Tomāti ziemai – savā sulā ar ķiplokiem
Foto: DELFI
0 0
Loading...
Sastāvdaļas
 
tomāti
tomāti
 
ķiploki
ķiploki
 
sāls
sāls
 
cukurs
cukurs
  • Salāti ziemai
  • Pasaules Virtuve
  • Lai gan šovasar laikapstākļi bija dīvaini un šķita, ka tomātu raža siltumnīcā būs niecīga, par laimi, bažas bija nepamatotas. Dažādu krāsu un izmēru tomāti atrādīja savu skaistumu un smeķi pilnā apmērā. Rozā, dzelteni, oranži, sarkani un melni tomātiņi iegūlušies teju visos iespējamos grozos un kastēs. Ēdam svaigus, arī marinējam, bet vēl iecienīti ir “čopētie” – tā tos dēvējam. Paskaidroju, kur šāds apzīmējums – no angļu valodas sasmalcināti tomāti: "chopped tomatoes". Biežāk šādu nosaukumu var redzēt uz kārbām veikalos.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Tomāti gabaliņos savā sulā ar ķiploku ir gluži kā svaigi – izmantojami mērcēm, uzkarsēti un vienkārši uzlieti rīsiem. Pielietojums ir dažāds – mūsmājās ļoti iecienīts. Pagatavošana arīdzan neprasa nekādu dižu noņemšanos pa virtuvi. Galvenais ir tomātus atbrīvot no mizas un serdēm jeb dupšiem. Atkarībā no tomātu šķirnes, dibentiņi ir lielāki un mazāki – nu gluži kā cilvēkiem.

    Atbrīvoties no mizām var blanšējot. Kā to labāk paveikt, atradīsi te, bet man nepatīk šī metode. Esmu divreiz izmēģinājusi un palikusi pie savas – ar mazu, asu nazīti novelku miziņas ar rokām. Pēc tam izgriež serdes un sagriež rupjos gabaliņos.

    Visu liek katlā. Sarīvē ķiploku un pievieno. Pieber sāli un cukuru. Tomātiem labāk būs, ja cukura daudzums būs lielāks, nekā sāls.

    Šķirnes īpatnības tomātiem mēdz būt visādas – ir saldāki, bet ir skābenāki tomāti. Viss jāgaršo un
    jāpievieno papildus, ja prasās pēc sāls vai cukura. Kad vislabākā garša atrasta, nogriež mazāku
    uguni un masu vāra aptuveni 15-20 minūtes. Jāpaseko līdzi, lai tomātu gabaliņi būtu mīksti, bet ne
    izjukuši. Kas var mulsināt? Ūdens nav? Nē, nav gan. Tomāti izdala savu sulu, – jau griežot tos
    gabaliņos, un ūdeni nevajag ne piles!

    Kad viss gatavs, pilda labi izmazgātās burkās un vislabāk glabāt ledusskapī. Citviet neesmu
    mēģinājusi, tāpēc nevar garantēt. Bet šie tomāti ilgi vietu ledusskapī neaizņem – tiklīdz beigušies
    svaigie tomāti, tā lielākas un mazākas roķeles sniedzas meklēt tieši šīs burciņas.

    Neko nesveru un garšvielas pievienoju pēc garšas. Tāpat ķiplokus – kurš vēlas stiprākus, kurš
    maigākus tomātus.

    Lai ēstprieks!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.