Tradicionālie svētku pīrāgi veselīgākā versijā
Foto: Pie Galda

Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Savu variantu tradicionālajiem svētku pīrāgiem iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".

Lai mazinātu cukura līmeni asinīs, ieteicams pīrāgu mīklai izmantot gan baltos, gan pilngraudu miltus. Savukārt pildījumam ieteicams izvēlēties vistas fileju vai veģetāru variantu ar bazilika pesto un saulē kaltētiem tomātiem. Tomāti satur īpaši vērtīgus antioksidantus luteīnu un likopēnu, kas aizkavē sirds un asinsvadu slimību progresiju un mazina prostatas vēža risku, mazinot hronisko iekaisumu organisma šūnās, norāda Ieva Tonne.

Pildījumam ir divi varianti: sīki sagriezti saulē kaltēti tomāti, sakapāts svaigs vai kaltēts baziliks vai kūpināta vistas fileja. Ar norādīto daudzumu sanāks divas pīrāgu pannas.

Ieber bļodā miltus, vienmērīgi sajauc un izveido bedrīti. Krūzītē sajauc raugu ar cukuru, kad tas šķidrs, – ielej miltu iedobītē.

Pievieno pienu, olas, eļļu un sāli. Visu samīca mīkstā, vijīgā mīklā un noliek siltumā uz 30 – 40 minūtēm uzrūgt. Jāņem vērā, ka mīklas apjoms nepalielināsies tik daudz kā, izmantojot tikai baltos miltus, bet galvenais, lai mīkla kļūst “poraina”.

Pagatavo pildījumu. Lai samazinātu taukvielu daudzumu, šķiņķa vietā var izvēlēties liesāko vistas fileju. Kā otru pildījuma variantu bez gaļas var izmantot saulē kaltētus tomātus (kas turēti olīveļļā). Tos sakapā, klāt liek sakapātu baziliku. Visas sastāvdaļas sajauc. Tad izrullē un veido pīrādziņus, iekšā liekot pildījumu.

Cep 180 °C temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes.

Lai labi garšo!

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form