Foto: Shutterstock
Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.
240Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
1 zoss (apmēram 5 kg) šķipsnasāls šķipsnamelnie pipari1 ķiploks (galviņa)8 āboli50 mlcitronu sula4 ĒKcukurs50 mlkalvadoss1 TKkanēlis

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni liek karsēties uz 170°C. Zosi noslauka sausu papīra dvielī. Apkaisa gan iekšpusi, gan ārpusi ar sāli un melnajiem pipariem. Ar asu nazi ādā veido nelielus iegriezumus, cenšoties neiegriezt gaļas šķiedrās. Katrā iegriezumā liek ķiploka gabaliņu.

2

Sagatavoto zosi ar krūtīm uz leju liek uz cepamās pannas (ieteicama ar restītēm). Cep zosi 2 stundas un 45 minūtes, ik pa brīdim to aplaistot ar sulām, kas iepilējušas pannā apakšā (cepšanas laikā nosmeļ zoss taukus, noglabā citām receptēm). Ja panna paliek par sausu, nedaudz pielej ūdeni. Noglabā ābolu cepšanai 6 ēdamkarotes zosu tauku.

3

Kamēr cepas zoss, pagatavo ābolus. Ābolus nomizo un katru sagriež 6 daiviņās, izņem serdes. Apslacina ābolus ar citronu sulu. Bļodā ielej noglabātos zosu taukus. Tajos liek ābolu daiviņas un izvārta taukos. Pievieno cukuru, kalvadosu un kanēli, izmaisa.

4

Apgriež zosi apkārt ar krūtīm uz augšu. Ābolus saliek apkārt zosij un cep gatavus, apmēram 45-60 minūtes, līdz zoss ir kārdinoši brūna. Gatavai zosij iekšējā temperatūra biezākajā vietā ir 80°C.

Pasniedz zosi ar ceptajiem āboliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!