Foto: Shutterstock
Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi.
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
115 grudzu milti grudzu vai saldskābmaizes atgriezumi2 ķiploka daiviņas500 mlsilts ūdens500 mlieraugs2 lūdens600 gpoļu baltā desa vai kupāti1 sīpols2 kartupeļi2 ķiploka daiviņas piparu graudi1 lauru lapa4 vārītas olas1 TKmajorāns pēc garšassāls un malti melnie pipari skābs krējums pasniegšanai

Sagatavošana

1

Gatavo ieraugu. Visas sastāvdaļas liek piemērota tilpuma burkā, pārlej ar siltu ūdeni. Burkai uzliek vāku un noliek raudzēties istabas temperatūrā. Katru dienu noņem vāku un apmaisa burkas saturu. 4-5 dienā izkāš ieraugu caur sietu vai marli.

2

Gatavo zupu. Katlā lej ūdeni un uzkarsē. Pievieno sakapātas vai caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, smaržīgos piparus, lauru lapu, nomizotu sīpolu un liek vārīties desas, vārot tās 15-20 minūtes uz nelielas liesmas.

3

Izkāš buljonu, izņem desas un lej buljonu atpakaļ katlā. Pievieno ieraugu, sāli, piparus, majorānu, nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz šķidrums sāk burbuļot, turpina karsēt vēl 7-10 minūtes uz nelielas liesmas, līdz kartupeļi ir mīksti.

4

Desas sagriež ripiņās. Vārītās olas noloba, sagriež uz pusēm vai ceturtdaļās.

5

Lej zupu bļodās, pievieno desas un olas. Pasniedz ar skābo krējumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!