Foto: DELFI
Dzērvenes, manna, cukurs, ūdens un daudz, daudz gaisa. Tikai piecas sastāvdaļas un top deserts, ko restorānā nedabūt! Tieši tik vienkārša ir uzputeņa recepte. Ja ievērosi proporcijas un sirsnīgi putosi, tad rezultāts neliks vilties – būs tieši tikpat gardi kā bērnībā, ja ne vēl gardāk!

"... Uzputenis ir vismierīgākais, visjaukākais no visām putrām. Varbūt tikai putukrējums ir tik maigs un jauks..." uzputeni slavē Bļodiņa Imanta Ziedoņa "Uzpasakā".

Bļodiņai ir absolūta taisnības! Arī es uzskatu, ka uzputenis jeb debesmanna ir visu putru karaliene. Patiesībā par putru to saukt īsti negribas – tas ir debešķīgs deserts!

Manā atmiņā ir faili, ka uzputenis, tāpat kā olas biskvītam, tiek kults ar koka karoti vai ar putotāju koka kātā, kam metāla daļas atgādina Viktorijas laikmeta kleitu karkasus. Saprotams, ka process nebija ātrs un sagaidīt uzpūteni bija grūti.

Vislabāk bija ziemā, jo tad izvārīto masu iznesa pagalmā un ielika sniegā, tā panākot, ka uzpūtenis ātri atdziest vajadzīgā temperatūrā. Pagalmā izejot, varēja saskaitīt, cik uzputeņa katli ir izēsti, jo sniegā rēgojās melnā katla dibena pēdas. Un tad sākās kulšana, pēršana, putošana.

Debesmanna bija gatava, kad no tumši rozā masas pārvērtās viegli rozā mākonī.

Gluži tik rozā kā vakara debesis, saulei norietot. Tad gabaliņš debesu tika iepeldināts šķīvī ar aukstu pienu, un svētki varēja sākties!

Lai cik mēs dažādi būtu, uzputenis ir viens no desertiem, ko pagaršojis ir ikviens. Un katram ir sava versija par to, kāds saldais kūlums ir visgardākais. Kādam patīk auksts un ar nazi griežams, cits uzpūteni pārber ar cukuru, vēl kāds debesmannu gatavo, pievienojot olu baltumus.

Es gan pieturos pie versijas, ka uzputenim jābūt ar mannas putraimiem gatavotam! Ne velti Dievs ebrejiem ceļā uz apsolīto zemi lika nolīt mannas lietum.

Grāmatā "Mājturība", kas izdota 1961 gadā sadaļā "Par pareizu uzturu" teikts: "Labam uzputenim jābūt gaišā krāsā, porainam, pietiekami stingram, ar atspirdzinošu, saldskābu garšu."

Kā tādu panākt? Svarīgas ir proporcijas! Ja izmantosi šo formulu 1: 3: 0,5 : 0,5 + daudz gaisa, tad ar garantiju iegūsi vijīgu un gaisīgu masu, kas pēc atdzesēšanas ledusskapī būs pārvērtusies čaganā desertā.

Uzpūteņa baudīšana ir katra paša ziņā – var ēst tikko svaigi izkultu, var baudīt nākamajā dienā, var ēst ar pienu vai vaniļas mērci, var ēst pārbērtu ar cukuru.

40Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 glāzedzērvenes3 glāzesūdens0.5 glāzemanna0.5 glāzecukurs

Sagatavošana

1

Dzērvenes noskalo un sablendē .

2

Pievieno ūdeni un uzvāra apmēram 5 minūtes.

3

Nokāš sietā, atbrīvojoties no ogu čagām.

4

Lēni maisot, mazā strūkliņā pieber klāt mannu. Maisa apmēram 5 minūtes, līdz masa uzbriest.

5

Atdzesē masu, lai nav karsta un viegli siltu vai remdenu sāk putot ar mikseri.

6

Putojot pievieno cukuru. Jo ilgāk putosi, jo gaisīgāks būs uzpūtenis.

7

Pasniedz ar vaniļas mērci.

Uzputeņa padomi

Ja tev garšo uzputenis, ko var griezt ar nazi, tad vārot jāpievieno vairāk mannas. Vēl vari kulšanas procesā pievienot želatīnu, tas uzpūteni padarīs stingrāku.

Ja gatavo uzputeni no ievārījuma vai sīrupa, tad papildus cukuru nepievieno.

Ja vēlies uzputeni, kas "kož" mēlē, pievieno vairāk dzērvenes. Ogas var aizstāt ar koncentrētu sulu.

Foto: DELFI

Ja uzputeni servēsi nākamajā dienā pēc pagatavošanas, tas būs stingrāks un čaganāks. Tikko sakults uzpūtenis būs vijīgs un mīksts.

Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!