Foto: Publicitātes foto
Nenoliedzami, ka ēdiens ir domāts baudīšanai. Mūsdienās patiešām gardu maltīti iespējams izbaudīt ne tikai smalkos restorānos, bet arī mājās – pateicoties modernai virtuves tehnikai, ikvienu ideju un recepti iespējams īstenot arī savā virtuvē. Sadarbībā ar sadzīves tehnikas zīmolu "Electrolux" apkopojām četrus gatavošanas paņēmienus, kas jāzina ikvienam gardēdim un kurus ar intuitīvas virtuves tehnikas palīdzību iespējams pagatavot arī savā virtuvē.

Sous Vide

"Sous Vide" ir Francijas kulinārijas tehnika, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē – ''gatavots vakuumā''. Lai gan nosaukums šķiet gana sarežģīts, tomēr metode ir gaužām vienkārša – vispirms maltītes sastāvdaļas tiek ievietotas vakuuma maisiņā, bet pēc tam maisiņu ar sastāvdaļām ieliek vakuuma atvilktnē, izvēloties kādu no iestatītajām vakuuma programmām. Kad maisiņš atvilktnē atbrīvots no gaisa, to ievieto tvaika cepeškrāsnī, kur maltīte tiek gatavota zemā, vienmērīgā temperatūrā.

Gatavojot maltīti ar "Sous Vide" tehnoloģiju, tiek saglabāti teju visi produktā esošie vitamīni un vērtīgās uzturvielas, izcelta ēdiena smarža, garša, krāsa, kā arī netiek mainīta produkta struktūra. Sous Vide gatavošanas tehnoloģijai ir nepieciešami speciāli vakuuma maisiņi un vakuumēšanas atvilktne, kā arī tvaika cepeškrāsns, piemēram, "Electrolux 900 SteamPro". To iespējams savienot kopā ar viedtālruni, tādā veidā kontrolējot cepeškrāsnī notiekošo ar viedierīces palīdzību.

Tvaika režīms

Lai ko arī jūs gatavotu, tvaiks maltītei piešķirs īpašu un neatkārtojamu garšu. Tvaiks cepeškrāsnī mijiedarbojas ar tradicionālo karstumu, ļaujot ēdienam saglabāt visus vērtīgos vitamīnus un uzturvielas, tajā pašā laikā uzlabojot tā garšu un tekstūru. Maldīgs ir uzskats, ka tvaiks samitrina produktu – patiesībā tvaiks pašam produktam neļauj zaudēt mitrumu.

Tvaika cepeškrāsnis piedāvā dažādus tvaika režīma iestatījumus, taču ar "Steamify" funkciju gatavot ir pavisam vienkārši – nepieciešams vien ievadīt atbilstošo gatavošanas temperatūru, un cepeškrāsns automātiski pagatavos maltīti ar tai piemērotu tvaika daudzumu. Ar tvaiku iespējams pagatavot gan dažādus dārzeņus un gaļu, gan arī kūkas, pīrāgus un citus desertus. Lai perfekti pagatavotu svētku cepeti, iesakām izmantot termozondi jeb temperatūras sensoru – tas maltītes gatavošanas laikā nepārtraukti mēra produkta iekšējo temperatūru. Kad maltīte gatava, cepeškrāsns par to signalizē, un tā tiek automātiski izslēgta. Savukārt skārienjūtīgais vadības displejs cepeškrāsnī nodrošina tūlītēju piekļuvi trīs svarīgākajām funkcijām, kuras izmantojat visbiežāk. Arī šīs funkcijas ir pieejamas "Electrolux 900 SteamPro" cepeškrāsnī.

Vārīšana uz mazas uguns

Vārīšana uz mazas uguns ir gatavošanas tehnika, kas palīdzēs perfekti pagatavot rīsus un ne tikai.Tehniski tā ir līdzīga parastai vārīšanai – maltīte tiek gatavota, vārot šķidrumu katliņā, nevis cepeškrāsnī vai karstā pannā. Sākumā šķidrumu nepieciešams uzvārīt līdz vārīšanas temperatūrai un tad samazināt karstumu, līdz uz ūdens virsmas parādās nelieli burbulīši.

Vārīšana uz mazas uguns palīdz pagatavot maltīti lēni un saudzīgi, ļaujot pilnībā saglabāt produkta struktūru, kas bieži vien nav iespējams, ja to vāram verdošā ūdenī. Piemēram, ja uz mazas uguns vāri gaļu, tā būs mīksta un sulīga, bet, vārot gaļu verdošā ūdenī, tā var kļūt cieta un sīksta. Vai esi ievērojis, ka zupas un sautējumi daudz gardāki ir nākamajā dienā pēc to pagatavošanas? Tas tādēļ, ka visas garšas ir pilnībā ''ievilkušās'' maltītē – vārīšana uz mazas uguns šo procesu padara vēl efektīvāku. Vārīšana uz mazas uguns ir arī viens no trikiem, kā perfekti pagatavot ievārījumu, jo tad ogas un augļi tiek kļūst mīksti, bet neizšķīst.

