Foto: Publicitātes foto
Ja lielākā daļa pasaules vīna darītavu koncentrējas uz vienu produktu līniju, atrodot "savu" vīnogu šķirni vai dzērienu, Latvijas mazais tirgus vīndariem liek būt radošiem un daudzpusīgiem. Tā ABAVAS ģimenes vīna darītavas meistari šobrīd var lepoties ar 22 dzērieniem savā klāstā – visām gaumēm un notikumiem, no dzirkstoša draudzeņu vakara līdz svarīgam biznesa darījumam, no spirdzinājuma tveicīgā vasaras dienā, līdz omulīgam ziemas vakaram. Un ļoti īpaši ir ABAVAS darītie stiprie dzērieni – destilāti un stiprinātie vīni. Ar spēcīgu aromātu, izteiksmīgu garšu un siltu raksturu – tieši tādi, kā Latvijas augļi un ogas, no kā tie top.

Destilātu kultūra ir plaši izplatīta Centrāleiropā, kur jau gadsimtiem tiek darīti brandvīni, destilāti no dažādiem augļiem un ogām – plūmēm, āboliem, bumbieriem. Atšķirībā no pasaulē viszināmākā destilāta – degvīna, ko dzer spēcīgi atdzesētu un ar uzkodu, brandvīnus dzer siltākus, pirms maltītes kā aperitīvu vai, gluži pretēji - pēc maltītes kā didžestīvu, izbadot augļu un ogu garšu un aromātu. Latvijā brandvīnu baudīšanas kultūra ir salīdzinoši jauna, tāpēc ABAVAS ne tikai darina lieliskus un kvalitatīvus dzērienus, bet mazliet strādā arī kā vēstneši – iepazīstinot Latvijas sabiedrību ar lēnu stipro dzērienu malkošanu.

Tāpat kā pārējos ABAVAS vīna darītavas dzērienos, arī destilātos izmantotas tikai Latvijā audzētas ogas un augļi. Aveņu, plūmju, upeņu un aroniju brandvīnā saglabāta ogu garša un aromāts, bet Latvijas lielākā bagātība – ābols – ABAVAS vīna darītavā pārtop pat trijos stiprajos dzērienos: dzidrajā brandvīnā, ozolkoka mucā izturētajā "Ābols ozolā" un pasakaini aromātiskajā ābolu "Pommo".

"Pommo" ir Normandijas "bērns", kur to dēvē par "pommeau" - ābolu brendijs, kas nav tik stiprs kā kalvadoss. "Pommo" top ziemas vidū, sajaucot ābolu brandvīnu ar īpaši tapušu sulu, kas spiesta no rūpīgi atlasītiem, sasalušiem Latvijas āboliem, 12 mēnešus dzērienu noturot franču ozolkoka mucā. ABAVAS "Pommo" ir premium klases dzēriens - unikāls, dabiski salds, ar vaniļas un svaigu ābolu notīm. Lielisks, gards aperitīvs, kas labi saderēs arī ar ābolu desertiem, šokolādi un zilo sieru.

"Jāatzīst, ka mūsu "Pommo" šīs neatkārtojamās "mmmmmmm" sajūtas noslēpums ir tas, ka sulu spiežam no sasalušiem āboliem,"
skaidro ABAVAS vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns. "Janvārī ābolu kastes no pagrabiem tiek iznestas salā, lai āboli dabīgi sasalst. Tad tos ienes siltumā un, kad āboli atlaižas, no tiem spiestā sula ir daudz saldāka. Sākumā ar "Pommo" eksperimentējām, radījām tikai pa 50, 100 litriem, taču atsauksmes bija ļoti labas - cilvēkiem patika. Tā izlēmām šo darīt jau kā premium klases dzērienu daudz lielākā apjomā."

