Foto: Esmilukafiju.lv
Ja grasies iegādāties automašīnu, noteikti neizvēlēsies mikroautobusu, ja ikdienā paredzēts vienam vai divatā doties uz veikalu un darbu. Un otrādi – neliels pilsētas auto nederēs intensīviem kravu pārvadājumiem. Līdzīgs princips darbojas arī kafijas aprātu pasaulē – vērā jāņem, kā ierīce tiks izmantota ikdienā. Par to vairāk parunāsim raksta turpinājumā, dodot noderīgus padomus gan gardas kafijas baudītājiem, kuri meklē ierīci mājoklim, gan biroju vadītājiem un uzņēmējiem, kuriem nepieciešams kas jaudīgāks.

Viens no galvenajiem faktoriem – kafijas pagatavošanas ātrums un ērtums

Ja uzskati sevi par kafijas mīli, ir tikai loģiski, ja regulāri (vai reizi pa reizei) vēlies izmēģināt dažādus kafijas dzērienus, tos sagatavojot pašrocīgi. Šādām darbībām vispiemērotākie ir manuālie kafijas automāti, kur visi pagatavošanas procesi notiek manuāli – pupiņu malšana atbilstoši kafijas dzērienam, tampēšana, ekstrakcijas laika noteikšana utt. Taču birojā ar šādu kafijas automātu darboties būs pārāk laikietilpīgi un sarežģīti (ja nu vienīgi birojs ir neliels un visa uzņēmuma komanda var sevi dēvēt par kafijas guru). Šī iemesla dēļ birojos visbiežāk tiek uzstādīti automātiskie kafijas automāti, kuros kafiju iespējams pagatavot dažu sekunžu laikā, vien nospiežot pogu vai pieskaroties skārienjutīgam ekrānam. Protams, apgūt manuālu kafijas automātu nav nekāda raķešzinātne, taču, kopumā vērtējot, tā izmantošana ir sarežģītāka.

Arī kafijas automāta izmēram ir nozīme


Foto: Isorepublic.com

Bieži vien mājokļa virtuvē vieta ir ļoti ierobežota, liekot ietaupīt katru iespējamo centimetru. Šādā gadījumā lieliska opcija ir kapsulu kafijas automāti – tie ne vien aizņem ļoti maz vietas, bet arī izceļas ar pievilcīgu dizainu, kā arī nemaksā kaudzi naudas.

Savukārt uzņēmumiem piemēroti kafijas automāti parasti ir krietni vien lielāki. Kādēļ tā? Viens no galvenajiem iemesliem – ūdens tvertnes izmērs. Gatavojot kafiju mājās, par šo aspektu nav jāuztraucas. Arī tad, ja tvertnes izmērs ir neliels (līdz vienam litram), ar pilnu tvertni varēsi pagatavot kafiju visai ģimenei. Savukārt lielā birojā, kurā pēc kafijas katrs iegriežas sev ērtākā laikā (kā arī regulāri kafiju nepieciešams sagatavot viesiem), maza ūdens tvertne var radīt ievērojamas neērtības, jo tā būs regulāri jāpapildina. Šī iemesla dēļ profesionāli kafijas automāti ir aprīkoti ar ļoti ietilpīgām ūdens tvertnēm (vairāki litri) vai ar opciju tos pieslēgt pie ūdens padeves sistēmas. Līdzīgs stāsts ir ar kafijas biezumu tvertni, kas biežāk jāiztīra, ja kafijas patēriņš ir lielāks.

Kvalitatīvāka uzbūve = ilgāks mūžs

Nepārproti – arī mājām domātie kafijas automāti ir uzticami un kalpo daudzus gadus, ja par tiem attiecīgi parūpējas. Taču ir būtiska atšķirība, vai ar automāta palīdzību pie gardas kafijas diennakts laikā tiks trīs vai 103 cilvēki, tāpēc profesionāliem kafijas automātiem ierasta parādība ir metāla korpuss un pamatīgāka uzbūve, lai tie spētu izturēt pastiprinātu slodzi.

Nozīmīgs aspekts: kopējās izmaksas

Ir tikai loģiski, ka, iegādājoties profesionālu, uzņēmējdarbībai piemērotu kafijas automātu, jārēķinās ar lielākiem izdevumiem. Taču ilgtermiņā šāds risinājums atmaksājas, jo kafijas pupiņu cena būs zemāka nekā kafijas kapsulām (rēķinot vidējās izmaksas par vienu dzērienu). Un otrādi – mājas vajadzībām nav vērts iegādāties kafijas automātus, kas izmaksā vairākus tūkstošus eiro, ja lielākā daļa to funkciju netiks izmantotas, turklāt, pērkot (un patērējot) kafijas kapsulas nelielos apjomos, cenu atšķirību tik ļoti neizjutīsi. Un, kas patīkami – kvalitatīvu kafijas kapsulu automātu iespējams iegādāties pat par 100 eiro.

Kafijas automāta izvēle iespaido arī kafijas svaigumu

Atverot iepakojumu, kurā ir malta kafija vai kafijas pupiņas, tās visai drīz (jau pēc dažām dienām) sāks zaudēt gan savu aromātu, gan garšas īpašības. Birojā tas problēmas parasti nesagādā, jo kafijas patēriņš ir salīdzinoši liels, bet mājās perfekts risinājums ir jau pieminētās kapsulas, kurās kafija ir hermētiski noslēgta un tādējādi nezaudē garšu un aromātu, jo kapsula tiek atvērta tikai kafijas pagatavošanas brīdī.

Uzmanība jāpievērš apkopei

Ikvienu kafijas automātu neatkarīgi no tā, vai tajā tiek liktas kafijas kapsulas, vai bērtas kafijas pupiņas, regulāri jāapkopj. Tāpēc, izvēloties ierīci, noteikti pievērs uzmanību arī šim aspektam. Ar vienkāršāku apkopi izceļas kapsulu automāti, bet, meklējot kafijas automātu birojam, jārēķinās, ka tā apkope var būt nedaudz laikietilpīgāka vai sarežģītāka.

Secinājumi? Lai gan atsevišķos gadījumus mājoklim un birojam der viens un tas pats kafijas automāts, lielākoties katrai vietai nepieciešamas dažādas ierīces, jo ievērojami atšķiras gan kafijas automātu funkcijas, lietošanas ērtums un izmērs, gan cena.

Nav nozīmes tam, vai tu meklē kafijas automātu, vai vēlies iegādāties labas kafijas pupiņas – mēs, "Es Mīlu Kafiju"komanda, tev spēsim atrast labāko piedāvājumu. Gaidām tavu ziņu vai ciemošanos kādā no mūsu veikaliem – Stabu ielā 30, Valmieras ielā 43, kā arī T/C "Spice Home"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!