Būtiskākais, kas atšķir parastu vārīšanu no vārīšanas uz mazas uguns, ir temperatūra – tai ir jābūt zemākai par 90 °C. Lai temperatūru varētu viegli un ērti kontrolēt, "Electrolux 900 SensePro" indukcijas plīts virsma piedāvā ēdiena temperatūras sensoru – to nepieciešams ievietot katliņā, un tas ar precizitāti līdz vienam grādam ļaus uzturēt vienmērīgu temperatūru visu maltītes gatavošanas laiku. Starp citu – pateicoties ēdiena temperatūras sensoram, "Sous Vide" metodi iespējams pielietot arī uz plīts virsmas.

Grilēšana

Mēdz teikt, ka vasaras sezona ir īstais laiks grilēšanai, taču mūsdienās baudīt vasarīgu maltīti iespējams arī drēgnajos rudens un ziemas mēnešos, par grilu pārvēršot savu plīts virsmu. Viena no grilēšanas priekšrocībām – nav vajadzīgs pievienot papildu taukvielas, tādēļ pagatavotā maltīte nav trekna. Turklāt grilēt iespējams ne tikai gaļu, bet arī dārzeņus, maizi, sieru un pat augļus. Grilējot augļus, karamelizējas tajos esošais cukurs, tādēļ, pasniedzot augļus kopā ar saldējumu vai pašgatavotu deserta mērci, tas kļūs par īstu baudījumu tavām garšas kārpiņām.

Ja rīko ballīti un saviem viesiem gatavojies pasniegt grilētu maltīti, noderēs tilta funkcija, ko piedāvā "Electrolux 900 SensePro" indukcijas plīts virsma – šī funkcija ļauj apvienot vairākas plīts virsmas zonas, tādēļ vari gatavot cepeti, grilēt dārzeņus uz Plancha grila, kā arī gatavot mērci desertam vienlaicīgi. Individuālais taimeris katrai gatavošanas zonai ļaus ērti pārvaldīt gatavošanas procesu, savukārt tvaikus virtuvē palīdzēs kontrolēt Hob2Hood® funkcija – tā bezvadu režīmā savieno plīts virsmu ar tvaiku nosūcēju un automātiski noregulē iestatījumus.

Nozīme ir arī dažādiem aksesuāriem

Lai gan sākumā šķiet, ka ar katliņu un pannu pietiek, lai uz indukcijas plīts pagatavotu ko gardu, mūsdienās dažādu aksesuāru klāsts plīts virsmām ir ārkārtīgi plašs. Jau pieminētais Plancha grils uz indukcijas plīts ļaus pagatavot dažādus grilējumus, savukārt Electrolux Himalaju sāls bloks, kas satur dažādas vērtīgas minerālvielas, bagātinās ēdienu ar dabisku garšu, un tam nebūs nepieciešams papildu sviests, eļļa vai sāls. Ja esi Āzijas virtuves cienītājs, tad noderēs wok panna, ar kuru nūdeles, dažādas jūras veltes un Pekinas pīli pagatavot būs tīrais nieks!

Nenoliedzami svarīga ir arī indukcijas plītij atbilstošu tīrīšanas līdzekļu, kā arī gatavošanas piederumu izvēle – ja agrāk indukcijas plītīm bija nepieciešami īpaši katli un pannas, tad mūsdienās teju jebkurš ražotājs piedāvā virtuves piederumus, kas piemēroti gan indukcijas, gan arī cita veida plīts virsmām.

Vairāk informācijas par produktiem un aksesuāriem: https://www.electrolux.lv/kitchen/cooking/accessories/

Saņem dāvanu no ''Electrolux''!

Lai pārliecinātos par "Electrolux" preču labajām īpašībām, ar noderīgu informāciju vien nepietiek – tās ir nepieciešams izmēģināt pašam. Mēs vēlamies uzzināt tavu pieredzi ar kādu no "Electrolux" sadzīves tehnikas ierīcēm.

Dodies uz "Electrolux" atsauksmju sadaļu, atrodi preci, par kuru vēlies izteikt savu viedokli, atstāj atsauksmi par attiecīgo preci, kā arī savu kontaktinformāciju (vārdu un e-pasta adresi) un apstiprini atsauksmi savā e-pastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!