Foto: Shutterstock
Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.
180Minūtes
25Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

PILDĪJUMAM:75 ggaišās rozīnes50 gupenes50 mlbrendijs (vai rums)50 gcitrusu sukādes50 gmandeles MĪKLAI:120 mlpiens2 TKsausais raugs375 gmilti0.5 TKsāls50 gcukurs šķipsnamalts kardamons0.5 TKkanēlis50 gkausēts sviests1 ola MARCIPĀNAM:1 ola115 gmandeļu milti50 gcukurs50 gpūdercukurs0.5 citrona sula ŠTOLLES PABEIGŠANAI:1 ĒKkausēts sviests1 ĒKpūdercukurs

Sagatavošana

1

Bļodiņā liek rozīnes un žāvētas upenes, aplej ar brendiju un atstāj mērcēties, kamēr gatavo mīklu.

2

Katliņā sasilda pienu tik daudz, lai tas būtu nedaudz siltāks par pirkstu. Ielej pienu bļodiņā un iemaisa sauso raugu, atstāj raugu atdzīvoties uz apmēram 10 minūtēm.

3

Iesijā bļodā miltus, pievieno sāli, cukuru, kardamonu un kanēli, visu labi samaisa. Miltiem centrā izveido iedobi, kurā ielej pienu ar raugu. Pienu miltu centrā samaisa ar nelielu daudzumu no miltiem, veidojot šķidru putriņu. Aprok putriņu zem sausajiem miltiem un atstāj mīklu siltā vietā rūgt uz 30 minūtēm, bļodu apsedzot ar dvielīti.

4

Gatavo štolles marcipāna pildījumu. Nelielā bļodiņā sakuļ olu, noliek malā. Citā bļodā ieber mandeļu miltus, pievieno cukuru un pūdercukuru, labi izmaisa. Izveido miltiem centrā iedobi un tajā ielej citronu sulu. Pievieno 2 ēdamkarotes sakulto olu, izmaisa. Ja nepieciešams pievieno papildu olu, 1-2 ēdamkarotes, līdz iegūta bieza, veidojama mandeļu masa.

5

Marcipānu kārtīgi izmīca ar rokām, liek uz darba virsmas un izrullē apmēram 20 cm garu stienīti. To liek uz paplātes vai šķīvja, apsedz ar pārtikas plēvi un noliek malā.

6

Kad miltu putriņa ir rūgusi 30 minūtes, miltiem pievieno kausētu sviestu, sakultu olu un ar roku samaisa vienmērīgu mīklu, beigās pievienojot tējkaroti ar eļļu. Tiks iegūta mīksta, viegli lipīga mīkla. To samīca, līdz jūt, ka raugs atdzīvojies un mīkla kļuvusi atsperīga. Mīklas lodi liek viegli ietaukotā bļodā, apsedz ar dvieli un ļauj rūgt apmēram stundu vai līdz mīklas daudzums dubultojies.

7

Mīklu izgāž uz tīras darba virsmas. Mīkla nebūs lipīga un milti nav vajadzīgi. No mīklas veido taisnstūri, izspaidot mīklas lodi atbilstošā formā.

8

Uz mīklas taisnstūra vienmērīgi ber mērcētās ogas, citrusu sukādes un rupji sakapātas mandeles. Mīklu sarullē stienī un maigi izmīca (ilgi nemīcot), līdz ogas, sukādes un rieksti vienmērīgi izdalījušies pa visu mīklu.

9

Ar miltiem apkaisa mīklas rulli un izrullē taisnstūri apmēram 20 cm garu. Centrā liek marcipāna stienīti un pārloka mīklu uz pusēm pāri, virsējo pusi veidojot nedaudz mazāku kā apkašējo. Līdzīgi kā pīrāgu malu, augšējo pusi piespiež pie apakšējās. Liek sagatavoto kukulīti uz ar cepamo papīru apklātas plāts, apsedz ar pārtikas plēvi un ļauj rūgt vienu stundu.

10

Laicīgi sakarsē cepeškrāsni 200°C, cep štolli 25-30 minūtes, līdz izcepies glīts, zeltaini brūns kukulītis. Karstu kukulīti apsmērē ar kausētu sviestu un ļauj atdzist. Atdzisušu apkaisa ar pūdercukuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!