Viltotie ananasi
Foto: Shutterstock
0 0
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg ķirbis
ķirbis
500 g
500 g cidonijas
cidonijas
1 l
1 l ūdens
ūdens
500 g
500 g cukurs
cukurs
12 gab.
12 gab. krustnagliņas
krustnagliņas
  • Kompoti un sulas ziemai
  • Pasaules Virtuve
  • Ķirbis, kas garšo kā ananass? Jā! Tikai jāveic nelieli priekšdarbi – jāsapāro ar cidonijām, jāpiemet kāda krustnagliņa, jāieburko un jānopastarizē. Atliek tik celt galdā un lielīgi paziņot, ka dārzā šogad laba ananasu raža.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kāpēc gan taisīt ķirbju kompotu, kas garšo pēc ananasiem? Manā gadījumā tā ir atgriešanās bērnībā. To, kā garšo ananasi, es uzzināju krietnu brīdi pēc vidusskolas beigšanas, kad tie brīvi pieejami parādījās kā konservēti, tā svaigi. Omīte gan ananasu bija baudījusi Latvijas brīvvalsts laikos un, gatavojot kompotu, vienmēr slavēja sevi un ķirbjus, ka izdevies gluži kā ananass. Man atlika tikai noticēt! Viņas vārītie ķirbju salāti bija bez etiķa, tā vietā viņa eksperimentēja ar citronskābi, cidonijām un citām skābvielām. Visgrūtākais bija brīdis, kad burkas tika nestas uz pagrabu, bet apēšanai tūlīt atstāta vien maza bļodiņa. Maza manā izpratnē, jo tā bija ap 3-4 litriem. Viltotie ananasi ir arī lieliska alternatīva brīdim, kad tiek "nokauts" lielais ķirbis, lai ceptu kūku, kurai pietiek ar pāris šķēlēm. Vēl pāris šķēles zupai, viena šķēle sacepta ar dārzeņiem uz pannas. Ko tālāk? Lai top viltotie ananasi!

    Ķirbi nomizo un sagriež kubiņos. Vislabāk izvēlēties stingru, sulīgu, ne miltainu ķirbi. Ja pieejami dažādu toņu ķirbji, jo labāk – burciņa būs raiba un krāsaina. Protams, ka vislabāk iederas ķirbji ananasa mīkstuma krāsā – bāli un vēsi dzelteni.

    Cidonijām izņem sēklas un sagriež plānās šķēlītēs. Jo plānāki, jo labāk. Ja mājās pieejama mandolīnas rīve, tad ir īstais brīdis to likt lietā.

    Ķirbjus un cidonijas pamīšus kārto burkās. No dotā daudzuma sanāks 6 puslitra vai 3 litra burkas. Katrā burkā iemet pāris krustnagliņas.

    No cukura un ūdens uzvāra sīrupu.

    Sīrupu pārlej pāri ķirbjiem un cidonijām. Liek pasterizēties. Katlā izklāj dvieli vai silikona paliktni un karsē: puslitra burku 8- 10 minūtes, bet litra – 13-15 minūtes. Laiku uzņem no brīža, kad ūdens sāk burbuļot. Ja ir šaubas par laika precīzu uzņemšanu, tad gatavību pateiks priekšā ķirbji – tie kļūs viegli caurspīdīgi.

    Aizvāko burku un uzglabā vēsā vietā, vislabāk ledusskapī. Kompots ēdams arī uzreiz pēc pagatavošanas un atdzesēšanas.

    Maza gardēžu izklaide viesībām. Ja viesiem tiek pasniegti viltotie ananasi, tad pēdu jaukšanai var traukā pievienot arī dažus konservēta ananasa gabaliņus. Atkarībā no ķirbja šķirnes dažkārt pat lielākie feišmekeri nevar atšķirt, kurš īstais, kurš viltotais ananass.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.