Foto: Publicitātes attēls
Gaišie pavasara vakari mudināt mudina doties laukā, svaigā gaisā, un arī maltītes arvien biežāk ieturam dārzā vai sarīkojam pikniku. Grilam sakarstot, gaisā izplatās un sajaucas vilinoši aromāti. Nekas nevar līdzināties tai noskaņai, ko spējam radīt paši sev ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem, - mazliet uzņēmības, mazliet lakstīgalu, mazliet dzīvas uguns, labu produktu, izdomas, un grila vakars draugu lokā vai ģimenes pulkā izdosies. Grila sezona ir sākusies, un ikviens no mums var kļūt par lielisku grilēšanas meistaru!

"Santa Maria" piedāvā ikvienam, kas vēlas pārsteigt ēdājus ar garšīgu maltīti dažus vērtīgus padomus, lai uz oglēm ceptais ēdiens patiešām sagādātu prieku.

Ogļu izvēle un aizdedzināšana

Ja ēdienkartē paredzēts steiks, putna gaļa un grilēti dārzeņi, droši var izvēlēties smalkākas kokogles. Lielās ogļu briketes rada daudz lielāku karstumu un tāpēc ir īpaši piemērotas gadījumiem, kad ēdienu uz grila pagatavosiet alumīnija folijas trauciņos vai ietītus folijā. Atvērtu ogļu maisu nevajadzētu ilgstoši turēt ārā, jo tad ogles piesūcas ar mitrumu un ir grūti aizdedzināmas.

Ierēķiniet pietiekami ilgu laiku grila iekuršanai – aptuveni 30 – 45 minūtes. Pirms likt gaļu cepties, pārliecinieties, vai ogles kārtīgi kvēlo, - tad tās ir sasniegušas gaļas cepšanai nepieciešamos aptuveni 260 grādus. Visērtākie lietošanā ir grili ar vāku, jo vāks nodrošina vienmērīgāku siltuma sadali un produkti izcepas ātrāk un vienmērīgāk.

Ieeļļojiet cepamo produktu, nevis restītes, sagatavojiet iesmus

Eļļa neļaus produktiem piecepties pie restēm, pie tam vienlaikus sniegs papildus garšu un sulīgumu. Produktu apsmērēšana ir krietni efektīvāka par restīšu eļļošanu. Savukārt ja izmantojat koka (bambusa) iesmiņus, tos ieteicams iepriekš uz stundu izmērcēt aukstā ūdenī, tad tie tik ātri neapdegs.

Garšvielas un garšaugi grilēšanai

Pareiza garšvielu izvēle ir vesela māksla. Kā zināms, garšvielas tiek lietotas, lai uzlabotu, dažādotu ēdiena garšu. Ja gatavajā ēdienā jūtamas tikai garšvielas, tātad – to ir bijis par daudz. Grilējot jāatceras, ka reizēm "mazāk ir vairāk", garšvielas jālieto drīzāk taupīgi. Vienmēr ir labāk izvēlēties dažādus saskanīgus garšaugus vai garšvielas, katru no tiem lietot nedaudz, nekā vienu, bet toties pārspīlēti. Arī pārāk liela sāls daudzuma lietošana var izraisīt negribētu efektu. Sāls atņems gaļai mitrumu, gatavais produkts būs pārāk sauss, tāpēc vienmēr labāk gaļai sāli pievienot tieši pirms pasniegšanas, nevis pirms cepšanas. Garšvielas, kas paredzētas gaļas marinēšanai, protams, jāpievieno savlaicīgi, lai tās paspētu ievilkties, pat vienu vai divas dienas pirms paredzētās gaļas cepšanas. Tad pirms likšanas uz grila gaļu nosusina papīra dvielī un apsmērē ar eļļu, lai tā nepiedegtu pie restēm.

Padomi liellopa gaļas grilēšanai

Neviens cits gatavošanas veids tik labi neizceļ liellopa gaļas dabisko garšu kā grilēšana. Grilēšanai vispiemērotākais ir mīkstums, taču arī sānu gabali, ja tiek pareizi iemarinēti, būs ļoti garšīgi.

Lai iegūtu maigu, sulīgu liellopa steiku, ļaujiet gaļai 20 – 30 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, uzkaisiet sāli un piparus pavisam nedaudz un tikai īsu brīdi pirms likšanas uz grila, pēc tam apsmērējiet ar labas kvalitātes eļļu. Kad gaļa no abām pusēm apcepta, atļaujiet tai 5 – 10 minūtes nostāvēties.

