Šī ir vienkāršākā franču maizes recepte, kurai nepieciešamas vien piecas sastāvdaļas! Un pilnīgi noteikti tās visas jau atradīsi savā virtuvē. Gatavošana neprasa lielu ķimerēšanos, bet rezultātā iegūsi tik glītu kukulīti, ka mājiniekiem šķitīs – tas nācis no kādas smalkas beķerejas. "Ja sirds kāro pēc svaigi ceptas maizes, bet negribas darboties ilgi, šī recepte ir tieši tev!" iesaka "Cook.me" autore, vides aktīviste, kas vēlas darīt pasauli labāku, Nīna.

Maizes cepšanai būs nepieciešams čuguna katls vai cepamtrauks ar vāku.

150Minūtes
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
300 mlūdens2.5 TKsausais raugs1 TKcukurs380 gmilti1.5 TKsāls

Sagatavošana

1

Vispirms aktivizē raugu: pārlej to ar 300 ml silta ūdens, kam pievienota 1 tējkarote cukura. Pārsedz trauku un atstāj malā uz 10 minūtēm.

2

Aktivizētajam raugam pievieno miltus un sāli.

3

Visu kārtīgi samīca uz ar miltiem pārkaisītas virsmas. Nīna izmanto virtuves kombaina mīklas jaukšanas funkciju – ļauj kombainam strādāt lēnākajā režīmā 10 minūtes.

4

Mīklu saveļ bumbā, liek traukā, pārsedz ar tīru, sausu dvielīti vai pārtikas plēvi un ļauj mīklai stundu rūgt siltā vietā.

5

Kad stunda pagājusi, uzrūgušo mīklu maigi pārceļ uz ar miltiem pārkaisītas virsmas un izveido apaļu kukulīti. Mīklu nevajag mīcīt, vien jāsaņem mīklas bumbas malas un jāpārloka uz kukulīša viduci, sakniebjot kopā.

6

Tīrā, sausā traukā ieklāj dvieli un bagātīgi uzsijā uz tā miltus. Pārceļ sagatavoto kukulīti traukā un ļauj tam 30 minūtes briest. (Trauks jātur siltumā.)

7

Čuguna katlu liek aukstā krāsnī un uzkarsē krāsni līdz 230 grādiem.

8

Kad krāsns uzkarsusi, ņem cepampapīru, pārsedz ar to uzbriedušo mīklas kukulīti. Uzmanīgi izņem uzkarsēto čuguna trauku no krāsns. Apgriež kukulīti vēkšpēdus (lai cepampapīrs būtu apakšā) un uzmanīgi ieliec katlā.

9

Pārsedz trauku ar vāku un liek krāsnī. Cep 30 minūtes, pēc tam noņem vāku un turpina cept vēl 10 minūtes.

Pirms pasniegšanas atdzesē. Gaisīgajai maizei ir kraukšķīga garoziņa, pārzied to ar sviesta kārtiņu un izbaudi! Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!