Foto: Vida Press
Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!
150Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
1.5 kgvesela vista1 burkāns2 selerijas kāti2 sīpoli2 lauru lapas1 ĒKolīveļļa2 puravi150 gkūpināts bekons, sagriezts gabaliņos60 gsviests60 gkviešu milti3 ĒKsaldais krējums1 ĒKgraudu sinepes pāris timiāna zariņi sāls svaigi malti melnie pipari375 gkārtainā mīkla sakulta ola

Sagatavošana

1

Vistu ievieto lielā katlā kopā ar burkānu, seleriju un sīpolu, pievieno arī lauru lapu un pielej tik daudz auksta ūdens, lai tas tik tikko pārsegtu sastāvdaļas katlā.

2

Katlam uzliek vāku un ļauj sākt vārīties, pēc tam vāra, noņemot vāku, aptuveni 45 minūtes, līdz vistas gaļa nāk nost no kauliņiem.

3

Kad vista beigusi vārīties, to noliek malā un ļauj atpūsties aptuveni 20 minūtes. Katliņu ar iegūto buljonu vāra vēl aptuveni stundu, lai tam būtu spēcīgāka garša.

4

Tiklīdz vista atdzisusi, to ņem un atkaulo – kauliņus ieliek buljonā, vēl izteiktākas buljona garšas iegūšanai.

5

Pannā uzsilda eļļu, pievieno sakapātu atlikušo sīpolu un biezi sagrieztus puravus. Apmaisot apcep aptuveni 5 minūtes, tad pievieno sīkos gabaliņos sagrieztu bekonu un apcep vēl aptuveni 5 minūtes. Apceptos dārzeņus izklāj cepamajā traukā, kura tilpums ir 1,5 – 2 litri, pa virsu izklājot vistas gabaliņus, kas sagriezti kumosu lielumā.

6

Pannā liek sviestu un miltus, lai uztaisītu vienmērīgu "mērci". No katliņa, kurā vārās buljons, izņem kaulus un aptuveni 600 ml buljona pielej pannā, kurā sajaukti milti ar sviestu. To visu apmaisa, lai iegūtu viendabīgu mērci. Ļauj pāris minūtes pavārīties un pēc tam pievieno saldo krējumu, ēdamkaroti sinepju, otru lauru lapu, timiāna lapiņas un garšvielas. Iegūto mērci pārlej pāri cepamajā traukā izklātajiem puraviem un vistai. Atstāj, lai nedaudz atdzistu.

7

No paciņas izņem kārtaino mīklu un izklāj to tik daudz, lai nedaudz pārsniegtu cepamā trauka virsmu. Mīklu apgriež, lai tā precīzi nosegtu to. Trauka stūrīšus apsmērē ar sakultu olu un visapkārt trauka apkārtmēram no iekšpuses maliņas izklāj ar kārtainās mīklas atgriezto daļu. Kad tas izdarīts, pilda mīklā sacepuma masu, kurai pa virsu izklāj kārtainās mīklas plāksni. Mīklu piespiež uzmanīgi pīrāgam, lai noslēgtu visu kārtīgi un maliņas viegli saspiež.

8

Pirms pīrāga ievietošanas krāsnī uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kārtainās mīklas pīrāga cepurīti apsmērē ar sakultu olu. Pīrāgu cep cepeškrāsnī 30 – 40 minūtes, līdz mīkla apcepusies zeltaini brūna, un pīrāga pildījums uzburbuļojis. Kad gatavs, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē pirms pasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!