Foto: DELFI
Arī mājas apstākļos var pagatavot restorāna cienīgu ēdienu. Tiesa, vajadzēs sakoncentrēties, ņemt talkā taimeri un burtiski sekot receptei. Savukārt rabarberu lapās ietītā menca tavā mājas virtuvē nopelnīs visus iespējamos "mišelinus"!

Šoreiz recepte no apgāda "Ziedu enerģija" paspārnē tapušās, 2021.gadā izdotās pavārgrāmatas "Radi savu dzīves garšu". Grāmata unikāla ar to, ka tajā ir ne tikai receptes, bet arī vingrojumi. Nē, ne vingrojumi ar kausu, nazi vai katliem, bet vingrojumi uz paklājiņa. Idejas autore Laura Tidriķe uzaicināja šefpavāru Rūdolfu Šteinbergu un fizioterapeitu Uldi Raiskumu apvienoties kopīgā projektā. Abi kungi, kā vēlāk atklājās, bija arī pazīstami, un tā tapa grāmata, kur pamīšus receptēm ir vingrojumi, kas izpildāmi mājas apstākļos. Tāda maza vingrošanas ABC un pavārgrāmata vienā izdevumā.

Vingrojumi ir paredzēti gan tvirtam dibenam, gan stingrai korsetei un staltai mugurai. Taču receptes, ak, receptes – tās ir vienīgi baudai! Ar šīs grāmatas palīdzību mājās vari uzrīkot maltītes kā restorānā. Starp citu, iesaku pagatavot vismaz vienu recepti no šīs grāmatas, lai saprastu, kāpēc restorāna ēdiens maksā to, ko tas maksā. Tāda ņemtne, lai tiktu pie vienas porcijas! Lai arī recepšu autors Rūdols Šteinbergs visas receptes uzrakstījis tā, ka viss gatavojas paralēli, piemēram kamēr sagatavo zivi, cepas kartupeļi, kamēr cepas zivs, top brokoļu biezenis, tā ir tāda noņemšanās, ka, atzīsos, brīžiem gribējās atmest ar roku smalkajai receptei un pagatavot tikai pusi no paredzētā. Taču izaicinājums ir izaicinājums un atkāpšanās ceļa nav!

Foto: DELFI

Izvēlos recepti, kur zivs ir ietīta rabarberu lapās, jo tās rabarberu sezonā ir plaši pieejamas un šķiet interesanti. Visi mani aplausi šefpavāram – rabarberu lapas kā cepamais papīrs, tas ir vienkārši ģeniāli! Zivs sanāk sulīga un aromātiska. Starp citu, izmēģināju lapās ietīt arī gaļu – rezultāts tāds pats! Debešķīgs! Lai dzīvo rabarbera lapas un Rūdis! Atzīšos, ka mana padsmit gadus ilgā pazīšanās ar šo šefpavāru man ļauj viņu tā saukt. Un vēl atzīšos, ka nepakautrējos piezvanīt Rūdim, lai noprecizētu dažas lietas par recepti. Mani satrauca, ka mana rabarberu lapa pēc cepšanas ir zaļa, kurpretīm grāmatā redzamā – tumši brūna. Ko es daru nepareizi? Šefpavārs mani nomierināja un uzslavēja, jo mana lapa izskatās tāda, kā vajag. Viņa gatavotā bija plūkta vēlā rudenī un apstrādāta ar marinādi. "Nedaudz pārcentos," atzīst Rūdis.

Starp citu, vēl viena lieta, kāpēc šai grāmatai vajadzētu atrasties plauktā, ir ģeniālie Rūdolfa padomi un atziņas! Piemēram:

Vai: "No slikta buljona labu zupu neuzvārīsi!"

Vēl viens padoms, ko es esmu pat uzrakstījusi un piespraudusi virtuvē pie sienas, skan tā: "Negatavo to, ko pats neēdīsi!" Tieši pēc šī principa es izvēlos arī receptes, ko gatavoju, jo esmu pārliecinājusies, ka, ja taisu kaut ko, kas varētu garšos ģimenei un draugiem, bet ne man, tā ir izgāšanās. Tieši tādēļ, piemēram, manā virtuvē nekad nav vārīts borščs. Savukārt fizioterapeits Uldis iesaka "Vingro sevis dēļ!" Tieši tik vienkārši, vai ne?

