā kopā ar nomizotiem un tīriem sagrieztiem dārzeņiem. Pielej sarkanvīnu, pievieno garšvielas un zaļumus.

2

Vāra, kamēr šķidruma daudzums samazinājies uz pusi, pielej ūdeni. Sautē uz lēnas uguns apmēram 2 stundas, līdz vaigi ir kļuvuši mīksti.

3

Vaigus izņem no katla un atdzesē, buljonu nokāš, pievieno papildu garšvielas un reducē, līdz krēmīgai konsistencei (var izmantot kā mērci).

4

Kad vaigs ir atdzisis, to sagriež plānās šķēlēs un izmanto kā uzkodu kopā ar maizi, sieru, grauzdiņiem vai salātiem. Var pasniegt ar sinepēm, mārrutkiem vai citām mērcēm.

5

Gatavo mārrutku zaļumu krēmu: visas krēma izejvielas sablendē vai smalki sakapā un samaisa, izberž caur smalko sietu. Pasniedz pie aukstās gaļas.

Recepti piedāvā "Lielvārdes alus" un "Aqua Luna" restorāna šefpavārs Gints Aizupietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!