Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha
Foto: Shutterstock
4.0000 6
6 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
1,5 l
1,5 l vistas buljons
vistas buljons
2
2 vistas filejas, sagrieztas kumosa izmēra gabaliņos
vistas filejas, sagrieztas kumosa izmēra gabaliņos
1
1 citronzāles stiebrs
citronzāles stiebrs
4
4 Kafīra laima lapas
Kafīra laima lapas
1 tase
1 tase šitake sēnes (var aizstāt ar šampinjoniem)
šitake sēnes (var aizstāt ar šampinjoniem)
1
1 īkšķa izmēra galangas vai ingvera sakne
īkšķa izmēra galangas vai ingvera sakne
0,5 TK
0,5 TK čili pulveris
čili pulveris
2 ĒK
2 ĒK laima sula
laima sula
2 TK
2 TK Zivju mērce
Zivju mērce
1 TK
1 TK brūnais cukurs (var nelikt)
brūnais cukurs (var nelikt)
600 ml
600 ml kokosriekstu piens
kokosriekstu piens
 
svaigs baziliks, koriandrs
svaigs baziliks, koriandrs
2
2 smalki sagriezti sīpoli
smalki sagriezti sīpoli
2
2 kubiņos sagriezti tomāti
kubiņos sagriezti tomāti
Ja vēlas:
 
paprika vai citi dārzeņi
paprika vai citi dārzeņi
 
rīsu nūdeles
rīsu nūdeles
 
tīģergarneles
tīģergarneles
  • Ass un pikants ēdiens
  • Ātri pagatavojami ēdieni
  • Citas zupas
  • Gaļas zupas
  • Ikdienas maltītei
  • Meklējam februāra garšu!
  • Romantiskas vakariņas
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Taizemes virtuve
  • Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Ņem citronzāles stiebru, iegriež tā galiņu un nedaudz padauza ar naža spalu, tā labāk izdalīsies auga aromāts un garša.

    Vistas buljonu lej katliņā un vāra uz vidējas liesmas.

    Kad buljons sāk vārīties, pievieno gabaliņos sagriezto vistas fileju un citronzāli.

    Sakarsētā pannā strauji apcep sīpolus un sēnes, tās pievieno buljonam.

    Liek zupā kafīra laima lapas un čili. Var izmantot arī svaigu čili, veselai pākstij nogriežot galiņu un liekot visu piparu zupā. Kad zupa būs gatava, pipariņu "izzvejo".

    Vāra 8-10 minūtes vai līdz brīdim, kad vistas gaļa uzvārījusies. Samazina liesmu un pievieno zupai galangas vai ingvera sakni, kokosriekstu pienu, zivju mērci, tomātus un, ja vēlas, citus dārzeņus, piemēram, papriku. Visu samaisa un uz lēnas uguns vāra pāris minūtes.

    Nogaršo zupu un koriģē garšu, ja nepieciešams. Ja vēlies sāļāku, pievieno vēl zivju mērci. Ja zupa ir pārāk skāba, pievieno cukuru, ja pārāk asa vai nepietiekami krēmīga, pielej vēl kokosriekstu pienu. Ja trūkst asuma, pieber vēl nedaudz čili.

    Zupu lej bļodiņās, pievieno smalcinātus zaļumus. Ja zupu plānots pasniegt kā pamatēdienu, pievieno tai vārītas rīsu nūdeles. Ja plānots zupai pievienot tīģergarneles, tās pirms likšanas bļodiņā apcep sviestā.

    Padoms: Galangala sakni, kafīra laima lapas un zivju mērci var aizstāt ar gatavo Tom Kha zupas garšvielu maisījumu, to var atrast pārtikas veikalos austrumu garšvielu stendos. Ja izmanto šo, tad zupas pagatavošana kļūst pavisam vienkārša: gatavo garšvielu maisījumu sajauc ar kokosriekstu pienu un ūdeni. Pievieno vistas gaļu un vāra, līdz vista ir gatava (2 – 3 minūtes). Gatavošanas beigās pievieno sēnes un tomātus.

    Receptes avots: bonappetit.com

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form