Foto: Publicitātes foto
Ledusskapis ir viens no svarīgākajiem sadzīves tehnikas veidiem Tavā mājoklī, tādēļ tā iegādei vajadzētu pievērst pietiekoši daudz uzmanības un laika. Kāda tilpuma ledusskapis Tev nepieciešams? Vai Tev svarīgi, lai saldētava būtu augšā vai apakšā? Kādas papildu funkcijas ir vajadzīgas? Ir ļoti daudz modeļu, no kuriem izvēlēties, tādēļ interneta veikals 220.lv piedāvā Tev kompaktu ceļvedi, kurā apkopota nozīmīgākā informācija, kas jāzina, pērkot ledusskapi.

1. Dizains/Durvju skaits

Pirmais solis būtu izvēlēties, kāda veida ledusskapis Tev interesē. Šobrīd tirdzniecībā ir pieejami dažādi tipi, tādēļ jāpārdomā savas vēlmes un vajadzības. Populārākie veidi ir sekojoši:

  • Ar vienām durvīm/saldētavu iekšā – šādi agrāk bija teju visi ledusskapji, proti, kad, atverot durvis, aiz tām bija gan ledusskapja plaukti, gan saldētava, kas aizņēma diezgan daudz vietas. Arī mūsdienās pieejami šāda tipa ledusskapji, un parasti tie ir kompakti, piemēroti nelieliem mājokļiem un lietošanai vienai vai divām personām.
  • Ar dubultām durvīm – šie ir klasiski modeļi, kuros saldētavas un ledusskapja nodalījumu durvis ir atdalītas, taču atrodas viena zem otras. Plauktu augstums ir viegli pielāgojams un tajos ir vairāk vietas. Ir modeļi, kuros saldētava atrodas, vai nu augšā, vai apakšā. Pirmā tipa modeļi mēdz būt energoefektīvāki, jo kompresors atrodas tālāk no saldētavas. Savukārt otrā tipa modeļi labāk derēs vecākiem cilvēkiem, taču šādi ledusskapji parasti patērē vairāk elektrības.
  • Ar divām durvīm – moderni modeļi, kuros blakus atrodas divas durvis. Lieli ledusskapji, kas derēs mājokļos ar daudz cilvēkiem. Dārgāko divdurvju ledusskapju ārpusē iebūvēts arī ledus gatavotājs un aukstā ūdens padeves sistēma.
  • French door/ar vairākām durvīm – šī tipa ledusskapjos ir vairākas durvis, kas nereti apvienotas ar atvilktnēm. Visbiežāk ledusskapis atrodas augšpusē, bet lejasdaļā ir saldētava.

2. Ietilpība

Tagad Tu zini par dažādiem ledusskapju veidiem, tāpēc vajadzētu izlemt, kādas ietilpības modelis Tev nepieciešams. Ietilpību mēra litros. Ņem vērā mājokļa iemītnieku skaitu, lai saprastu, cik liels ledusskapis vajadzīgs. Piemēram, vienam cilvēkam pietiks ar 40 līdz 100 litru ledusskapi, bet trīs cilvēku ģimenei jau vajadzēs 200 līdz 290 litru ietilpības ledusskapi. Internetā ir pieejamas dažādas tabulas ar detalizētiem parametriem.

3. Cena

Ledusskapji interneta veikalā 220.lv pieejami plašā cenu diapazonā, sākot no 90 līdz pat 3660 eiro. Atšķirība ir milzīga, un to ietekmē dažādi faktori, tai skaitā, zīmols, ietilpība, izmērs, dizains, funkcijas un daudz kas cits. Lētākie būs viendurvju modeļi, kamēr French door modeļi ierindosies dārgāko ledusskapju kategorijā.

4. Energoefektivitāte

Līdzīgi kā cita veida sadzīves tehnikai, arī uz ledusskapjiem attiecas tās pašas energoefektivitātes klases, proti, A+++ ledusskapji būs labākā izvēle, jo tie taupīs visvairāk elektrības.

5. Funkcijas

Vienkāršs ledusskapis bez īpašām ekstrām maksās lētāk, un katra papildu funkcija cenu paaugstina. Tādēļ, pirms iegādājies sev piemērotāko modeli, padomā, vai Tev vajadzīgs ledusskapis ar iebūvētu displeju, kas parāda temperatūru un citus parametrus? Vai Tev nepieciešams ledus gabaliņu gatavotājs ledusskapja durvīs? Varbūt Tu vēlies, lai ledusskapi droši varētu atstāt ieslēgtu arī prombūtnes laikā, uzstādot atvaļinājuma režīmu?

6. Atkausēšana

Tie, kuriem iepriekš ir nācies nodarboties ar ledusskapja vai saldētavas atkausēšanu, zina, ka šis ir laikietilpīgs un ķēpīgs process. Par laimi, mūsdienās var iegādāties arī tādus ledusskapju modeļus, kuros gan pārtikas, gan saldētavas nodalījuma atkausēšana norit automātiski.

7. Trokšņa līmenis

Lai ledusskapja darbība Tev ikdienā netraucētu, pievērs uzmanību maksimālajam trokšņa līmenim preces aprakstā. To mēra decibelos (dB). Lai nodrošinātu augstāku komforta līmeni, labāka izvēle būs ledusskapis ar digitālo kompresoru, jo tas rada līdz 38 dB lielu troksni, bet kopumā labāk iegādāties modeli, kura trokšņa līmenis nepārsniedz 44 dB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!