Foto: Publicitātes foto

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā - tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu).

Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins – ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.
Dzēriena rūgtā garša ir nākusi modē tikai nesen, iepriekš lielākoties cilvēki bija iecienījuši saldās un skābās alkohola un kokteiļu garšas.

Mūku radītā mikstūra


Džins ir alkoholisks dzēriens, kura pamatā ir spirts ar klāt pievienotiem dabīgiem garšaugiem, kuru skaits var sasniegt pat 50 un vairāk. Katra ražotāja recepte sastāv no dažādām zālītēm un augļiem, piemēram, koriandra, citrona mizas, piparmētras, bumbiera, taču visiem ir viena kopīga garša – kadiķoga.
Holande tiek uzskatīta par džina dzimteni, jo pirmo džinam līdzīgo dzērienu holandiešu mūki pagatavojuši 12. gs. ar nolūku izmantot to kā zāles dažādu slimību ārstēšanai. Sākotnējais nosaukums dzērienam bija jenever, angļu valodā genever, kas tulkojumā no franču valodas vārda geniévré nozīmē kadiķis. Tikai vēlāk, to saīsinot un pārveidojot, dzēriens ieguvis savu tagadējo nosaukumu - gin.
17. gs. holandietis Anglijas karalis Viljams III sāka popularizēt džinu ar radikālu metodi – uzlika embargo franču ievestajām precēm, arī vīnam, konjakam un brendijam un atbrīvoja no nodokļiem vietējos ražotājus, tādā veidā veicinot džina ražošanu un patēriņu Anglijā. Jau 18. gs. džinu varēja uzskatīt par Anglijas nacionālo un iecienītāko dzērienu. Vēlāk, pateicoties angļu kolonistiem, ar džinu tika iepazīstināta arī pārējā pasaule, un tas uzsāka savu slavas gājienu.
Garšvielas, no kā tika gatavots džins – muskatrieksts, koriandrs u.c., bija vērtīgākas par zeltu. Tikai turīgākie ļaudis varēja atļauties baudīt dzērienu un eksperimentēt ar tā sastāvdaļām. Galvenā džina sastāvdaļa kadiķis palīdzēja cīņā pret malāriju, melno nāvi, kā arī sportisti to mēdza lietot kā dabisko dopingu, tādēļ nevienu neizbrīnīja fakts, ka kadiķi var pievienot arī spirtam.
18. gs. sākumā džins bija populārākais dzēriens Anglijā. Londonā vien bija 17 000 specializēto džina veikalu, ko var salīdzināt ar taksometru skaitu Londonā šobrīd.

Viens no pasaulē slavenākajiem kokteiļiem – džins ar toniku


Visu laiku populārākais džina kokteilis ir džins ar toniku. Tonika galvenā sastāvdaļa ir kvinīns, kas vēsturiski nāk no Latīņamerikas, Peru. Kvinīns ir drudža koka (Fever Tree) mizas sastāvā, savukārt toniks ir šīs mizas uzlējums.
Agrāk kvinīns tika izmantots kā sāpju remdinātājs, līdzeklis pret drudzi un zāles pret malāriju. Pēc 19. gs. holandieši šos kokus sāka stādīt Javas salā, Indonēzijā, bet briti – Indijā, tādā veidā šis medicīnas līdzeklis kļuva plaši pieejams. Britu zaldāti indiešu kolonijās sāka jaukt toniku ar cukuru un džinu, un to dēvēja par veselīgo dzērienu, pat salīdzināja ar vitamīnu dienas devu. Tādu atspirdzinošo toniku, kādu mēs pazīstam šobrīd, 1858. gadā sācis ražot Erasmus Bonds.


Gin & Tonic recepte
50 ml džina Beefeater
120 ml tonika
Ledus
Pagatavošana: piepilda kokteiļu glāzi ar ledu, ielej tajā džinu Beefeater un toniku.
Dekorācija: citrona un apelsīna šķēlīte.

Džina ražošanas galvenie stili



London Dry – šajā stilā taisītais džins ir tradicionālākais. Tam tiek izmantoti tikai dabīgi augi un garšvielas, kas tiek iemērktas spirtā, noturētas nepieciešamo laiku un destilētas. Šādam džinam nav atļauts pievienot papildu aromatizētājus un mākslīgas garšas. Tam var pievienot ūdeni, lai atšķaidītu to līdz vēlamajam alkohola stiprumam, un nelielu cukura devu.
Destilled Gin – šī stila džins tiek ražots ļoti līdzīgi London Dry, kur destilējot izmanto dabīgas garšvielas, taču pēc destilācijas tam var pievienot mākslīgi radītas garšvielas.
Cold Compounding jeb aukstā savienošana ir vienkāršākais no trim stiliem. Spirtam var pievienot vēlamās garšas (gan dabīgi iegūtas, gan mākslīgi radītas) bez papildu destilācijas.

Atrodi sev piemērotāko džinu


Beefeater – klasiska vērtība no Londonas
Beefeater izsenis un joprojām tiek gatavots Londonas sirdī – Kenningtonas spirta rūpnīcā. Šobrīd tas ir starptautisks premium klases un visvairāk apbalvotais džins pasaulē, kā arī tas tiek ražots London Dry stilā. Oriģinālā džina recepte ir datēta jau 1895. gadā, pieminot visas Beefeater garšvielu sastāvdaļas un proporcijas. Tā pagatavošanas recepte tiek rūpīgi sargāta, tikpat rūpīgi kā Londonas Tauers.
Beefeater savu nosaukumu ieguvis, pateicoties Anglijas karaļa galma sargiem, kuri tika saukti par bīfīteriem (angļu val. beefeaters – liellopu gaļas ēdājs) tādēļ, ka kā daļa algas viņiem tika izsniegta liellopu gaļa, kas tajā laikā bija ekskluzīvs produkts. Bīfīteriem tajā laikā varēja piešķirt Londonas ikonas statusu.

