Foto: Kadrs no video
Latviešu tradicionālie sklandrauši.
60Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

grupjo rudzu vai kviešu milti200 gūdens50 gcūku tauki vai margarīns10 gcukurs1 ola250 gkartupeļi25 gpiens15 gsviests sāls gburkāni50 gcukurs sāls25 gskābs krējums2 olas15 gkviešu milti

Sagatavošana

1

Rudzu vai kviešu miltus izsijā uz mīklas dēļa, tajos saplucina taukus vai margarīnu, pievieno siltu ūdeni (20—25*C), kurā izšķīdināts cukurs un sāls (dažreiz arī 10—15 g rauga), un samīca stingru, labi veltnējamu mīklu.

2

Mīklu izveltnē 2—3 mm biezā plāksnē, izspiež apļus (10—12 cm diametrā), krokojot uzloka 1—1,5 cm augstu apmali, liek uz ieziestas plāts. Izveidotajā mīklas aplī liek kartupeļu masu, virs tās burkānu masu, pārziež ar sakultu olu un cep vidējā siltumā 10-15 minūtes, līdz virspuse apcepusies brūngana un mīkla ir sausa, skraukšķoša.

3

Kartupeļu masa: nomizotus kartupeļus vāra sālsūdenī, nokāš, izberž caur sietu, pievieno uzvārītu pienu, sviestu un samaisa.

4

Burkānu masa: burkānus vāra ar mizu, nomizo, izberž caur sietu, biezenim pievieno sāli, cukuru, olas, skābu krējumu, miltus un samaisa. Sklandu raušus cep arī tikai ar kartupeļu masu vai tikai ar burkānu masu. Dažreiz saberztiem vārītiem kartupeļiem pievieno sarīvētus svaigus burkānus, sāli, cukuru, olas, skābu krējumu, miltus un samaisa.

Avots: Ņ. Masiļūne, A Pasopa "Latviešu ēdieni"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!