Mazāk sulīgus gaļas gabalus pirms grilēšanas iemarinējiet ar kādu no Santa Maria gatavajām marinādēm vai pašu pagatavotu garšvielu maisījumu. Ja izlemjat marinādi gatavot paši, atcerieties, ka tās sastāvā vajadzētu būt kādam skābi saturošam produktam (citronu sula, etiķis, vīns, kefīrs u.c.), jo skābā vide palīdz sašķelt gaļas olbaltumvielas un tā paliek mīksta un sulīga.

Gan liellopa gaļu, gan citas gaļas ieteicams grilējot apgriezt tikai vienreiz, lai produkti nezaudētu sulīgumu.

Padomi cūkgaļas grilēšanai

Ja vēlaties pagatavot garšīgas grilētas cūkgaļas ribiņas, tās nevajag iepriekš apvārīt! Vārot tikai pazudīs vērtīgās aromātvielas. Labāk iemarinēto ribiņu cepšanai veltīt vienkārši mazliet vairāk laika.

Grilēšanai vislabāk piemērotas apmēram 2,5 cm biezas vai mazliet biezākas gaļas šķēles, piemēram, no karbonādes gabala, jo tās cepot labāk saglabās sulīgumu. Pirms cepšanas iemarinētās gaļas šķēles nosusiniet un tad viegli apziediet ar eļļu.

Lieliski cepšanai piemērota arī cūkgaļas fileja. Ja gribat būt pavisam drošs, ka gaļa ir gatava, tās biezākajā vietā ieduriet cepeša termometru, - kad gaļas iekšienē temperatūra sasniegusi 70 grādu atzīmi, noņemiet gaļu no grila, apsedziet ar alumīnija foliju un ļaujiet tai 5 minūtes pastāvēt.

Padomi putnu gaļas grilēšanai

Ņemot vērā daudzveidīgās un ātrās pagatavošanas iespējas, nav brīnums, ka tieši putnu gaļa ir populārākais grilēšanas produkts. Sākot ar vistu stilbiņiem un fileju, un beidzot ar veselas vistas vai kāda lielāka putna grilēšanu, - jūs varat būt drošs, ka atradīsiet recepti, kas apmierinās tieši jūsu garšas kārpiņas. Arī Latvijā arvien populārāka kļūst tītara gaļa, varbūt nākamajā grilēšanas reizē izmēģināt to?

Grilējot vistas fileju, jāatceras, ka tā ir gatava aptuveni 8 – 12 minūtēs, - tad, kad gaļas sula ir kļuvusi dzidra un gaļa iekšienē mainījusi krāsu no rozā uz gaišu. Cepot veselu fileju, apgrieziet to tikai vienreiz, lai samazinātu gaļas izžūšanu.

Vistas krūtiņas gabali ar kauliem būs gatavi 30 – 40 minūtēs. Ja vēlaties, lai vistiņas āda būtu kraukšķīga, to 5 minūtes pirms cepšanas beigām apslaka ar vieglu sālsūdeni un grilē vidējā karstumā ar ādu uz leju.

Grilējot veselu tītara kāju vai veselu vistu, jāatceras, ka tā būs gatava, kad biezākajā vietā iedurtais gaļas termometrs rādīs 75 līdz 80 grādu temperatūru. Uzmanību! – mērot gaļas temperatūru, termometrs nedrīkst pieskarties kauliem.

Padomi jēra gaļas grilēšanai

Jēra gaļa, cepot uz grila, izdala salīdzinoši daudz taukvielu, tāpēc pirms cepšanas to ieteicams kārtīgi nosusināt, lai izvairītos no tauku degšanas.

Grilēšanai izvēlieties jēra gabalus ar kaulu, gaļai jābūt maigi rozā, bet tā nedrīkst būt pārāk gaiša. Ja grilējat karbonādi ar kauliņu, ieteicams attīrīto kaula daļu aptīt ar alumīnija foliju, lai tā neapdegtu.

Grilēšanas laiks

Ja mājās nav pieejams gaļas cepšanas termometrs, tas nekas! Vadoties pēc šīs cepšanas ilguma tabulas, var iztikt arī bez termometra. Protams, arī šie ir tikai ieteikumi, gudrs BBQ meistars mazāk skatīsies pulkstenī, bet vairāk – uz cepamā produkta biezumu un grila karstumu.

www.santamariaworld.com/lv/garsa/vasaras-garsas-celojums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!