Beefeater 24 – džina ilgā pēcgarša tiek iegūta, 24 stundas noturot visus augus tīrā spirtā pirms tā destilēšanas. Atšķirībā no klasiskā Beefeeter, šī džina pamata deviņām sastāvdaļām klāt ir pievienoti trīs papildu garšaugi – zemainā Sencha zaļā tēja no Fudzi kalna, ziedaini aromātiskā Ķīnas zaļā tēja un greipfrūta miza. Beefeater 24 ir lielāks alkohola stiprums – 45 grādi, kas palīdz vairāk izcelt aromātus un garšas.

Plymouth Gin – tradīcijām bagātākais džins
Plymouth Gin tiek ražots Anglijas vecākajā džina darītavā, kas joprojām pilnvērtīgi darbojas kopš 1793. gada. Šis džins pēc garšas ir maigāks, ar aromātiskāku un pilnīgāku garšu, jo tam tiek pievienots mazāk kadiķogu un vairāk saldo augu – īrisa sakne un zirdzene. Plymouth Gin ir pirmais džins, kas pildīts caurspīdīgā pudelē, kas norāda uz dzēriena kvalitāti.
Plymouth Gin iespējams ražot tikai Plimutas pilsētā Anglijas dienvidrietumos. Tieši šis džins tika piegādāts Karaļa jūras kara flotes jūrniekiem, kas nodrošināja tā apriti un piešķīra kvalitātes zīmi.
Plymouth Gin ir vissenākais minētais džins rakstveidā kā kokteiļa sastāvdaļa kokteiļgrāmatā “Stuart’s Fancy drinks and how to mix them”.

Monkey 47 – moderns džins mūsdienu vērtību cienītājiem
Monkey 47 džins sastāv no 47 garšaugiem, kuru vidū ir dzērvenes, kas netiek pievienotas nevienam citam džinam. Dzērvene iemieso sevī skābumu un augļainību. Džins tiek ražots no Vācijas vietējiem garšaugiem, kuri tiek noturēti spirtā 36 stundas pirms destilācijas. Baudot Monkey 47, katru reizi var tikt atklātas citas garšas un nianses, un kāda no 47 garšām var parādīties spilgtāk, kas tikpat labi var būt atkarīgs no dienas laika vai noskaņojuma. Autentiskā džina radītājs ir britu Karalisko gaisa spēku komandieris Montgomerijs Kolinss, kurš pēc Otrā pasaules kara pārcēlās dzīvot uz Švarcvaldi Vācijā. Tur viņš pievērsās savai kaislībai džinam un iemēģināja roku tā darīšanā. Monkey 47 Kolinss nosauca par godu savam adoptētajam pērtiķītim vārdā Makss no Berlīnes zoodārza. Pēc Kolinsa nāves tika atrasta tikai viena Monkey 47 pudele ar aprakstītām džina sastāvdaļām, un 2010. gadā, pēc divu gadu intensīviem eksperimentiem, Aleksandrs Šteins un Kristofers Kellers atjaunoja sākotnējo džina recepti. Gadu pēc pirmās pārdošanā nodotās partijas Monkey 47 džinam tika piešķirtas vairākas godalgas un apbalvojumi.

Monkey 47 Sloe Gin – ir dzeloņplūmju džins, kas tikai reizi gadā mazās partijās tiek destilēts no 47 pārsvarā netradicionāliem vietējiem augiem un macerēts ar Švarcvaldē savvaļā augušām, ar rokām lasītām dzeloņplūmēm. Šis džins ir lieliska piemērota sastāvdaļa fizz tipa kokteiļos (dzirkstoši kokteiļi ar nelielu skābumu).

Džina kokteiļi un to receptes


Negroni
30 ml Beefeater 24
30ml Campari
30 ml sarkanā vermuta
Ledus
Pagatavošana: šeikerī samaisa visas sastāvdaļas ar ledu un pārlej pasniegšanas glāzē ar ledu.
Dekorācija: apelsīna šķēle

White Lady
60 ml Monkey 47 Gin
20 ml apelsīnu liķiera Triple sec
20 ml svaigas citronu sulas
20 ml olas baltuma (pēc izvēles)
Ledus
Pagatavošana: salej visas sastāvdaļas šeikerī un sakrata bez ledus, lai sajauktu dzērienu. Tad pievieno ledu un atkārtoti sakrata. Pārlej pasniegšanas glāzē bez ledus.
Dekorācija: citrona miziņa

Sole Gin Fizz
60 ml Monkey 47 Sloe Gin
30 ml svaigas citrona sulas
10 ml cukura sīrupa
30 ml gāzēta ūdens
Ledus
Pagatavošana: visas sastāvdaļas, izņemot gāzētu ūdeni, salej šeikerī ar ledu un kārtīgi sakrata. Pārlej glāzē un pievieno gāzētu ūdeni.
Dekorācija: apelsīna miziņa

The Marguaerite
60 ml Plymouth Gin Original
30 ml sausā vermuta
5 pilieni rūgtā un aromātiskā apelsīnu bitera
Ledus
Pagatavošana: šeikerī samaisa visas sastāvdaļas ar ledu un pārlej pasniegšanas glāzē.
Dekorācija: citrona miziņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!