Foto: IKEA arhīvs
Ziemassvētkos zviedriem ir tradīcija klāt Julbord – bufetes tipa galdu ar īpašiem svētku ēdieniem. "Ikea" Zviedru restorāna vadītājs Oļegs Soročins atklāj vienkāršu recepti, ko šogad ikviens var izmēģināt savai svētku maltītei. "Zviedrijā Julbord galda karalis ir vārīts vai cepts šķiņķis. Teju katra ģimene to gatavo savā gaumē ar savām iecienītākajām garšvielām. Šī versija ar sinepēm ir ļoti vienkārša, jo piparus un dažus dārzeņus mājās atradīs gandrīz ikviens," saka šefpavārs.
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
3 kgcūkas šķiņķis (nekūpināts)1 saujamelno graudu piparu2 gab.lauru lapas1 gab.baltais sīpols, sagriezts ceturtdaļās1 gab.sarkanais sīpols, sagriezts ceturtdaļās2 gab.burkāni, nomizoti un sagriezti kubiņos TKsaldās sinepes2 gab.olu dzeltenumi2 TKrīvmaize

Sagatavošana

1

Nomazgā šķiņķi un liek lielā katlā vārīties. Vāra līdz pirmajam burbulim un nosmeļ putas.

2

Pievieno graudu piparus, lauru lapas, sīpolus un burkānus. Samazina karstumu, uzliek vāku un vāra – uz vienu kilogramu gaļas jārēķina aptuveni viena vārīšanas stunda. Kad šķiņķis izvārījies, to ņem ārā no katla un atdzesē.

3

Sasilda cepeškrāsni līdz 225 °C.

4

Sajauc sinepes un olu dzeltenums. Ar iegūto masu pārklāj šķiņķi. Pārber šķiņķi ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes līdz šķiņķis kļūst zeltaini brūns.

5

Ņem ārā no cepeškrāsns, pilnībā atdzesē un griež šķēlēs. Pasniedz ar mārrutkiem vai sinepju mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!