Foto: Shutterstock
Kur svētki, tur kūka? Vai arī – kur kūka, tur svētki? Lai vai kā nebūtu, svētkus, lai uzceptu kūku, vienmēr var atrast. Un kādēļ gan lai tie nebūtu Vasarsvētki?

Bērnībā domāju, ka Vasarsvētki ir tāds Jāņu ģenerālmēģinājums. Tika nestas meijas, cepti pīrāgi un plātsmaizes. Ja paveicās un bija silts pavasaris, tad vagās varēja nomedīt pirmās zemenes.
Ome dziedāja dziesmas no Dziesmu grāmatas, runāja kaut ko par Svēto garu, bet es to uzskatīju par tukšu muldēšanu, ko nav vērts klausīties. Mamma ar tēti omi apsauca, jo "bērni klausās". Taču skola parasti šajā laikā jau bija beigusies un satraukties, ka atstāstīšu svētku svinēšanu, nevajadzēja. Vasarsvētki manā izpratnē bija svētki vasarai! Un skolas beigām! Meijas smuki smaržoja, plātsmaizes bija gardas, un ar to man bija pietiekami.

Par Vasarsvētkiem lasīju arī latviešu klasiķu darbos, piemēram Jaunsudrabiņa "Baltajā grāmatā". Arī no lasītā man visvairāk prātā palikušas tieši meijas un klātais galds. Vasarsvētku tradīcija, atšķirībā no Lieldienām un Ziemassvētkiem, kad uz baznīcu aiziet pat tie, kam tas nav iksvētdienas rituāls, nav Latvijā uzņēmusi apgriezienus. Piemēram, Vācijā tie ir tādi svētki, ka gandrīz pusnedēļu tiek svinēti. Īpašas ēdienkartes Vasarsvētku galdam nav, bet pasaulē bieži tiek gatavotas kūkas un deserti ar smuki sagrieztām zemenēm, kas vizuāli atgādina par uguns liesmām virs apustuļu galvām.

Vienalga, vai Vasarsvētki tev ir atzīmējamā diena vai tikai parasta svētdiena kalendārā, uzcept zemeņu kārumu var un vajag abos gadījumos!

220Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

7 gab.olas7 ĒKcukurs1 TKvaniļas cukurs1 gab.citrons7 ĒKmilti3 ĒKūdens500 mlsaldais krējums2 gab.vaniļas zefīrs2 saujazemenes

Sagatavošana

1

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem.

2

Baltumus saputo stingrās putās un noliek ledusskapī.

3

Dzeltenumus saputo kopā ar norīvēta citrona miziņām, cukuru un vaniļu.

4

Pieber pusi no paredzētiem miltiem. Visu izmaisa, pievieno ūdeni un rūpīgi izmaisa.

5

Dzeltenumus pa porcijām lej klāt saputotajiem baltumiem, tad piesijā atlikušos miltus un rūpīgi izmaisa.

6

Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru, ko papildus vēl iesmērē ar sviestu. Lej mīklu pannā.

7

Biskvītu cep 20-30 minūtes 180 grādos zeltaini brūnu.

8

Izņem no krāsns, apber ar cukuru, uzliek loksni cepamā papīra un gāž riņķī. Vēl karstu sarullē.

9

Saldo krējumu saputo stingrās putās. Vienu sauju zemeņu saspaida vai sablendē putriņā, otru sauju sagriež gabaliņos, pāris ogas atstāj rotāšanai. Zefīrus sagriež mazos gabaliņos.

10

Biskvītu atrullē vaļā un iesmērē ar saspaidītajām zemenēm, tad pa virsu liek putukrējumu, ko pārbārsta ar sagrieztām ogām un zefīriem.

11

Biskvītu ar pildījumu sarullē un ietin cepamajā papīra. Ļauj pāris stundas ievilkties, tad rotā ar zemenēm un ēd.

Iegaumē – putukrējumam likt klāt cukuru nav nepieciešams, jo zefīrs iesaldinās putukrējumu. Pateicoties zefīrā esošajam pektīnam, arī putukrējums kopā ar zemenēm izveidos deserta cienīgu masu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!