Foto: Publicitātes foto
Viena no mūsdienās visvairāk apspriestajām uzturvielām, kas ietekmē cilvēka organisma labsajūtu, ir D vitamīns. Mūsdienās gan jauni, gan vecāki cilvēki zina, ka D vitamīns ir ļoti svarīgs kauliem, muskuļiem, zobiem un vispārējai imūnsistēmai, savukārt tā trūkums (ko nosaka ar īpašām analīzēm) var izraisīt dažādas kaites.

D vitamīna dienas deva veselam cilvēkam ir 600 SV, bet vecāka gadagājuma cilvēkiem šis skaitlis var sasniegt 800 SV. Mūsu valsts klimatiskā zona un ilgais tumšais gada periods ir noteicis, ka Lietuvas iedzīvotāji dabiski neuzņem pietiekamu D vitamīna daudzumu. Saskaņā ar 2018. gadā veikto pētījumu 9 no 10 lietuviešiem trūkst D vitamīna.* Laikā, kad plosās vīrusu saslimšanas un prioritārais kļūst jautājums par cilvēka imūnsistēmas stiprināšanu, arvien vairāk tiek runāts par D vitamīna ietekmi uz veselību.

Caur ādu neuzņemam pietiekamu D vitamīna daudzumu

Mums visiem katru dienu ir jāuzņem D vitamīns. Kā to varam nodrošināt? Teorētiski ap 80–90 % organismam nepieciešamā D vitamīna mēs varētu uzņemt, atrodoties ārā, kad āda ir pakļauta saules ietekmei. Gada aukstajā sezonā, kā tagad, kļūst gandrīz neiespējami uzņemt D vitamīnu caur ādu: maz saulainu dienu, īsākas dienas, aukstā laika dēļ lielāko dienas daļu pavadām mājās, un kur nu vēl karantīnas izaicinājumi. Tieši tāpēc ir svarīgi atrast citus veidus, kā ikdienā nodrošināt organismu ar nepieciešamo D vitamīna devu.

Risinājums: sabalansēts uzturs


Vēl viens veids, kā uzņemt D vitamīnu, ir veselīgs un sabalansēts uzturs: ikdienas ēdienkarte, kas papildināta ar treknām zivīm, olas dzeltenumu, gaļu, pienu un tā produktiem.

Saskaņā ar dietologa Edvarda Grišina teikto, cilvēka organismam bioloģiski pieejamāka ir D3 vitamīna forma. Tā avoti ir gaļa, aknas, olas, treknas zivis un daži piena produkti. Ar D2 vitamīnu ir papildināti augu izcelsmes produkti, piemēram: sēnes, sojas produkti. "Pieņemsim, ja cilvēks kaut nelielu dienas daļu tomēr pavada ārā, kas stimulē dabisko D vitamīna veidošanos ādā, pietiek apēst tikai 100 g laša, lai papildus uzņemtu 400 SV D vitamīna," saka veselīga uztura eksperts.

Risinājums: ar D vitamīnu papildināti pārtikas produkti


Ar D vitamīnu papildināti produkti ASV parādījās gandrīz pirms gadsimta, Eiropā – krietni vēlāk, bet Lietuvā par inovatoru ir kļuvis uzņēmums AB "Žemaitijos pienas", kas piena produktu līnijā "Saulutė" ir iekļāvis pienu, biezpienu un krējumu ar D vitamīnu. 100 g jebkura šī produkta satur 15 % no ieteicamās D vitamīna dienas devas (aptuveni 0,75 mikrogrami). Augstas temperatūras ietekmē D vitamīns nesadalās, jo tas ir termostabils, tāpēc "Saulutė" piens, biezpiens un krējums nezaudē D vitamīnu pat tad, ja to termiski apstrādā (vāra, cep, silda).

"Daudziem no mums ar D vitamīnu papildināti piena produkti var būt šī vitamīna deficīta problēmas komplekss risinājums. "Saulutė" piena produktos tiek izmantota stabilāka D3 vitamīna forma. Svarīgi ir tas, ka D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, tāpēc piena produkti nav "attaukoti", kas arī veicina labāku vitamīna uzsūkšanos mūsu gremošanas traktā," "Saulutė" piena, biezpiena un krējuma ar D vitamīnu lietošanas nozīmi ikdienas uzturā uzsver dietologs Grišins.

Kā uzskata dietologs, tādi piena produkti kā "Saulutė" ar D vitamīnu ir patiešām noderīgi mūsdienu sabiedrībai: "Ņemot vērā to, ka lielākajai daļai cilvēku Lietuvā ir D vitamīna deficīts, ziemā ilgāk uzturas slēgtās telpās, uzņem maz saules gaismas, tāpēc ar D vitamīnu papildināts ēdiens ir viens no preventīviem pasākumiem. Pārskatot dažādu zinātnisko literatūru, var redzēt, ka dažās Ziemeļvalstīs šī prakse jau pastāv."

Šos un citus "Žemaitijos pienas" produktus ērti un droši var iegādāties: www.zpienas.lt/e-shop.

* Informācija ņemta no https://synlab.lt/vitamino-d-atsargos/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!