Tradicionāls austrumu saldums – baklava ar pistācijām
Foto: Shutterstock
5.0000 1
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu

Kad kārtainā mīkla jau izmēģināta neskaitāmās variācijās, laiks iepazīt trauslo, plānam zīdpapīram līdzīgo filo mīklu, pagatavojot no tās klasisku austrumu saldumu – baklavu ar pistācijām.

Pirms ķeries klāt pie receptes izmēģināšanas, atceries, ka filo mīkla jāizņem no saldētavas laicīgi, jo ar kramā sasalušu nevarēs neko iesākt – tā nelocīsies un nepadosies formas iegūšanai. Vajadzētu pietikt ar stundu vai divām, lai mīkla iegūtu vajadzīgo konsistenci.

Gatavo sīrupu. Katlā lej ūdeni, kad tas sāk vārīties, pievieno cukuru un maisa, līdz cukurs izkusis. Pievieno citronu sulu, noņem katlu no plīts.

Īpaši piesātinātai garšai vari sīrupā iemaisīt nedaudz rožūdens.

Izkausē sviestu, pievieno eļļu un samaisa.

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.

Filo mīklas loksnes (neatdalītas) izklāj uz darba virsmas, ar asu nazi piegriež cepšanai paredzētās veidnes izmērā.

Ieziež veidni ar sviesta-eļļas maisījumu. Tad, citu pēc citas, uzmanīgi ieklāj pannā mīklas loksnes, izmantojot aptuveni pusi mīklas (zemāk skatāmajā video receptē tika izmantotas 14 loksnes), katru otro loksni pārziežot ar sviesta maisījumu.

Devīgi pārber augšējo mīklas loksni ar sasmalcinātiem pistāciju kodoliem. Virs tiem klāj atlikušās mīklas loksnes, katru otro loksni pārziežot ar sviesta-eļļas maisījumu, tāpat kā iepriekš.

Tad ar asu nazi sagriež baklavas sagatavo kvadrātiņos vai rombos, uzmanīgi griežot tikai līdz riekstu kārtiņai, pretējā gadījumā cepoties "piepūtīsies" ne tikai mīklas augšējās kartas, bet arī apakšējās, kā rezultātā cietīs kūciņu apetītlīgais skats.

Kad baklava sarūtota, pārzied to ar atlikušo sviesta-eļļas maisījumu, cenšoties izvairīties no pienainajām nogulsnēm, jo tām ir tendence cepoties ātri piedegt.

Liek baklavu cepties uz 25-30 minūtēm. Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, pārlej ar siltu sīrupu.

Ļauj ievilkties vismaz pāris stundas, griež gabaliņos un pasniedz, dekorējot ar sadrupinātiem pistāciju kodoliem.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form