Vissezonas ievārījums – sīpolu marmelāde. Autentiska recepte no ebrejietes Ellas
Foto: Shutterstock
0 0
Sarežģītība: viegli
Pasniegt nākamajā dienā
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg sarkanie sīpoli
sarkanie sīpoli
0.5 glāze
0.5 glāze olīveļļa
olīveļļa
0.5 glāze
0.5 glāze medus
medus
0,5 glāze
0,5 glāze brūnais cukurs
brūnais cukurs
0.5 glāze
0.5 glāze vīna etiķis
vīna etiķis
1 šķipsna
1 šķipsna rīvēts muskatrieksts
rīvēts muskatrieksts
5 gab.
5 gab. lauru lapas
lauru lapas
5 gab.
5 gab. timiāna zariņi
timiāna zariņi
1 šķipsna
1 šķipsna sāls
sāls
5 gab.
5 gab. pipari
pipari
2 ĒK
2 ĒK rīvētas apelsīna miziņas
rīvētas apelsīna miziņas
2 ĒK
2 ĒK šerijs
šerijs
  • Brokastis
  • Launags
  • Pusdienas
  • Ievārījumi, džemi un marmelādes
  • Pasaules Virtuve
  • Sīpolu marmelādei un ievārījumam ierobežojumu nav – to tu vari izvārīt jebkurā gadalaikā. Arī pielietojums pikantajam ievārījumam, kur sīpoli spēlē galveno lomu, ir plašs. Smērē uz maizes, bagātini pastēti, pievieno burgeriem vai vienkārši uztupini sīpolu marmelādes cepurīti kotletei.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Ja kāds man pirms divdesmit gadiem teiktu, ka es spēšu lielos daudzumos patērēt sautētus sīpolus, es teiktu, ka viņš ir nedaudz jucis. Iespējams, ka tā bija skolas ēdnīcas trauma, kur kopējā katlā peldēja balts, pārvārījies sīpols, bet nespēju iedomāties, ka šīs sīvās saknes varētu būt ēdamas vārītā vai sautētā veidā.

    Reiz izlasīju teātra kritiķa Normunda Naumaņa sleju, ko viņš bija veltījis nevis kādai izrādei, bet sīpolu marmelādei un izdarījis to tik garšīgi, ka es nolēmu – jāpamēģina. Sliktākā gadījuma es taču to marmelādi varu kādam uzdāvināt.

    Teātra kritiķis šo recepti bija dabūjis vēl studiju gados, kad pie kādas ebreju kundzes Ellas īrēja dzīvokli. Tātad recepte tik autentiska, cik vien var būt, jo, lai arī sīpolu marmelādei piedēvē Francijas pilsonību, to uz gardēžu Meku atveda tieši ebreji. Pireneju pussalas ebreji, bēgot no spāņu inkvizīcijas devās uz Franciju, un paņēma līdzi arī sīpolu marmelādes recepti.

    Taču, atgriežoties pie manas pavārmākslas un iespējas došanas sīpoliem, tas izdevās spīdoši! O, jā! Šādi sautētus sīpolus es spēju patērēt lielos daudzumos, un visi plāni apdāvināt sīpolmīļus tika atlikti uz nākamo vārīšanas reizi.

    Visideālākā saderība sīpolu marmelādei ir ar svaigi grauzdētu bageti un pastēti! Tas ir kaut kas ārpus laba un ļauna! Es jutos kā virtuves Mocarts, kas radījis simfoniju, kas liek apstāties visam un to baudīt!

    Marmelāde labi der arī pie visvienkāršākajām kotletēm, nopietni – pamēģini!

    Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. ja ir lielāki sīpoli, tad ceturtdaļgredzenos.

    Apelsīnam norīvē miziņu.

    Pannā uzkarsē eļļu ar timiāna zariņiem.

    Pievieno sīpolus un nepārtraukti maisot sautē tos mīkstus.

    Pievieno garšvielas, etiķi, medu un cukuru.

    Ik pa laikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns apmēram pusotru stundu.

    Īsi pirms sautēšanas beigām pievieno šeriju (portvīnu vai madeiru), izņem lauru lapas un rozmarīna kātiņus.


    Gadu laikā esmu eksperimentējusi ar šo recepti. Lūk, pāris ieteikumi!

    Marmelādi var vārīt arī no parastajiem sīpoliem, tad marmelāde būs asāka un brūnā krāsā.

    Etiķi var aizstāt ar citrona sulu.

    Ļoti, ļoti svarīgi ir sīpolus pirmajā cepšanas reizē apsautēt, tāpēc jāmaisa cītīgi, citādi sīpoli sacepsies un nekāda marmelāde nesanāks.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Laiks nedaudz paraudāt, mizojot sīpolus, lai vēlāk apraudātos no tā, cik garda marmelāde izdevusies!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Francijas virtuve
    0
    Brokastis
    0
    Launags
    0
    Pusdienas
    0
    Brūnais cukurs
    0
    Lauru lapas
    0
    Medus
    0
    Olīveļļa
    0
    Pipari
    0
    Sāls
    0
    Sarkanie sīpoli
    0
    Šerijs
    0
    Timiāns
    0
    Vīna etiķis
    43596551
    Ievārījumi, džemi un marmelādes
    0
    Pasniegt nākamajā dienā
    0
    Vārīšana
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form