Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no tā, vai esat profesionāls sportists vai nodarbojaties ar kādām citām fiziskām aktivitātēm, lai tiktu pie vesela un skaista ķermeņa nepieciešams ievērot arī sabalansētu uzturu. Ikdienas ēdienkartei jābūt pilnvērtīgai un jāsatur visas nepieciešamās uzturvielas: ogļhidrātus, vērtīgos taukus, kā arī sportistiem svarīgāko elementu – olbaltumvielas.

Olbaltumvielas ir muskuļu galvenais būvmateriāls un fiziskai slodzei nepieciešams enerģijas avots. Tās ir uzbūves materiāls šūnās un audos, ietilpst fermentu un hormonu sastāvā.

Olbaltumvielas ir neatņemama sastāvdaļa ne tikai sportistu uzturā, tās ir jāuzņem ikvienam - bērniem, jauniešiem, topošajām un jaunajām māmiņām, kā arī visiem tiem, kuri ievēro veselīgu dzīvesveidu vai vēlas koriģēt savu svaru.

Vidēji 70 kg smagam cilvēkam dienā ir jāuzņem līdz pat 70 gramiem olbaltumvielu. Aktīvi nodarbojoties ar sportu, vai arī steidzīgajā ikdienas ritmā vismaz 2 - 3 reizes dienā uzturā jāiekļauj olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti. Tie var būt olas, rieksti, pākšaugi un liesa gaļa.

Viens no vērtīgākajiem olbaltumvielu avotiem ir vistas gala. Viena saujas izmēra tvaicēta vistas fileja satur līdz pat 40 gramu olbaltumu – vairāk nekā pusi no nepieciešamās olbaltumvielu dienas normas. Turklāt vistas gala satur neaizstājamās aminoskābes un tās sastāvā, vidēji, ir vismaz 20 grami proteīnu.

Tiem, kas kāro pēc slaida ķermeņa vai vienkārši vēlas uzturēt formu, jāpiebilst, ka pateicoties mazajam tauku saturam, vistas gaļa ir arī diētisks produkts. Lai vistas gaļa maksimāli saglabātu savu uzturvērtību, vislabāk ir tvaicēt to vai cept cepeškrāsnī bez papildu taukvielu pievienošanas.

Nedēļas tēma - sadarbībā ar Latvijas vadošo putnu gaļas ražotāju "Putnu fabrika Ķekava"

"Putnu fabrika Ķekava" ir Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs ar teju 50 gadu pieredzi. Kā pilna ražošanas cikla uzņēmums PF "Ķekava" saražo vairāk nekā 65% no kopējā Latvijā ražotā putnu gaļas apjoma no pašu audzētiem cāļiem. PF "Ķekava" svaigā vistas gaļa ir pirmais putnu gaļas segmenta produkts Latvijā, kam piešķirta nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde - "Kvalitatīvs produkts" jeb "Zaļā karotīte". Tā apliecina, ka PF "Ķekava" svaigās gaļas produkcija tiek ražota Latvijā, izmantojot vietējās izejvielas, un atbilst paaugstinātas kvalitātes standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!