Foto: A. A. Šternberga

Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!

10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
220 gtopinambūrs1 gab.puravs, zaļā daļa2 gab.ķiploka daiviņas2 ĒKcitrona sula0.5 TKrozmarīns, sakapāts olīveļļa pēc garšasjūras sāls pēc garšasmelnie pipari, svaigi malti fenhelis, svaigs - garnēšanai2 gab."Pukka Supreme matcha green" tēja, maisiņos

Sagatavošana

1

Uzvāra ūdeni, aplej zaļo tēju un ļauj tai ievilkties.

2

Katliņā ielej olīveļļu un, lēnām karsējot, pielej mazliet ūdens (lai eļļu "netraumētu" un tā aizvien būtu veselīga lietošanai).

3

Sakapā puravu, ķiploku un topinambūrus, liek katliņā ar olīveļļu un sautē pāris minūtes.

4

Tad pievieno rozmarīnu, citrona sulu, sāli un melnos piparus, apmaisa un pievieno pusi no zaļās tējas.

5

Uzliek vāciņu un ļauj sautēties uz lēnas uguns apmēram 10-15 minūtes, vai
līdz topinambūri gana mīksti, lai tos varētu vienmērīgi sablendēt.

6

Kad dārzeņi gatavi, tos lej blendera krūzē un blendē līdz vienmērīgai biezzupas konsistencei, pievieno vēl sāli, piparus vai citrona sulu, ja
nepieciešams.

7

Lej bļodā, garnē ar svaiga fenheļa šķēlēm, melno piparu graudiem un šļakstu olīveļļas!

Izmaksas:

2.20 GBP/3.00 EUR

BioLoģiski komentārs:

Tiem, kuriem dārzā aug topinambūri un zaļās tējas vietā vēlas izmantot lauku pļavās lasītās zāļu tējas šī summa saruktu par apmēram 1,20 eiro.

Starp citu, vai zināji, ka topinambūri ir lielisks inulīna avots- dabīgs polisaharīds, kas baro mūsu zarnu trakta labvēlīgās baktērijas tādā veidā stiprinot imunitāti, stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī padara stiprus kaulus, jo paaugstina kalcija un magnija asimilāciju no apēstajiem produktiem!

Ances zupa parāda, ka Anglijā bioloģiskās pārtikas tirgus ir vismaz dažus soļus priekšā mums, bet nevajag skumt – viņa piedāvā arī mazāk neparastu un Latvijā vairāk pieejamu alternatīvu sastāvdaļām. Un topinambūri pie mums patiešām aug kā nezāle – ir laiks to novērtēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!