Foto: Shutterstock
Uzbeku plovs lielai ģimenei vai ciemiņus gaidot.
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgrīsi1 kgsīpoli1 kgburkāni1 glāzeaugu eļļa1 kggaļa0.5 gab.paciņa karijs1 gab.ķiploks zaļumi

Sagatavošana

1

Gatavošanai nepieciešams liels čuguna katls vai sliktākajā gadījumā liels emaljēts katls, koka karote vai lāpstiņa ar garu kātu maisīšanai, tējkanna ar verdošu ūdeni.

2

Vairākas stundas pirms pagatavošanas iemērc rīsus pa stiprā sālsūdenī un atstāj uzbriest.

3

Notīra burkānus, sīpolus. Burkānus sarīvē rupjās skaidās, sīpolus sagriež kubiņos.

4

Gaļu sagriež lielos gabalos.

5

Ņem čugunu vai emaljēto katlu, liek uz uguns(ir jābūt lielai ugunij, tādēļ jāsagatavojas, ka gandrīz visu laiku būs jāstāv pie katla un noteiktās procesa vietās jāmaisa).

6

Kad katls ir uzkarsis, ielej eļļu(kad uzbeki vāra plovu, viņi tajā eļļā vispirms ilgāku laiku vāra pliku kaulu, tas piedod plovam krāsu un konsistenci, bet mūsu virtuvēs es domāju tas nebūtu lietderīgi), kārtīgi uzkarsē kamēr eļļa sāk burbuļot.

7

Ieber sagrieztos sīpolus un maisot vāra kamēr tie ir gaiši dzeltenīgi.

8

Tad ber kubiņos sagriezto gaļu, sāla (uz tādu daudzumu produktu apmēram 3 tējkarotes rupjās sāls ar noteikumu, ka garšvielai arī ir pievienota sāls ,ja nav tad vairāk), ber garšvielas un maisot apmēram 10 minūtes uz lielas uguns vāra.

9

Tālāk ber sarīvētos burkānus, no tējkannas uzlej ūdeni tik daudz, lai kopējais šķidruma līmenis virs burkāniem būtu pirksta platumā, atkal 10 minūtes vāra uz lielas uguns, bet šoreiz nemaisa.

10

No iemērktajiem rīsiem nolej ūdeni, ber katlā virs sīpoliem, gaļas un burkāniem, vienmērīgi izlīdzina, nemaisa, lai rīsi pāri būtu kā kārta, visu laiku saglabā LIELU uguni, atkal no tējkannas uzlej verdošu ūdeni (šoreiz kopējam šķidruma līmenim jābūt 2 pirkstu platumā virs rīsiem) un vāra nemaisot, kamēr rīsi parādās virs šķidruma līmeņa.

11

Tālāk 2 varianti:

12

1. Ja ir čuguna katls, tad kad rīsi ir uzpeldējuši virs šķidruma līmeņa, tos ar koka karoti vai lāpstiņu sabīda uz katla vidu, lai sanāk kaudzīte, (tikai sabīda, nemaisa), ar nazi vai kādu koka irbuli izveido plova kalnā alas, kas sniedzas līdz pašam katla dibenam un tajās alās liek notīrītas ķiploka daiviņas, pārliek kalnu ar tāda diametra šķīvi, lai būtu nosegti visi rīsi, katlam virsū liek vāku, samazina uguni līdz pašam mazākajam un sautē apmēram 20 minūtes, kad plovs gatavs, pārber to ar zaļumiem, izslēdz uguni un atstāj vēl uz 10 minūtēm ievilkties.

13

2. Ja ir parastas katls, tad kad rīsi ir uzpeldējuši, dara visu to pašu, ko pirmajā variantā (taisa kalnu, urbina alas, liek ķiplokus), ar šķīvi var arī neapklāt vai arī apklāt ar cepeškrāsnij paredzētu lēzenu šķīvi vai trauku, uzliek vāku un liek cepeškrāsnī (tai jābūt vidēji karstai un katls jāliek apakšējā līmenī), sautē apmēram 20 minūtes, izslēdz cepeškrāsni, apber plovu ar zaļumiem un vēl ieliek uz 10 minūtēm atpakaļ siltā cepeškrāsnī. Plovs gatavs.

Iesūtīja: slaists

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!