Tulkotājas Silvijas Brices fokačas recepte, kas nedrīkst pazust neparko un nemūžam
Foto: No privātā arhīva
4.0000 3
10 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
250 g
250 g milti
milti
120 g
120 g olīveļļa
olīveļļa
150 g
150 g baltvīns
baltvīns
4 gab.
4 gab. olas
olas
1 TK
1 TK cukurs
cukurs
1,5 TK
1,5 TK cepamais pulveris
cepamais pulveris
1 TK
1 TK saldās paprikas pulveris
saldās paprikas pulveris
1 TK
1 TK malti melnie pipari
malti melnie pipari
400 g
400 g fetas siers
fetas siers
300 g
300 g melnās olīvas
melnās olīvas
 
kaltēti garšaugi
kaltēti garšaugi
  • Dažādas mīklas
  • Maize
  • Picas un karstmaizes
  • Plātsmaizes
  • Piknika ēdienu receptes
  • Slavenību receptes
  • Viegla vasaras maltīte
  • Pasaules Virtuve
  • Karstās vasaras pēcpusdienās jāsēž olīvkoku vai ābeļu paēnā un jāēd fokača, piedzerot ar ledusaukstu ūdeni atšķaidītu baltvīnu. Ak, dolce vita, dzīve ir skaista! Tiesa, klasiska itāļu fokača, pasniegta karsta tikko no krāsns, ir brokastlaika uzkožamais, bet nebūsim nu sīkumaini. Fokača māca lietas tvert vieglāk – kā jau itāliete!

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Itāļu gardā, vieglā un aromātiskā maize focaccia ir neraudzētas mīklas maize, ko cep olīveļļā. Nosaukums "focaccia" radies no latīņu vārda "fokuss" – nabadzīgu itāļu zvejnieku ģimenēs šī maize izsenis cepta uz karstiem akmeņiem vai karstos pavarda pelnos, un pavards, kā zināms, ir mājas galvenā vieta un visas ģimenes fokuss.

    Fokaču uzskata par picas vecmāmiņu – tā ir apmēram 2000 gadu vecāka par pitas maizi, ar ko sācies picas uzvaras gājiens. Savā ziņā fokača un pica ir līdzīgas. Ja sākotnēji fokačas recepte bijusi pavisam īsa un ar sauju melno olīvu, kas iejauktas mīklā, bijis gana, tagad fokaču bieži rotā ar ko vien vēlas, iecepot tajā arī dārzeņus, augus, mīkstu sieru, augļus, pat sēnes. Lielākā fokačas un picas atšķirība, iespējams, ir tā, ka fokača ir liesāka, vieglāka, to rotā ar viegli sagremojamām lietām, kamēr uz picas bieži vien liek arī sātīgākas un smagnējākas sastāvdaļas.

    Fokačai ir simtiem variāciju. Sākot no klasiskākiem risinājumiem, kuru pamatā it olīveļļa, melnās olīvas un rozmarīns, līdz pat receptēm, kurās piedalās medus, olas, rozīnes, apelsīni, citroni… Kā mums katram ir zināma viena labākā un izcilākā rabarbermaizes recepte, tā katrā kārtīgā itāļu mājā ir sava, paaudzēs mantota, fokačas recpete. Cik recepšu – tik stāstu, tik sirsnīgu pulcēšanos, tik garšīgu mirkļu kopā. Skaisti, vai ne?

    Tulkotāja Silvija Brice, kuras vārds ir kvalitātes zīme ne tikai literatūrā vien, dalās ar savu fokačas stāstu.

    "Itālija man ir ļoti mīļa, es pat iemācījos itāļu valodu aiz tīrās mīlestības un bez īpaša praktiska pielietojuma; nu tad – kas tur ko necept fokaču!

    Olīvmaize jeb fokača ļoti iegaršojās jau pēc pirmā cepiena. Recepte glabājas kā vecos laikos, uz nodriskātas lapiņas, kura nedrīkst pazust neparko un nemūžam.

    Es reti cepu maizi un pīrādziņus, tas vienmēr notiek īpašos gadījumos – pīrādziņi ir Jāņu un Ziemassvētku galda rota un mājas smarža. Bet fokaču es pasāku cept, gaidot ciemos divas draudzenes, kuras senāk mēdza ciemoties pie manis divreiz gadā – mūsu kopīgajā dzimšanas dienā un Ziemassvētku laikā. Šī maize bija mans veltījums viņām. Bet pati mīklas gatavošana man ir kā meditācija, tai jānotiek nesteidzīgi, vienatnē, mierā, ļoti rūpīgi. Reiz gan gadījās, ka, gaidot kādu citu ciemiņu, izcepu olīvmaizi bez olīvām, bet tas ir cits stāsts. Steigties nav brīv."

    Sakapā kaltētus garšaugus – kas nu pa rokai un kādus sirds prasa.

    Fetas sieru sagriež gabaliņos, olīvas sagriež gredzentiņos. Ar olīvām nevajag skopoties. Sasmalcina nedaudz kaltēto tomātu.

    Miltiem piejauc cukuru, cepamo pulveri, piparus, papriku, garšaugus, fetas sieru. Maisa.

    Tad pamazām pievieno mīklai arī vīnu, eļļu, olas, olīvas.

    Visu maisa, līdz samaisa viendabīgā masā.

    Lej mīklu veidnē, cep 180 grādos 40 minūtes.

    Fakača jācep un jābauda bez steigas!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Itāļu virtuve Paprikas pulveris Baltvīns Cepamais pulveris Cukurs Fetas siers Garšvielas un garšaugi Melnās olīvas Melnie pipari Milti Olas Olīveļļa Cepeškrāsns Cepšana Dažādas mīklas Maize Picas un karstmaizes Plātsmaizes Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas Piknika ēdienu receptes Slavenību receptes Viegla vasaras maltīte viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form