Lai gan svētkus šobrīd rīkot nevaram, neviens vēl nav aizliedzis sarīkot dzīres, kaut vai tikai sev pašam. Vēsiem un sniegotiem janvāra vakariem piestāv kanēļa, grauzdētu riekstu un žāvētu augļu smarža. Apvienojiet šo garšu sprādzienu vienā rauga mīklas pīnē – babkā.
240Minūtes
13Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

430 gaugstākā labuma kviešu milti60 gcukurs10 gsausais raugs1 TKsāls2 gab.lielas olas100 mlsilts piens vai ūdens1 TKvaniļas cukurs120 gsviests istabas temperatūrā2 TKpiparkūku garšviela80 gcukurs80 gsakapāti rieksti80 gžāvēti augļi (dzērvenes, papaijas, sukādes, rozīnes)20 gčia sēklas

Sagatavošana

1

Gareno kēksa formu iesmērē ar eļļu. Bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, raugu, sāli un vaniļas cukuru.

2

Pievieno olas, pienu un vaniļu. Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa (2-3 minūtes). Ja mīkla šķiet pārāk sausa un drupana, pa vienai pievieno pāris karotes piena vai ūdens. Turpinot mīcīt, mīklai pakāpeniski pievieno sviestu – pa vienai ēdamkarotei. Turpina mīcīt, līdz pievienotais sviests pilnībā iejaucas mīklā. Mīklai jābūt elastīgai un jāatlec no bļodas malām.

3

Lielu bļodu iesmērē ar eļļu vai pārkaisa ar miltiem, kā jau nu kura saimniece ir piešāvusi roku. No mīklas izveido bumbu un liek to bļodā.

4

Mīklas bumbu iesmērē ar eļļu, lai tā būtu pilnībā noklāta. Pārklāj bļodu ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt uz pusotru līdz divām stundām, līdz mīkla dubultojusies apjomā.

5

Uzrūgušo mīklu atspaida un noliek raudzēties vēl aptuveni uz 30 minūtēm.

6

Tikmēr gatavo pildījumu: visas sastāvdaļas izber uz dēlīša un mazliet sakapā.

7

Pārber visu pannā, pielej ūdeni, pievieno cukuru, garšvielas un čia sēklas.

8

Sautē pildījumu pannā 5-10 minūtes, lai garšas savienojas.

9

Pildījumu pārliek bļodiņā un ļauj atdzist, līdz tas nepieciešams maizes gatavošanai.

10

Gatavo maizi: sagatavo darba virsmu, pārkaisot to ar miltiem. Mīklu izveļ no bļodas un izrullē taisnstūra formā aptuveni 40x50 cm. Jo lielāks izrullētās mīklas formāts, jo vairāk pildījuma slānīši būs redzami gatavajā maizē.

11

Iesmērē izveltnēto plāti ar mīkstu sviestu un augļu un riekstu pildījumu. Sākot no garākās malas, mīklu sarullē rullī. Atkarībā no cepamās formas garuma, iespējams, ka rullis ir jāpārgriež uz pusēm. Ar asu nazi gareniski visā garumā pārgriež vidū uz pusēm, iegūstot divas garas mīklas daļas. Tās pavērš ar pildījumu uz augšu un savij bizē (skatīt video).

12


Liek maizīti sagatavotajā formā un pārklāj ar tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi. Liek siltā vietā uz 30-40 minūtēm uzrūgt.

13

Noņem dvielīti vai plēvi un pārsmērē maizīti ar sakultu olu, lai tā skaisti spīd.

14

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 1800 C grādiem. Maizīti cep 30 minūtes. Tad babku pārklāj ar foliju un turpina cept vēl 20-30 minūtes.

15

Kamēr maize cepas, ja vēlas, sagatavo vienkāršu sīrupu glazēšanai: mazā katliņā ber cukuru un ūdeni, un maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis.

16

Noņem no uguns un nedaudz atdzesē. Pārsmērē glazūru vēl karstai maizei. Var izmantot arī kļavu sīrupu vai jebkuru citu sīrupu.

17

Saldo maizi izņem no formas un uz restes to pilnībā atdzesē.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!