No mazās "špicglāzītēs" baudāmie svētku dzērieni ir arī ABAVAS vīna darītavas stiprinātie vīni – "Ķiršu velvets" un "Aroniju velvets", kas ir tikpat izteiksmīgi, sulīgi un sildoši. ""Velvet" ir mūsu sērija restorāniem un gardēžiem ," stāsta Mārtiņš Barkāns. "Tos bauda pēc maltītes no nelielām glāzītēm. Piemēram, mūsu ģimenē ir tradīcija sasildīties ar nelielu glāzīti "velveta" 11. un 18. novembrī, kad atgriežamies mājās no svētku pasākumiem rudenīgajā vēsumā."

"Īpašs dzēriens ir "Aroniju velvets", kas radīts sadarbībā ar itāļu vīndari un konsultantu – cilvēku ar fantastiskām enioloģijas zināšanām un pieredzi," stāsta Mārtiņš Barkāns. "Iepazināmies kādā izstādē, un uzaicinājām viņu uz Latviju. Te viņš atklāja, ka nonācis dīvainā pasaulē, kur priekšplānā nav vīnogas, taču viņš uzreiz saprata ideju par kvalitatīviem augļu un ogu vīniem. Kad nonācām pie tvertnes ar aronijām, itālis uzplauka - wow, kas tas ir!? Viņš mums ieteica izveidot portvīna stila dzērienu, kurā būtu nedaudz salduma, nedaudz rūgtuma un ko varētu baudīt uz terases, meditējot saulrietā. Tā arī izdarījām, un pie šīs receptes joprojām pieturamies, jo cilvēki "Aroniju velvetu" ļoti novērtē."

"Ābols ozolā", "Pommeau" un "Velveta" sērijas dzērieni ir pamanāmi to neparasto, ārkārtīgi eleganto pudeļu dēļ, kas šos dzērienus padara arī par izmeklētu biznesa dāvanu. ""Velveta" dzērienu līnijai pudeli meklējām pusotru gadu," atklāj Mārtiņš Barkāns. "Katra dzēriena raksturu veido arī tā etiķete un pudele, tāpēc negribējām radīt asociācijas ar konjaku, degvīnu vai vīnu."Brandvīnu destilēšana ir vesela māksla, kas prasa ļoti lielu precizitāti. ABAVAS vīna darītavā tiek izmatots tā saucamais "pot still" destilēšanas veids, kas dzērienos ļauj labāk saglabāt tik īpašo Latvijas augļu un ogu garšu un smaržu.


Izmantojot pašu audzēto un sadarbojoties ar Latvijas labākajām augļu un un ogu audzētavām, ABAVAS vīndari darina brandvīnus ar izteiksmīgu un svaigu ogu garšu no vietējām avenēm, aronijām, vīnogām, upenēm, plūmēm un, protams, āboliem. Piemēram, ABAVAS Vīnogu brandvīns ir unikāls dzēriens, kas darināts no pašu saimniecībā audzētām vīnogām. Tam piemīt grapai raksturīgs viegls, niansēts aromāts un patīkami ilga pēcgarša. Bet, destilējot ābolu vīnu, ABAVAS ieguvuši vieglu un gaisīgu dzērienu latvisku vērtību cienītājiem - ar apburošu ābolu aromātu, kurā jūtama viegla citrusa augļu nots un patīkami augļaina pēcgarša.

ABAVAS vīna darītavas vīnus var iegādāties lielākajos Latvijas veikalos: "Rimi", "ELVI", "ALK Outlet", "Stockmann", "SKY" un "ELKOR", kā arī specializētajos veikalos, piemēram, "Vīna Studija" un "Spirits&Wine". ABAVAS dzērienus meklējiet arī virknē Rīgas un Pierīgas konceptveikalu, kas popularizē Latvijā tapušus produktus, bet ceļotājiem plašs Abavas produktu klāsts pieejams starptautiskās lidostas "Rīga" veikalos.

Pārmērīga alkohola lietošana nodara kaitējumu veselībai! Alkoholiskos dzērienus aizliegts iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!