Foto: Publicitātes foto
Īsto rudzu maizi par veselīgāko atzīst gan ārsti, gan pārtikas tehnologi – rudzu maize ir ļoti vērtīgs produkts, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots. Jo īpaši svarīgi tas ir tagad – kritiskā situācijā, kad daudzi no mums spiesti palikt mājās vai, riskējot inficēties ar nelūgto viesi – koronavīrusu, turpināt strādāt ar pilnu atdevi visu mūsu labā. Tieši šādos brīžos veselīgai, pilnvērtīgai un sātīgai maltītei ir ļoti liela nozīme imūnsistēmas uzturēšanā. Jāatceras arī tas, ka tagad bērni mācās attālināti un paliek mājās, savukārt augošam organismam ik dienas nepieciešams sabalansēts, dažādām uzturvielām bagāts uzturs un tad nebūt nav viegli tādu nodrošināt.

Īsta rudzu maize – viens no bagātīgākajiem vitamīnu un šķiedrvielu avotiem

Pārsteidzoši, bet izrādās, ka tieši pēc senām un tradicionālām receptēm ceptā maize kā pārbaudīta vērtība var sniegt lielu daļu no nepieciešamajām uzturvielām, nodrošinot spēku, enerģiju un izturību.

Ja cepot rudzu maizi, ir ievērotas latviešu senākās tradīcijas, bet pats galvenais – izmantota ilga daudzpakāpju raudzēšana, tad rezultātā rodas gan izkoptas garšas īpašības, dabiska spēja ilgi uzglabāties un mums tik svarīgie vitamīni. Svarīgi arī tas, ka Lāču rudzu maizes sastāvam netiek pievienoti kvieši milti, tajā ir tikai un vienīgi 100% rudzu milti, kā arī netiek pievienots raugs. Jā, šāds raudzēšanas un cepšanas process prasa izcilu meistarību un zināšanas – tā mēs "Lāčos" strādājam jau 26 gadus!

Pēc "Lāču" ceptuves īpaša pasūtījuma tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes dažādās laboratorijās, un rezultāti pārliecinoši apstiprināja – rudzu maizes rika satur cilvēka organismam tik nepieciešamās uzturvielas. Kas izskaidrojams ar to, ka tiek izmantots dabīgais ieraugs, un ilgstošajā raudzēšanas procesā dabīgā veidā rodas ievērojami lielāks daudzums B, E un PP grupas vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes.

Mūsdienās arī vairs nav jāuztraucas par garšas vienveidību, izvēloties rudzu maizi kā ikdienas maltītes sastāvdaļu, jo sviestmaize vairs nav tikai maizīte ar sviestu – var droši dot vaļu fantāzijai un likt uz maizes visu, kas garšo un ir veselīgs. Rudzu maizīte draudzējas ar itin visu – zaļumiem, dārzeņiem, gaļu un visdažādākajiem sieriem. Līdz ar to tradicionālā sviestmaize var kļūt par pilnvērtīgu un bagātīgu maltīti, jo īpaši, ja maizes rika nāk no "Lāču" lielā kukuļa.

Kā uzglabāt maizi ilgākām laika periodam?

Ļoti vienkārši – droši lieciet to saldētavā un, izņemot to no ledusskapja, maizīte atkal būs kā svaiga!

Kā mājas apstākļos tikt pie siltas un smaržīgas rudzu maizes rikas?

Ja ir vēlēšanās mājās baudīt siltu rudzu maizīti, atliek tikai to ielikt tosterī un pielāgot temperatūras režīmu, paturot to rudzu maizes riku nedaudz ilgāk. Rezultātā iegūsim siltu, smaržīgu un mīkstu gardo rupjmaizes riku.

Kā iegādāties "Lāču" maizi un pārējo ceptuves produkciju, paliekot mājās?

Lai iedzīvotājiem nodrošinātu labāku pieejamību Lāču ceptuves produkcijai arī krīzes situācijā, aicinām zvanīt un veikt pasūtījumu, zvanot uz informatīvo tālruni +371 66047551, savukārt jau tuvākajās dienās būs iespējams veikt arī pasūtījumus internetā ar piegādi mājās.

Daži vērtīgi fakti par rudzu maizes īpašībām

PAAUGSTINA ORGANISMA AIZSARGSPĒJU

Rudzu maizītē esošais Magnijs un B grupas vitamīni paaugstina organisma aizsargspēju pret slimībām. Apēdot trīs šķēlītes 100% rudzu miltu maizes (jeb 170g – 200g), mēs varam uzņemt nozīmīgu daļu no ik dienas nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu daudzuma.

UZLABO VIELMAIŅU UN PALĪDZ CĪNĪTIES PRET LIEKO SVARU

Antioksidantu, B grupas vitamīnu un olbaltumvielu komplekss, ko satur rudzu maize, ir lielisks palīgs cīņā pret lieko svaru, jo uzlabo vielmaiņu. Turklāt tajā esošās šķiedrvielas radīs sāta sajūtu un samazinās apetīti maltīšu starplaikos.

NODROŠINA ORGANISMAM LIELĀKU IZTURĪBU UN SPĒKU

Šķiedrvielu un ogļhidrātu uzņemšana svarīga ne tikai sportistiem vien! Rudzu maizītes iekļaušana ikdienas maltītēs piešķirs organismam lielāku izturību un spēku, nostiprinās imunitāti un palīdzēs cīņā ar saslimšanām.

NORMALIZĒ HOLESTERĪNA UN CUKURA DAUDZUMU ASINĪS

Rudzu maizē esošās šķiedrvielas ir ārkārtīgi vērtīgas – palīdz normalizēt holesterīna un cukura daudzumu asinīs.

PALĪDZ UZTURĒT LABU MUTES UN ZOBU VESELĪBU

Jā, lai cik pārsteidzoši neizklausītos, bet arī labai mutes un zobu veselības uzturēšanai ir svarīgi ēst rudzu maizi, jo tiks nodrošinātas tik vajadzīgās šķiedrvielas, turklāt maizes ēšana masē smaganas.

Bet – ņemiet vērā, ka pēc maizes ēšanas obligāti jāiztīra zobi, jo maizes mīkstumiņam ļoti patīk pielipt pie zobiem!

Stipriniet imunitāti un ēdiet veselīgi! Rūpējieties par savu, bērnu un vecāku veselību, izvēloties īstu 100% rudzu maizi no Latvijā audzētiem rudziem.

Mēs esam stipri ļaudis, jo mums ir TĀDA maize. "Lāču" maize.

Veseli ēduši!

Lāču veikali: https://laci.lv/lv/veikali/

Vairāk informācijas: https://laci.lv/lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!