
Ja ģimenē ir veģetārietis, tomātus želejā var lieliski pagatavot arī bez želatīna. Neviens pat nepamanīs atšķirību, sola veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase, zīmola "Gardais" radītāja un produktu autore un veģetārā uztura skolas "Vegus" vadītāja. Želatīnu lieliski aizstāj karagināns.
Karagināns vai E407 darbojas kā biezinātājs, stabilizators un želējošs līdzeklis. Karagināns ir pilnīgi dabīgs, to iegūst no sarkanaļģu klases jūraszālēm.
Karaginānu var meklēt lielās pārtikas un virtuves piederumu bāzēs. Dažādiem ražotājiem dozējums var atšķirties, jāskatās uz etiķetes un jāparēķina, cik tā vajadzēs uz 400 g ūdens.
Tomātus nomazgā, nosusina, sagriež šķēlēs.
Sīpolu nomizo, sagriež plānās ripiņās.
Visu kārtu kārtām saliek pasterizētā burkā, pieliek lauru lapas un piparus.
Cukuru sajauc ar karaginānu, kopā ar sāli iemaisa ūdenī, uzvāra.
Pievieno etiķi.
Pārlej karsto marinādi tomātiem burkā, viegli piespiež, lai iziet ārā gaisa burbuļi.
Burkas pasterizē 80 grādu temperatūrā 15-20 minūtes. Aizvāko. Darīts!
Dalāmies arī citās aktuālās tomātu laika konservēšanas receptēs. Lai spēks, prieks un iedvesma rosīties!