Foto: Publicitātes foto
Lai gan visbiežāk mūsu virtuvēs var atrast parasto galda sāli, tomēr pamazām tā vietu iekaro jūras sāls. Kā jau liecina nosaukums, šis sāls ir iegūts no jūras ūdens, tāpēc tam piemīt īpašs aromāts, kas var atšķirties atkarībā no konkrētās jūras ūdens. Tam ir arī īpaša tekstūra un sastāvā – vērtīgas vielas. Šī iemesla dēļ jūras sāli ir iecienījuši pavāri un niansētu garšu cienītāji.

Sāls veidi

Veikalu plaukti kļūst aizvien bagātīgāki ar dažādiem sāls veidiem – iespējams iegādāties dažādas granulācijas sāli, sāli, kas ir vai nav papildināts ar dažādām organismam nepieciešamām vielām (piemēram, jodu vai fluoru) –, tāpēc dažubrīd rodas jautājums, kā neapjukt visā šajā daudzveidībā.

Pamatā sāli (NaCl) iedala atkarībā no veida, kā tas tiek iegūts: no akmenssāls vai no jūras ūdens.

Parastais rupjais un smalkais sāls ir ražots no akmenssāls, kas tiek iegūts sāls raktuvēs. Akmenssāls tiek noārdīts, sasmalcināts, attīrīts un safasēts – šādi top rupjais sāls. Savukārt, smalko vai vakuumsāli, iegūst piesātinātu sālsšķīdumu sūknējot uz ražošanas uzņēmumu, kurā tad tiek atdalīti dažādi organiski un neorganiski piemaisījumi. Tādejādi akmenssāls šķīdums tiek pakļauts pilnīgai attīrīšanai, regulētai iztvaicēšanai zemā atmosfēras spiedienā, centrifugēšanai un kristalizācijai. Ar šo metodi sāli uzkarsē maksimums līdz 175 C, pēdējā vakuumtvaicētājā sāls temperatūra sasniedz tika 50 C. Kvalitatīvā vakuumsālī ir apmēram 99, 9 procenti ir nātrija hlorīda.

Turpretī jūras sāli iegūst no jūras vai okeāna ūdens ar iztvaicēšanas palīdzību. Jūras ūdens tiek ielaists dabiskās vai speciāli izveidotās ūdens krātuvēs, kur ar saules palīdzību to iztvaicē, tādu sāli dēvē arī par Solāro sāli. Rūpnieciski jūras sāli iegūst pēc līdzīga principa. Šī iemesla dēļ Pitagors sāli dēvēja par saules un jūras pēcnācēju.


Kāpēc izvēlēties jūras sāli

Jūras sāls izceļas ar savām dabiskajām īpašībām – bez nātrija hlorīda tas satur vēl 84 organismam ļoti nepieciešamus ķīmiskus elementus, piemēram, tādus minerālus kā kalciju, magniju un kāliju.

Cilvēkam virtuvē un ēdiena gatavošanā, jāuzņem sāls, kas ir dabīgs, graudains, un arī tīrs – lai tas nesaturētu smagos metālus, nešķīstošus piemaisījumus, smiltis vai citas daļiņas. Tāpēc, lai no tiem atbrīvotos, jūras sāls tiek iegūts rūpnieciski.

Šāds sāls, piemēram, ir Latvijā ražotais "Jūras pavāriņš", kas ir ļoti tīrs rupjais jūras sāls ar regulāru graudiņu lielumu (1-3mm). Tas ir ideāli piemērots visām virtuves vajadzībām – cepšanai, sālīšanai, vārīšanai, malšanai, dekorēšanai utt.

Ja neskaita jūras sālī esošās vērtīgās vielas, būtiska ir arī tā garšas kvalitāte – jūras sāls garšo citādi nekā akmenssāls. Tāpēc, izmantojot jūras sāli, ēdiens iegūs ne tikai vērtīgas vielas, bet arī īpašu aromātu.

Vai zināji?

  • Cilvēka asinīs ir 0,9 % sāls.
  • Pasaules veselības organizācija iesaka pieaugušam cilvēkam vidēji diennaktī patērēt ne vairāk par 6 gramiem sāls, kas ir teju tējkarote, bet jāatceras, ka ap 75 % sāls mēs uzņemam, ēdot gatavus produktus, kuros jau ir pievienots sāls.
  • Mūsdienās sāls ir viegli pieejams pārtikas produkts, taču agrāk tas bija vērtīgs resurss, kura dēļ notika pat kari. Tas tika izmantots kā norēķinu veids un par sāls tirgošanu iekasēja paaugstinātus nodokļus, līdzīgi kā mūsdienās par alkoholu.
  • Senos laikos sālim tika piedēvētas maģiskas spējas: tika uzskatīts, ka sāls aizbaida nelabvēļus, tādēļ mājas viesus sagaidīja ar maizi un sāli. Vēl jo projām daži tic, ka izbērts sāls nesot nelaimi vai izraisa strīdus, tādēļ izberot sāli vajag smieties.

Vairāk par jūras sāli vari uzzināt ŠEIT.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!