Foto: Shutterstock
Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.
25Minūtes
18Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
1.5 lvistas buljons2 vistas filejas, sagrieztas kumosa izmēra gabaliņos1 citronzāles stiebrs4 Kafīra laima lapas1 tasešitake sēnes (var aizstāt ar šampinjoniem)1 īkšķa izmēra galangas vai ingvera sakne0.5 TKčili pulveris2 ĒKlaima sula2 TKZivju mērce1 TKbrūnais cukurs (var nelikt)600 mlkokosriekstu piens svaigs baziliks, koriandrs2 smalki sagriezti sīpoli2 kubiņos sagriezti tomāti JA VĒLAS: paprika vai citi dārzeņi rīsu nūdeles tīģergarneles

Sagatavošana

1

Ņem citronzāles stiebru, iegriež tā galiņu un nedaudz padauza ar naža spalu, tā labāk izdalīsies auga aromāts un garša.

2

Vistas buljonu lej katliņā un vāra uz vidējas liesmas.

3

Kad buljons sāk vārīties, pievieno gabaliņos sagriezto vistas fileju un citronzāli.

4

Sakarsētā pannā strauji apcep sīpolus un sēnes, tās pievieno buljonam.

5

Liek zupā kafīra laima lapas un čili. Var izmantot arī svaigu čili, veselai pākstij nogriežot galiņu un liekot visu piparu zupā. Kad zupa būs gatava, pipariņu "izzvejo".

6

Vāra 8-10 minūtes vai līdz brīdim, kad vistas gaļa uzvārījusies. Samazina liesmu un pievieno zupai galangas vai ingvera sakni, kokosriekstu pienu, zivju mērci, tomātus un, ja vēlas, citus dārzeņus, piemēram, papriku. Visu samaisa un uz lēnas uguns vāra pāris minūtes.

7

Nogaršo zupu un koriģē garšu, ja nepieciešams. Ja vēlies sāļāku, pievieno vēl zivju mērci. Ja zupa ir pārāk skāba, pievieno cukuru, ja pārāk asa vai nepietiekami krēmīga, pielej vēl kokosriekstu pienu. Ja trūkst asuma, pieber vēl nedaudz čili.

8

Zupu lej bļodiņās, pievieno smalcinātus zaļumus. Ja zupu plānots pasniegt kā pamatēdienu, pievieno tai vārītas rīsu nūdeles. Ja plānots zupai pievienot tīģergarneles, tās pirms likšanas bļodiņā apcep sviestā.

Padoms: Galangala sakni, kafīra laima lapas un zivju mērci var aizstāt ar gatavo Tom Kha zupas garšvielu maisījumu, to var atrast pārtikas veikalos austrumu garšvielu stendos. Ja izmanto šo, tad zupas pagatavošana kļūst pavisam vienkārša: gatavo garšvielu maisījumu sajauc ar kokosriekstu pienu un ūdeni. Pievieno vistas gaļu un vāra, līdz vista ir gatava (2 – 3 minūtes). Gatavošanas beigās pievieno sēnes un tomātus.

Receptes avots: bonappetit.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!