Taču nu atpakaļ pie plīts! Vispirms es nosveru dārzeņus, lai secinātu, ka receptē dotais daudzums manai ģimenei būs pārāk mazs, un dubultoju to. Taču es tagad zinu, ka viens burkāns sver 40 gramus! Brokoļu-spinātu biezeni Rūdis reklamē kā "garšos arī bērniem". Šeit iebilstu! Tikai ne manējiem, bet man pašai ļoti garšoja, ja pati nebūtu vārījusi, tad būtu jādomā, no kā īsti tas gardums tapis!

Receptē paredzēto mencu, kas jāietin rabarbera lapā, es pārloku uz pusēm un tikai tad tinu iekšā. Skatoties bildē, man šķiet, ka manis pirktā ir pārāk plāna, salīdzinot ar attēlā redzamo.

60Minūtes
19Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
ZIVS:400 gmenca2 gab.lielas rabarberu lapas2 ĒKeļļa pēc garšassāls pēc garšassvaigi malti pipari DĀRZEŅU PIEDEVAS:2 gab.burkāni6 gab.redīsi100 gharikotas pupiņas (pākstīs)10 gab.mazi jaunie kartupeļi2 ĒKeļļa50 gsviests BIEZENIS:400 gbrokoļi30 gspināti70 gsviests pēc garšasrīvēts muskatrieksts pēc garšassāls

Sagatavošana

1


Sagatavo zivi! Noņem ādu, atbrīvo no asakām, pārkaisa ar sāli un pipariem, apslaka ar eļļu un atstāj 10 minūtes ievilkties.

2

Gatavo dārzeņus! Kamēr zivs ievelkas, nomizo burkānus un uzvāra sālsūdeni, kam pievienota apelsīna miziņa. Tā pastiprinās burkānu garšu. Sālsūdenī izvāra zaļo pākšu pupiņas – harikotas. Kartupeļus apslaka ar eļļu, pārkaisa ar sāli un garšvielām, ietin folijā vai cepampapīrā.

3

Slēdz iekšā cepeškrāsni un taimeri! Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 200 grādiem un kā pirmos iekšā liek kartupeļus. Uzliek taimeri uz 15 minūtēm. Pa šīm minūtēm sagatavo zivi, rabarberu lapām izgriež cietās lapu dzīslas un ietin lapās zivi.

Foto: DELFI
4

Kad taimeris nozvanījis, noregulē to uz 7 minūtēm un liek zivi blakus kartupeļiem. Tagad laiks sagatavot redīsus – nogriež astītes, pārgriež uz pusēm, izviļā eļļā, pārkaisa ar sāli un pēc taimera zvana liek blakus zivij un kartupeļiem. Taimeri uzstāda uz 7 minūtēm.

5

Pagatavo biezeni! Biezeni vislabāk sākt gatavot, kad zivs ir ietīta lapās un gaida rindā uz cepeškrāsni. Brokoļus sadala pa ziedkopām, liek verdošā sālsūdenī un vāra līdz mīksti. Tad nokāš, liek atpakaļ katlā un karsē līdz iztvaiko liekais šķidrums. Tad pievieno spinātus, ņem blenderi, pievieno sviestu un visu sakuļ biezenī.

6

Apcep pupiņas un burkānus! Burkānus sagriež un kopā ar pupiņām apcep sviestā, un liek uz šķīvja.

7

Servē un pasniedz! Blakus pupiņām un burkāniem liek kartupeļus, redīsus un zivi. Pievieno brokoļu-spinātu biezeni un bauda!

Foto: DELFI

Gala verdikts? Rabarberu lapa kā cepamā papīra alternatīva ir lieliska! Šī padoma dēļ vien ir vērts to grāmatu turēt plauktā! Noteikti atkārtošu šo recepti, bet, visticamāk, uz šķīvja nebūs visi dārzeņi, bet tikai daļa. Vai arī tikai brokoļu-spinātu biezenis. Esmu grāmatā jau salikusi lapiņas, jo plāni man lieli: vasarīga ogu plātsmaize (fizioterapeita Ulda recepte – tātad var cerēt uz tvirtiem gurniem, pat nevingrojot), Pavlovas kūka (mani beidzamos gadus ir ķēris Pavlovas lāsts: bezē pārvēršas švammē), batāšu gratinē (tik skaisti izskatās), baklažānu steiks ar tomātiem un mocarellu (izklausās perfekts vasaras paēdiens).

Nu tad gatavosim to, kas mums garšo, un vingrosim sevis dēļ!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!