Foto: Shutterstock
"Zur beliš" ir īsts tatāru kulta ēdiens, ko zinātāji dēvē par vienu no gardākajiem ēdieniem pasaulē. Šī mūsu ausīm svešā vārdu salikuma tulkojums ir pavisam vienkāršs – lielais pīrāgs, tomēr par pīrāgu šo ēdienu dēvēt būtu grēks. Faktiski tas ir aromātiskā buljonā peldošs gaļas pamatēdiens ar kraukšķīgu mīklas garoziņu. Turklāt tik liels un sātīgs, ka piesies dūšu vismaz 10 ēdājiem.

Kā pagatavot "zur beliš" mājas apstākļos, "Eda" atklāj šefpavārs Bulats Ibragimovs. Šajā gadījumā tiek izmantota pīles gaļa, bet to var aizstāt ar vistu, tītaru vai kādu citu gaļas veidu pēc savas vēlmes un iespējām.

180Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
MĪKLAI:1 kgmilti500 gsviests auksts ūdens pēc nepieciešamības1 TKsāls PILDĪJUMAM:1.8 kgkartupeļi1.8 kgsīpoli1 pīle (var izmantot vistu, tītaru vai citu gaļu pēc izvēles) pēc garšassāls un malti melnie pipari200 gsviests

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Miltiem pievieno kubiņos sagrieztu istabas temperatūras sviestu (tik daudz sviesta nepieciešams, lai mīkla būtu trekna un cepšanas laikā neizkalstu). Virtuves kombainā vai ar mikseri samīca mīklu aptuveni 5 minūtes, līdz tā pēc tekstūras līdzinās slapjām smiltīm.

2

Pievieno sāli un maisot pakāpeniski lej klāt aukstu ūdeni pēc nepieciešamības – vajag tik daudz ūdens, lai mīkla sāktu kļūt viendabīga. Mīca vēl kādu brīdi, bet ne ilgāk kā 2 minūtes. Mīklu pārmīcot, tā kļūs elastīga, bet tas šajā gadījumā nav nepieciešams.

3

Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 20 minūtēm.

4

Pa to laiku gatavo pildījumu. Kartupeļus nomizo, sagriež daivās vai lielos kubiņos. Kaut gan "zur beliš" tiek cepts kā pīrāgs, tomēr būtībā tas ir sātīgs pamatēdiens, tādēļ ir svarīgi, lai kartupeļi 2 stundu cepšanas laikā neizšķīst putrā, bet saglabā formu.

5

Sīpolus nomizo, sagriež aptuveni 1 cm biezos pusgredzenos. Cepšanas laikā sīpoli gandrīz pilnībā izšķīdīs, piešķirot pīrāga pildījumā noslēptajam buljonam reibinošu aromātu un tumīgumu.

6

Pīli ar asu nazi sadala palielos vienāda izmēra gabalos. Kaulus atstāj, jo arī tie piešķirs aromātu buljonam.

7

Bļodā liek kartupeļus, sīpolus un gaļu. Pievieno sāli un maltus melnos piparus pēc garšas un apmaisa visu. Ja vēlas, var izmantot svarus – sāls daudzumam jābūt 2 % no pildījuma svara. Pildījumu var sagatavot pāris stundas iepriekš, lai gaļa pa to laiku paspēj viegli iemarinēties. Nekādas citas garšvielas nav nepieciešamas!

8

Izņem no ledusskapja mīklu, sadala divās daļās: 2/3 mīklas veidos pīrāga pamatni, 1/3 – virskārtu.

9

Pamatnei paredzēto mīklu izrullē 1 cm biezuma taisnstūrī. Tik biezs mīklas slānis nepieciešams, jo tieši pamatne ir gardākā šī pīrāga daļa, bet, ja mīkla būs pārāk plāna, tad ilgstošās cepšanas laikā tā izkaltīs un būs palaista vējā iespēja nobaudīt apakšā kraukšķīgu, bet virspusē buljona piesūcinātu mīklas garoziņu.

10

Sakarsē krāsni līdz 160 grādiem. Devīgi ieziež cepamo veidni ar sviestu vai pīles taukiem.

11

Ieklāj formā izrullēto mīklas pamatni, tā lai tā nosedz gan veidnes pamatni gan sānu malas.Tatāri tradicionāli "zur beliš" gatavo apaļā traukā, bet faktiski trauka formai nav nozīmes.

12

Ber iekšā pildījumu, virs tā liek gabaliņos sagrieztu sviestu.

13

Izrullē pīrāga pārklāšanai paredzēto mīklas plāksni, pārklāj ar to veidnes saturu. Ar asu nazi nogriež liekās malas abām mīklas plāksnēm, atstājot nelielu rezervīti, lai augšējo un apakšējo mīklas plāksni var sastiprināt, malas salipinot kopā un nekur nepaliktu spraugas.

14

Mīklas atgriezumus sarullē bumbiņā – tas būs spiediena ventilis. Pīrāga viducī mīklā ar pirkstu izurbina caurumu un tā virsū uzliek mīklas bumbiņu. Pateicoties šai viltībai, no pīrāga cepšanas laikā izkļūs liekais tvaiks.

15

Liek veidojumu cepeškrāsnī uz 2 stundām. Aptuveni 40 minūtes pirms cepšanas beigām pārbauda cepienu: ja nepieciešams, pārklāj to ar samitrinātu pergamenta papīru, lai garoziņa pārlieku neizkalstu un nepiedegtu.

16

Pēc 2 stundām pīrāgu izceļ no krāsns. Virsējo garozu ar asu nazi atdala un sagriež četrās daļās. Atver pīrāgu.

17

Tā pildījumu un buljonu ar kausiņu liek šķīvjos, papildinot ar apcepto mīklas garozu, ko var ēst, mērcējot aromātiskajā buljonā.

18

"Zur beliš" burvību pilnā garšu buķetē ēdāji varēs izbaudīt, kad būs "aizrakušies" līdz pīrāga sulīgajai, sviesta un buljona piesātinātajai pamatnei.

Lai labi garšo!

Lūk, video, kur soli pa solim vari izsekot šīs tatāru delikateses tapšanas procesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!