Foto: Krišjānis Majevskis, Stayforabite.com

"Ja man kāds nejauši pienāktu klāt un teiktu, ka viņa mīļākā nodarbe ir visu satīt rullītī, es teiktu, lai viņš satin 10 vistas, dārzeņu un rīsu rullīšus, un es uztaisīšu zemesriekstu mērci, kura būs gatava, pirms izrunāsi "rullēt rullēju vistas rullīšus"!" Izcili gardu spring-rolls jeb pavasara rullīšu recepti ar paša gatavotu zemesriekstu mērcīti iesaka Krišjānis Majevskis, bloga "Stay for a bite" autors.

21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
500 gvistas šķiņķi (atkauloti)2 ĒKbaltvīna etiķis2 ĒKmedus0.25 TKmalti melnie pipari0.25 TKpaprikas pulveris0.25 TKsāls1 gab.gurķis1 gab.sarkanā paprika1 gab.dzeltenā paprika150 gromiešu salāti1 saujapētersīļi20 gab.bazilika lapiņas vārīti rīsi rīspapīrs (~22 cm diametra)2 ĒKzemesriekstu sviests2 ĒKsojas mērce (bez glutēna)1 TKsezama eļļa3 ĒKlazdu riekstu piens1 ĒKūdens1 gab.čili pipars (vidēji liels, iztīrīts)0.5 gab.ķiploks

Sagatavošana

1

Novāri 1 rīsu paciņu, no kuras būs nepieciešams izmantot tikai aptuveni pusi.

2

Gatavo vistu. Katru atkauloto vistas šķiņķīti izklapē ar gaļas āmuru, lai tie būtu plānāki un labāk uzsūktu marinādi.

3

Bļodā ievieto vīnogu etiķi, medu, melnos piparus, saldo papriku un sāli. Marinādes sastāvdaļas kārtīgi samaisa, lai iegūtu viendabīgu, šķidru masu.

4

Marinādē ievieto vistas šķiņķīšus, tos apmaisot, lai marināde pilnībā noklātu visu gaļu.

5

Gaļu ievieto ledusskapī un ļauj tai iemarinēties vismaz 30 minūtes.

6

Marinēto vistu kopā ar visu šķidrumu cep vidēji karstā pannā, uzmanoties, lai gaļa nepiedeg, jo marinādē ir medus un tas vistu ātri padarīs tumšu.

7

Izcepto vistu sagriež garenās strēmelēs.

8

Gatavo rullīšus – sāk ar sastāvdaļu sasmalcināšanu. Gurķim nogriež galus un pārgriež to uz pusēm. Katru pusi sagriež plānās, garās šķēlē – lai iegūtu vienmērīgi plānas šķēles, izmanto dārzeņu mizojamo nazīti vai virtuves mandolīnu. Kopumā vajadzētu ap 30 plānām šķēlēm.

9

Gan sarkanajai, gan dzeltenajai paprikai izgriež kātiņu un iztīra no sēkliņām. Paprikas sagriež šaurās, garās strēmelēs.

10

Romiešu salātu lapas sagriež smalkāk – visvieglāk, ja salātu lapas saliksi vienu uz otras, tad novietosi tās uz dēlīša virzienā, lai kātiņš būtu pie kreisās rokas, bet otrs gals pie labās (ja vien neesi kreilis), lai ērti un ātri vari tās sagriezt strēmelītēs.

11

Gan pētersīļu, gan bazilika lapiņas atdali no kātiem, lai tās ērti varētu ievietot rullīšos.

12

Kad visas sastāvdaļas sagatavotas/sagrieztas, novieto tās sev priekšā, lai būtu ērti darboties un aizsniegt katru no tām, kad pildīsi rullīšus.

13

Lēzenākā bļodā vai cepamtraukā (tik lielā, lai tas būtu vismaz rīsu papīra diametrā), ielej istabas temperatūras ūdeni.

14

Rīsu papīra loksni ievieto ūdenī un paturi tur 30–40 sekundes (turot ilgāk, tā pārlieku samirks un būs grūtāk līdzeni noklāt), tad to izņem un izklāj uz dēlīša vai darba virsmas, uz kuras gatavosi.

15

Savā prātā vizuāli pārdali rīsu plāksni 3 daļās. Daļā, kura ir tuvāk, noklāj 3 gurķu šķēles (vienu pie otras).

16

Tādā pašā virzienā, pa slāņiem, kārto pārējās sastāvdaļas – uz gurķiem novieto 2–3 vistas strēmeles, tad pāris paprikas strēmeles (gan sarkanās, gan dzeltenās), tad uzber nedaudz romiešu lapas, pāris pētersīļu lapiņas un 2 bazilika lapas.

17

Tad salīdzinoši stingri, bet lai nepārplēstu rīsu papīru, aizrullē līdz aptuveni pusei, ap to brīdi, kad rullējot rīsu papīrs ietu otro riņķi. Tur, tādā pašā virzienā kā iepriekš, ieklāj nedaudz rīsus, aizloki rīsu papīra malas un aizrullē visu līdz galam ciet.

18

Atkārto ar visām pārējām rīsu papīra loksnēm (neuztraucies, ja pirmais rullītis saplīsīs vai izdosies sliktāks – tas ļaus saprast, cik daudz sastāvdaļu vari pildīt katrā rullītī).

19

Mitrajam rīsu papīram ir tieksme lipt, tāpēc gatavos rullīšus labāk nenovietot vienu uz otra, lai izvairītos no to salipšanas kopā.

20

Gatavo zemesriekstu mērci. Visas norādītās sastāvdaļas ievieto blenderī un maļ tik ilgi, kamēr gan ķiploks, gan čili pipars ir pilnībā samalies un mērce ir vienmērīgi šķidra. Ja šķiet, ka mērci vēlies šķidrāku, pievieno papildu ēdamkaroti piena.

Piezīmes:

Lai arī rīsu papīram nevajadzētu saturēt glutēnu, tomēr lasi sastāvu! Ja sastāvā nav norādīti kvieši vai modificēta ciete, tad tam vajadzētu būt bezglutēna produktam.

Ja nav nepieciešams izvairīties no glutēna, vari izmantot parasto sojas mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!