Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
Foto: Privātais arhīvs
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu

"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.

Maltās linsēklas bļodiņā sajauc ar aptuveni 60 ml ūdens, atstāj savilkties un uzbriest.

Uz smalkās rīves (tās, kura veido vissmalkākās skaidiņas, nevis putru) sasmalcina kabaci ar visu mizu un sēklām. Ja tajā ir lielas un cietas sēklas, tās vēlams izņemt, bet, ja sēklas ir vēl mīkstas un tās ir viegli sarīvēt, atstāj. Sarīvēto kabaci atstāj aptuveni uz 10 minūtēm, lai tas atsulojas.

Katliņā uzsilda sojas pienu, tam pievieno cukuru un raugu, silda uz lēnas uguns, kamēr cukurs un raugs ir izšķīdis. Jāņem vērā, ka šķidrumu ar raugu nedrīkst uzvārīt, jo tad raugs nerūgs un savu funkciju nepildīs. Atstāj siltumā aptuveni uz 5 – 10 minūtēm, lai raugs sāk lēnām darboties.

Sarīvētos kabačus kārtīgi nospiež. Jo masa sausāka, jo labāk. Nospiešanai vislabāk izmantot sietu vai marli. Sausajai kabaču masai pievieno sojas pienu ar raugu un cukuru, linsēklas, ogas un sēklas, šķipsniņu sāls, eļļu. Visu kārtīgi samaisa.

Masai pievieno miltus. Var izmantot rīsu, kukurūzas vai auzu miltus – kā pašam labāk garšo. Lai pagatavotu bezglutēna maizi, izmanto bezglutēna miltu maisījumu.

Mīklai jābūt stingrai, bet ne tik stingrai kā klasiskajai rauga mīklai, no kā gatavojam pīrāgus. Ja mīkla būs tik stingra, kā pīrāgu mīkla, maize būs ļoti sausa. Gatavo mīklu novieto siltā vietā un atstāj nedaudz uzbriest aptuveni 20 – 30 minūtes.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, mīklu ievieto ietaukotā formā un cep stundu, līdz tā kļūst viegli zeltaini brūna. Kad maize gatava, to izņem no krāsns un atdzesē.

Ja ir vēlēšanās, šo maizi var pagatavot arī ar visēdājiem paredzētām sastāvdaļām, linsēklas aizvietojot ar divām olām, sojas pienu – ar govs pienu, bezglutēna miltu maisījumu – ar kviešu miltiem.

Maize izdodas ļoti sulīga, maigie kabači tik labi sader ar spirgtajām ogām, ka to par labu atzīst arī četrkājaiņi.

Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
Foto: Privātais arhīvs

Iesūtījusi: Līva Immermane

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form