Ziemassvētku marcipāna štolle vācu gaumē
Foto: Shutterstock
5.0000 1
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
Pildījumam
75 g
75 g gaišās rozīnes
gaišās rozīnes
50 g
50 g upenes
upenes
50 ml
50 ml brendijs (vai rums)
brendijs (vai rums)
50 g
50 g citrusu sukādes
citrusu sukādes
50 g
50 g mandeles
mandeles
Mīklai
120 ml
120 ml piens
piens
2 TK
2 TK sausais raugs
sausais raugs
375 g
375 g milti
milti
1/2 TK
1/2 TK sāls
sāls
50 g
50 g cukurs
cukurs
šķipsna
šķipsna malts kardamons
malts kardamons
1/2 TK
1/2 TK kanēlis
kanēlis
50 g
50 g kausēts sviests
kausēts sviests
1
1 ola
ola
Marcipānam
1
1 ola
ola
115 g
115 g mandeļu milti
mandeļu milti
50 g
50 g cukurs
cukurs
50 g
50 g pūdercukurs
pūdercukurs
1/2
1/2 citrona sula
citrona sula
Štolles pabeigšanai
1 ĒK
1 ĒK kausēts sviests
kausēts sviests
1 ĒK
1 ĒK pūdercukurs
pūdercukurs
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Kāzu ēdienkarte
  • Mārtiņdienas cienasts
  • Ziemassvētku receptes
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Kliņģeri
  • Pasaules Virtuve
  • Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Bļodiņā liek rozīnes un žāvētas upenes, aplej ar brendiju un atstāj mērcēties, kamēr gatavo mīklu.

    Katliņā sasilda pienu tik daudz, lai tas būtu nedaudz siltāks par pirkstu. Ielej pienu bļodiņā un iemaisa sauso raugu, atstāj raugu atdzīvoties uz apmēram 10 minūtēm.

    Iesijā bļodā miltus, pievieno sāli, cukuru, kardamonu un kanēli, visu labi samaisa. Miltiem centrā izveido iedobi, kurā ielej pienu ar raugu. Pienu miltu centrā samaisa ar nelielu daudzumu no miltiem, veidojot šķidru putriņu. Aprok putriņu zem sausajiem miltiem un atstāj mīklu siltā vietā rūgt uz 30 minūtēm, bļodu apsedzot ar dvielīti.

    Gatavo štolles marcipāna pildījumu. Nelielā bļodiņā sakuļ olu, noliek malā. Citā bļodā ieber mandeļu miltus, pievieno cukuru un pūdercukuru, labi izmaisa. Izveido miltiem centrā iedobi un tajā ielej citronu sulu. Pievieno 2 ēdamkarotes sakulto olu, izmaisa. Ja nepieciešams pievieno papildu olu, 1-2 ēdamkarotes, līdz iegūta bieza, veidojama mandeļu masa.

    Marcipānu kārtīgi izmīca ar rokām, liek uz darba virsmas un izrullē apmēram 20 cm garu stienīti. To liek uz paplātes vai šķīvja, apsedz ar pārtikas plēvi un noliek malā.

    Kad miltu putriņa ir rūgusi 30 minūtes, miltiem pievieno kausētu sviestu, sakultu olu un ar roku samaisa vienmērīgu mīklu, beigās pievienojot tējkaroti ar eļļu. Tiks iegūta mīksta, viegli lipīga mīkla. To samīca, līdz jūt, ka raugs atdzīvojies un mīkla kļuvusi atsperīga. Mīklas lodi liek viegli ietaukotā bļodā, apsedz ar dvieli un ļauj rūgt apmēram stundu vai līdz mīklas daudzums dubultojies.

    Mīklu izgāž uz tīras darba virsmas. Mīkla nebūs lipīga un milti nav vajadzīgi. No mīklas veido taisnstūri, izspaidot mīklas lodi atbilstošā formā.

    Uz mīklas taisnstūra vienmērīgi ber mērcētās ogas, citrusu sukādes un rupji sakapātas mandeles. Mīklu sarullē stienī un maigi izmīca (ilgi nemīcot), līdz ogas, sukādes un rieksti vienmērīgi izdalījušies pa visu mīklu.

    Ar miltiem apkaisa mīklas rulli un izrullē taisnstūri apmēram 20 cm garu. Centrā liek marcipāna stienīti un pārloka mīklu uz pusēm pāri, virsējo pusi veidojot nedaudz mazāku kā apkašējo. Līdzīgi kā pīrāgu malu, augšējo pusi piespiež pie apakšējās. Liek sagatavoto kukulīti uz ar cepamo papīru apklātas plāts, apsedz ar pārtikas plēvi un ļauj rūgt vienu stundu.

    Laicīgi sakarsē cepeškrāsni 200°C, cep štolli 25-30 minūtes, līdz izcepies glīts, zeltaini brūns kukulītis. Karstu kukulīti apsmērē ar kausētu sviestu un ļauj atdzist. Atdzisušu apkaisa ar pūdercukuru.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form